Przejdź do głównej zawartości

Orizo z krewetkami.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Pogoda, przynajmniej u mnie ( mam nadzieje ze u Was także ) piękna. Ma się wrażenie momentami ze lato w pełni. 
W związku z tym w naszych kuchniach i na talerzach tez jakoś lżej i coraz mniej ciężkich zimowych dan a więcej kolorów i lekkich posiłków.
Dzisiejsza propozycja.
Cos dla miłośników owoców morza. 
Danie bardzo proste i bardzo smaczne. W dzisiejszej wersji użyłam krewetek, które bardzo dobrze się komponują tutaj z makaronem Orizo. Jeśli macie ochotę oczywiście i macie pod ręką dostępne jakiekolwiek owoce morza , bardzo proszę użyjcie.
Zapraszam.








Składniki :

  • 1 opakowanie makaronu typu orizo
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka 
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka
  • sol do smaku
  • 200 - 300 gram krewetek małych
  • 1 do 2 cytryn ( skora i sok ) tutaj zależy od Waszego smaku i upodobań 
  • 4 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki trawy cytronowej w proszku 
  • 1 łyżeczka Worcestersous
  • 2 garści świeżej pietruszki
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 3 cm kostka świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki sweet chilli sauce






Sposób przygotowania :

W większym garnku roztapiamy łyżkę masła + łyżkę oliwy.
Wrzucamy nasz makaron orizo i mieszając chwilkę całość smażymy.
Dolewamy - najpierw po trochu nasz bulion - cały czas mieszając.
Gdy pierwsza porcja płynu odparuje dolewamy resztę bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając do miękkości.Makaron napęcznieje a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy sola.
W miedzy czasie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła + drobno posiekany imbir + trawę cytrynowa + drobno posiekany czosnek + sol + pieprz = mieszamy i podsmażamy sekundę.
Dorzucamy nasze krewetki i znowu podsmażamy krótko 1- 2 minutki.
Wlewamy ocet balsamiczny + worcestersouce + sweet chilli sauce = smażymy całość 2 minutki.
Na koniec dokładamy skórkę i sok z cytryny i posypujemy posiekana pietruszka.
Całość łączymy z naszym makaronem orizo i podajemy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 




www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych