Przejdź do głównej zawartości

Soczyste szaszłyki - czyli grillowania czas.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Przed nami długi, majowy weekend co dla większości oznacza rozpoczęcie sezonu grillowego.
W związku z tym mam dla Was propozycje na przepyszne szaszłyki które zrobicie nawet jeśli pogoda się zbuntuje.
Sa doskonale na grillu ale również w piekarniku. A do tego szybkie i proste.
Jeżeli chodzi o dodatki możecie tu zastosować warzywa które macie pod ręką i lubicie najbardziej. Grzanki lub frytki pieczone tez pasują doskonale.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.




Składniki :


  • 500 gram piersi z kurczaka ( u mnie 3 pojedyncze piersi )
  • 2 czerwone papryki
  • ok. 4 łyżek przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka czosnku sypkiego
  • 1/2 kubka sosu barbecue ( najlepiej domowy )
  • 1/2 kubka sosu słodko - kwaśnego
  • 2 łyżki oleju czosnkowego ( można zastąpić zwykłym )







Sposób przygotowania :



Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w większą kostkę i wrzucamy do miski.
Polewamy olejem czosnkowym , przyprawiamy przyprawa do gyrosa i czosnkiem.
Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy środka i kroimy w większą kostkę. Wielkość dostosowujemy do wielkości mięsa.
Przygotowujemy sobie patyczki do szaszłyków.
Jeżeli będziemy grillować na grillu to rozpalamy grilla jeżeli wybierzemy piekarnik to nastawiamy go na 180 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
W miseczce łączymy ze sobą oba sosy - barbecue i słodko-kwaśny. Odstawiamy.
Na każdy patyczek nadziewamy po kawałku mięsa na przemian z kawałkiem papryki.
Jeżeli wybraliśmy inne warzywa np. cukinie, cebule itd. także przekładamy pomiędzy mięsa.
Rozgrzewamy duza patelnie z odrobina oleju.
Każdy szaszłyk dosłownie przez 1-2 minuty na rozgrzanej patelni obsmażamy z każdej strony. ( jeżeli używamy grilla zamiast piekarnika możemy ten etap pominąć ).
Podsmażone szaszłyki ( w środku powinny być jeszcze surowe ) układamy na blaszce przygotowanej z papierem do pieczenia.
Każdy szaszłyk lekko smarujemy nasza mieszanka sosów. Zostawiamy druga polowe sosu na później.
Wkładamy całość do piekarnika i smażymy ok 8-10 minut.
Pod koniec smażenia smarujemy jeszcze raz - tym razem możemy obficie, nasze szaszłyki mieszanka sosów.
Gotowe.
W miedzy czasie możemy równocześnie piec grzanki lub upiec ziemniaczki np. Te drugie jednak należy wstawić troszkę wcześniej aby doszły.
Zycze udanych grillowań.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych