Przejdź do głównej zawartości

Orizo z krewetkami.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Pogoda, przynajmniej u mnie ( mam nadzieje ze u Was także ) piękna. Ma się wrażenie momentami ze lato w pełni. 
W związku z tym w naszych kuchniach i na talerzach tez jakoś lżej i coraz mniej ciężkich zimowych dan a więcej kolorów i lekkich posiłków.
Dzisiejsza propozycja.
Cos dla miłośników owoców morza. 
Danie bardzo proste i bardzo smaczne. W dzisiejszej wersji użyłam krewetek, które bardzo dobrze się komponują tutaj z makaronem Orizo. Jeśli macie ochotę oczywiście i macie pod ręką dostępne jakiekolwiek owoce morza , bardzo proszę użyjcie.
Zapraszam.








Składniki :

  • 1 opakowanie makaronu typu orizo
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka 
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka
  • sol do smaku
  • 200 - 300 gram krewetek małych
  • 1 do 2 cytryn ( skora i sok ) tutaj zależy od Waszego smaku i upodobań 
  • 4 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki trawy cytronowej w proszku 
  • 1 łyżeczka Worcestersous
  • 2 garści świeżej pietruszki
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 3 cm kostka świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki sweet chilli sauce






Sposób przygotowania :

W większym garnku roztapiamy łyżkę masła + łyżkę oliwy.
Wrzucamy nasz makaron orizo i mieszając chwilkę całość smażymy.
Dolewamy - najpierw po trochu nasz bulion - cały czas mieszając.
Gdy pierwsza porcja płynu odparuje dolewamy resztę bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając do miękkości.Makaron napęcznieje a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy sola.
W miedzy czasie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła + drobno posiekany imbir + trawę cytrynowa + drobno posiekany czosnek + sol + pieprz = mieszamy i podsmażamy sekundę.
Dorzucamy nasze krewetki i znowu podsmażamy krótko 1- 2 minutki.
Wlewamy ocet balsamiczny + worcestersouce + sweet chilli sauce = smażymy całość 2 minutki.
Na koniec dokładamy skórkę i sok z cytryny i posypujemy posiekana pietruszka.
Całość łączymy z naszym makaronem orizo i podajemy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 




www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...