Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki prowansalskie.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Małymi krokami nadchodzi weekend. W związku z tym moja kolejna weekendowa propozycja domowego pieczywa.
Tym razem mam Wam do zaproponowania przepyszne bułeczki ziołowe z odrobina parmezanu. Sa naprawdę warte polecenia.
Zachęcam Was gorąco do spróbowania. 
Mozecie także je upiec na Świąteczny stół i do koszyczka.
Zapraszam.





Składniki : 
 
 (z tej porcji wychodzi 16 małych bułeczek )
  • 225 g maki typu 1050
  • 150 g maki pszennej typu bułka pszenna z orkiszem
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżka oleju rafinowanego rzepakowego z bazylia ( można zastąpić oliwa z oliwek )
  • 210 ml cieplej wody
  • 1/2 kubka startego parmezanu





Sposób przygotowania : 


W naczyniu odmierzamy 210 ml cieplej wody + wsypujemy łyżeczkę cukru + wkruszamy drożdże = całość mieszamy i odstawiamy na parę minut.
W miedzy czasie do robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy obie maki + sol + oliwę + zioła prowansalskie = całość lekko mieszamy.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ok. 5- 7 minut na gładką i jednolita masę.
Ciasto przekładamy do misy obsypanej lekko maka i zostawiamy pod przykryciem ok. 1 1/2 godziny.
Parmezan ścieramy na tarce.
Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 16 małych porcji.
Każdy kawałek formujemy w rekach na małą, zgrabna bułeczkę. Dla lepszego efektu możemy brzegi ciasta naciągnąć do dołu - powstanie nam gładka góra bułki.
Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut.
W tam czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stop. C.
Wyrośnięte bułeczki spryskujemy z góry woda i posypujemy potartym parmezanem. Mozna także naciąć na krzyż każdą bułeczkę ostrym nożem.
Pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy .
Gotowe i bardzooo aromatyczne :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...