Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki prowansalskie.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Małymi krokami nadchodzi weekend. W związku z tym moja kolejna weekendowa propozycja domowego pieczywa.
Tym razem mam Wam do zaproponowania przepyszne bułeczki ziołowe z odrobina parmezanu. Sa naprawdę warte polecenia.
Zachęcam Was gorąco do spróbowania. 
Mozecie także je upiec na Świąteczny stół i do koszyczka.
Zapraszam.





Składniki : 
 
 (z tej porcji wychodzi 16 małych bułeczek )
  • 225 g maki typu 1050
  • 150 g maki pszennej typu bułka pszenna z orkiszem
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżka oleju rafinowanego rzepakowego z bazylia ( można zastąpić oliwa z oliwek )
  • 210 ml cieplej wody
  • 1/2 kubka startego parmezanu





Sposób przygotowania : 


W naczyniu odmierzamy 210 ml cieplej wody + wsypujemy łyżeczkę cukru + wkruszamy drożdże = całość mieszamy i odstawiamy na parę minut.
W miedzy czasie do robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy obie maki + sol + oliwę + zioła prowansalskie = całość lekko mieszamy.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ok. 5- 7 minut na gładką i jednolita masę.
Ciasto przekładamy do misy obsypanej lekko maka i zostawiamy pod przykryciem ok. 1 1/2 godziny.
Parmezan ścieramy na tarce.
Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 16 małych porcji.
Każdy kawałek formujemy w rekach na małą, zgrabna bułeczkę. Dla lepszego efektu możemy brzegi ciasta naciągnąć do dołu - powstanie nam gładka góra bułki.
Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut.
W tam czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stop. C.
Wyrośnięte bułeczki spryskujemy z góry woda i posypujemy potartym parmezanem. Mozna także naciąć na krzyż każdą bułeczkę ostrym nożem.
Pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy .
Gotowe i bardzooo aromatyczne :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...