www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Małymi krokami nadchodzi weekend. W związku z tym moja kolejna weekendowa propozycja domowego pieczywa.
Tym razem mam Wam do zaproponowania przepyszne bułeczki ziołowe z odrobina parmezanu. Sa naprawdę warte polecenia.
Zachęcam Was gorąco do spróbowania.
Mozecie także je upiec na Świąteczny stół i do koszyczka.
Zapraszam.
Składniki :
(z tej porcji wychodzi 16 małych bułeczek )
- 225 g maki typu 1050
- 150 g maki pszennej typu bułka pszenna z orkiszem
- 30 g drożdży
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka oleju rafinowanego rzepakowego z bazylia ( można zastąpić oliwa z oliwek )
- 210 ml cieplej wody
- 1/2 kubka startego parmezanu
Sposób przygotowania :
W naczyniu odmierzamy 210 ml cieplej wody + wsypujemy łyżeczkę cukru + wkruszamy drożdże = całość mieszamy i odstawiamy na parę minut.
W miedzy czasie do robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy obie maki + sol + oliwę + zioła prowansalskie = całość lekko mieszamy.
Dolewamy nasz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ok. 5- 7 minut na gładką i jednolita masę.
Ciasto przekładamy do misy obsypanej lekko maka i zostawiamy pod przykryciem ok. 1 1/2 godziny.
Parmezan ścieramy na tarce.
Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 16 małych porcji.
Każdy kawałek formujemy w rekach na małą, zgrabna bułeczkę. Dla lepszego efektu możemy brzegi ciasta naciągnąć do dołu - powstanie nam gładka góra bułki.
Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut.
W tam czasie rozgrzewamy piekarnik na 200 stop. C.
Wyrośnięte bułeczki spryskujemy z góry woda i posypujemy potartym parmezanem. Mozna także naciąć na krzyż każdą bułeczkę ostrym nożem.
Pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy .
Gotowe i bardzooo aromatyczne :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz