Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna baba aksamitna.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Święta tuz tuz wiec nie może się obyć bez klasyki :).
Przynajmniej jeśli chodzi o Polskie stoły wielkanocne chyba jest to jeden z tych wypieków którego nigdy nie zabraknie.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego klasyka.







Składniki : 

  • 200 gram miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 kubki maki
  • 1 kubek creme fresch ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
  • 1 łyżka kawy espresso
  • 1 łyżka ciemnego cacao
  • 1 aromat cytrynowy
  • dodatkowo 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy ( opcjonalnie )





Sposób przygotowania : 

Do misy robota kuchennego z różdżka do ubijania wrzucamy miękkie masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy wszystko na puszysta, jasna masę.
Ten etap jest bardzo ważny i nie należy go pomijać. Dzięki niemu ciasto będzie puszyste.
Dodajemy jajka + extrakt waniliowy + aromat = miksujemy dalej.
Zmieniamy nasza różdżkę na końcówkę - łopatkę do mieszania ciast.
Do miski dodajemy creme fresch + make + proszek do pieczenia + sol = mieszamy na gładką masę.
Na koniec z całej masy odkładamy 1/4 ciasta do innej miski.
W kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy nasze cacao + kawę espresso i dodajemy do 1/4 ciasta = dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Formę do naszej baby dobrze smarujemy masłem.
Wylewamy odrobinę ciemnej masy + odrobinę jasnej masy. W ten sposób na przemian wypełniamy do końca nasza formę.
Lekko wyrównujemy.
Całość do pieca.
Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem środek.
Studzimy na kratce.
Dekoracja w tym przypadku jest dowolna. Mozecie użyć polewy czekoladowej i odrobinę ozdobić jak w moim przypadku lub po prostu polać lukrem białym ( kolorowym ).Wedlu Waszego uznania.
Gotowe.
Zycze smacznego i udanych Świątecznych potraw :).
Pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych