Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna baba aksamitna.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Święta tuz tuz wiec nie może się obyć bez klasyki :).
Przynajmniej jeśli chodzi o Polskie stoły wielkanocne chyba jest to jeden z tych wypieków którego nigdy nie zabraknie.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego klasyka.







Składniki : 

  • 200 gram miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 kubki maki
  • 1 kubek creme fresch ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
  • 1 łyżka kawy espresso
  • 1 łyżka ciemnego cacao
  • 1 aromat cytrynowy
  • dodatkowo 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy ( opcjonalnie )





Sposób przygotowania : 

Do misy robota kuchennego z różdżka do ubijania wrzucamy miękkie masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy wszystko na puszysta, jasna masę.
Ten etap jest bardzo ważny i nie należy go pomijać. Dzięki niemu ciasto będzie puszyste.
Dodajemy jajka + extrakt waniliowy + aromat = miksujemy dalej.
Zmieniamy nasza różdżkę na końcówkę - łopatkę do mieszania ciast.
Do miski dodajemy creme fresch + make + proszek do pieczenia + sol = mieszamy na gładką masę.
Na koniec z całej masy odkładamy 1/4 ciasta do innej miski.
W kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy nasze cacao + kawę espresso i dodajemy do 1/4 ciasta = dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Formę do naszej baby dobrze smarujemy masłem.
Wylewamy odrobinę ciemnej masy + odrobinę jasnej masy. W ten sposób na przemian wypełniamy do końca nasza formę.
Lekko wyrównujemy.
Całość do pieca.
Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem środek.
Studzimy na kratce.
Dekoracja w tym przypadku jest dowolna. Mozecie użyć polewy czekoladowej i odrobinę ozdobić jak w moim przypadku lub po prostu polać lukrem białym ( kolorowym ).Wedlu Waszego uznania.
Gotowe.
Zycze smacznego i udanych Świątecznych potraw :).
Pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...