www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami długi, majowy weekend co dla większości oznacza rozpoczęcie sezonu grillowego.
W związku z tym mam dla Was propozycje na przepyszne szaszłyki które zrobicie nawet jeśli pogoda się zbuntuje.
Sa doskonale na grillu ale również w piekarniku. A do tego szybkie i proste.
Jeżeli chodzi o dodatki możecie tu zastosować warzywa które macie pod ręką i lubicie najbardziej. Grzanki lub frytki pieczone tez pasują doskonale.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 500 gram piersi z kurczaka ( u mnie 3 pojedyncze piersi )
- 2 czerwone papryki
- ok. 4 łyżek przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka czosnku sypkiego
- 1/2 kubka sosu barbecue ( najlepiej domowy )
- 1/2 kubka sosu słodko - kwaśnego
- 2 łyżki oleju czosnkowego ( można zastąpić zwykłym )
Sposób przygotowania :
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w większą kostkę i wrzucamy do miski.
Polewamy olejem czosnkowym , przyprawiamy przyprawa do gyrosa i czosnkiem.
Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy środka i kroimy w większą kostkę. Wielkość dostosowujemy do wielkości mięsa.
Przygotowujemy sobie patyczki do szaszłyków.
Jeżeli będziemy grillować na grillu to rozpalamy grilla jeżeli wybierzemy piekarnik to nastawiamy go na 180 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
W miseczce łączymy ze sobą oba sosy - barbecue i słodko-kwaśny. Odstawiamy.
Na każdy patyczek nadziewamy po kawałku mięsa na przemian z kawałkiem papryki.
Jeżeli wybraliśmy inne warzywa np. cukinie, cebule itd. także przekładamy pomiędzy mięsa.
Rozgrzewamy duza patelnie z odrobina oleju.
Każdy szaszłyk dosłownie przez 1-2 minuty na rozgrzanej patelni obsmażamy z każdej strony. ( jeżeli używamy grilla zamiast piekarnika możemy ten etap pominąć ).
Podsmażone szaszłyki ( w środku powinny być jeszcze surowe ) układamy na blaszce przygotowanej z papierem do pieczenia.
Każdy szaszłyk lekko smarujemy nasza mieszanka sosów. Zostawiamy druga polowe sosu na później.
Wkładamy całość do piekarnika i smażymy ok 8-10 minut.
Pod koniec smażenia smarujemy jeszcze raz - tym razem możemy obficie, nasze szaszłyki mieszanka sosów.
Gotowe.
W miedzy czasie możemy równocześnie piec grzanki lub upiec ziemniaczki np. Te drugie jednak należy wstawić troszkę wcześniej aby doszły.
Zycze udanych grillowań.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz