Przejdź do głównej zawartości

Orizo z krewetkami.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Pogoda, przynajmniej u mnie ( mam nadzieje ze u Was także ) piękna. Ma się wrażenie momentami ze lato w pełni. 
W związku z tym w naszych kuchniach i na talerzach tez jakoś lżej i coraz mniej ciężkich zimowych dan a więcej kolorów i lekkich posiłków.
Dzisiejsza propozycja.
Cos dla miłośników owoców morza. 
Danie bardzo proste i bardzo smaczne. W dzisiejszej wersji użyłam krewetek, które bardzo dobrze się komponują tutaj z makaronem Orizo. Jeśli macie ochotę oczywiście i macie pod ręką dostępne jakiekolwiek owoce morza , bardzo proszę użyjcie.
Zapraszam.








Składniki :

  • 1 opakowanie makaronu typu orizo
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka 
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka
  • sol do smaku
  • 200 - 300 gram krewetek małych
  • 1 do 2 cytryn ( skora i sok ) tutaj zależy od Waszego smaku i upodobań 
  • 4 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki trawy cytronowej w proszku 
  • 1 łyżeczka Worcestersous
  • 2 garści świeżej pietruszki
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 3 cm kostka świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki sweet chilli sauce






Sposób przygotowania :

W większym garnku roztapiamy łyżkę masła + łyżkę oliwy.
Wrzucamy nasz makaron orizo i mieszając chwilkę całość smażymy.
Dolewamy - najpierw po trochu nasz bulion - cały czas mieszając.
Gdy pierwsza porcja płynu odparuje dolewamy resztę bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając do miękkości.Makaron napęcznieje a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy sola.
W miedzy czasie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła + drobno posiekany imbir + trawę cytrynowa + drobno posiekany czosnek + sol + pieprz = mieszamy i podsmażamy sekundę.
Dorzucamy nasze krewetki i znowu podsmażamy krótko 1- 2 minutki.
Wlewamy ocet balsamiczny + worcestersouce + sweet chilli sauce = smażymy całość 2 minutki.
Na koniec dokładamy skórkę i sok z cytryny i posypujemy posiekana pietruszka.
Całość łączymy z naszym makaronem orizo i podajemy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 




www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...