www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Po pięknych, ciepłych dniach niestety troszkę zawiało chłodniejszym powietrzem, dlatego skoro trzeba będzie grillowanie odłożyć ta propozycja dania jak najbardziej godna polecenia.
Mam dziś do zaproponowania domowy pyszny obiad. Jest to kolorowa i aromatyczna lazania.
Jeśli macie pod ręką świeże, kolorowe papryki i mięso mielone to jesteście jak najbardziej przygotowani.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu typu Lasagne
- 500 gram mieszanego mięsa mielonego
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 spitz papryki zielone ( możecie użyć jakie akurat posiadacie )
- 3 spitz papryki czerwone
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 łyżeczki papryki czerwonej sypkiej
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka kropli sosu Worcester
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sol i pierz do smaku
- 3 łyżki ziół prowansalskich
do sosu :
- 1 opakowanie sera typu ricotta
- 2-3 łyżki mleka
- 1 jajko
- ok 1 kubka startego parmezanu
Sposób przygotowania :
Na dużej patelni z odrobina oleju czosnkowego ( lub zwykłego ) smażymy nasze mięso mielone.
Doprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy na talerz na bok.
Na tej samej patelni po mięsie wrzucamy drobno pokrojona cebule + sol + pieprz + czosnek. Smażymy chwile do zeszklenia.
Nasze papryki myjemy i kroimy w kostkę.
Dorzucamy do cebuli razem ze świeżym szpinakiem. Smażymy 2 - 3 minutki.
Nie smażymy długo, ponieważ całość będziemy jeszcze zapiekać.
Mieszamy całość i doprawiamy sypka papryka + płatkami chilli + zioła prowansalskie + sos Worcester + sol + pieprz.
Wrzucamy z powrotem nasze odłożone mięso mielone.
W razie potrzeby smakujemy i doprawiamy całość.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
W miseczce łączymy składniki sosu : ser ricotta + mleko + jajko + parmezan = mieszamy całość dokładnie.
Przygotowujemy sobie naczynie w którym będziemy zapiekać. Najlepiej prostokątne pasujące do naszym płatów lazani.
Na samo dno wlewamy odrobinę sosu.
Układamy pierwsza warstwę makaronu + część farszu mięsnego + makaron + sos + mielone + makaron + sos.
Ostatnia warstwę makaronu dobrze zakrywamy sosem.
Mozna gore także lekko poprószyć serem startym np. parmezanem jeśli ktoś ma ochotę.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Najlepiej sprawdzić na opakowaniu od makaronu ile czasu umieszczono w instrukcji.
Po upieczeniu odstawiamy lekko do przestudzenia.
Gotowe.
Smaczne i domowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz