Przejdź do głównej zawartości

Soczyste szaszłyki - czyli grillowania czas.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Przed nami długi, majowy weekend co dla większości oznacza rozpoczęcie sezonu grillowego.
W związku z tym mam dla Was propozycje na przepyszne szaszłyki które zrobicie nawet jeśli pogoda się zbuntuje.
Sa doskonale na grillu ale również w piekarniku. A do tego szybkie i proste.
Jeżeli chodzi o dodatki możecie tu zastosować warzywa które macie pod ręką i lubicie najbardziej. Grzanki lub frytki pieczone tez pasują doskonale.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.




Składniki :


  • 500 gram piersi z kurczaka ( u mnie 3 pojedyncze piersi )
  • 2 czerwone papryki
  • ok. 4 łyżek przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka czosnku sypkiego
  • 1/2 kubka sosu barbecue ( najlepiej domowy )
  • 1/2 kubka sosu słodko - kwaśnego
  • 2 łyżki oleju czosnkowego ( można zastąpić zwykłym )







Sposób przygotowania :



Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w większą kostkę i wrzucamy do miski.
Polewamy olejem czosnkowym , przyprawiamy przyprawa do gyrosa i czosnkiem.
Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy środka i kroimy w większą kostkę. Wielkość dostosowujemy do wielkości mięsa.
Przygotowujemy sobie patyczki do szaszłyków.
Jeżeli będziemy grillować na grillu to rozpalamy grilla jeżeli wybierzemy piekarnik to nastawiamy go na 180 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
W miseczce łączymy ze sobą oba sosy - barbecue i słodko-kwaśny. Odstawiamy.
Na każdy patyczek nadziewamy po kawałku mięsa na przemian z kawałkiem papryki.
Jeżeli wybraliśmy inne warzywa np. cukinie, cebule itd. także przekładamy pomiędzy mięsa.
Rozgrzewamy duza patelnie z odrobina oleju.
Każdy szaszłyk dosłownie przez 1-2 minuty na rozgrzanej patelni obsmażamy z każdej strony. ( jeżeli używamy grilla zamiast piekarnika możemy ten etap pominąć ).
Podsmażone szaszłyki ( w środku powinny być jeszcze surowe ) układamy na blaszce przygotowanej z papierem do pieczenia.
Każdy szaszłyk lekko smarujemy nasza mieszanka sosów. Zostawiamy druga polowe sosu na później.
Wkładamy całość do piekarnika i smażymy ok 8-10 minut.
Pod koniec smażenia smarujemy jeszcze raz - tym razem możemy obficie, nasze szaszłyki mieszanka sosów.
Gotowe.
W miedzy czasie możemy równocześnie piec grzanki lub upiec ziemniaczki np. Te drugie jednak należy wstawić troszkę wcześniej aby doszły.
Zycze udanych grillowań.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...