www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Święta tuz tuz wiec nie może się obyć bez klasyki :).
Przynajmniej jeśli chodzi o Polskie stoły wielkanocne chyba jest to jeden z tych wypieków którego nigdy nie zabraknie.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego klasyka.
Składniki :
- 200 gram miękkiego masła
- 1 kubek cukru
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 kubki maki
- 1 kubek creme fresch ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
- 1 łyżka kawy espresso
- 1 łyżka ciemnego cacao
- 1 aromat cytrynowy
- dodatkowo 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Do misy robota kuchennego z różdżka do ubijania wrzucamy miękkie masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy wszystko na puszysta, jasna masę.
Ten etap jest bardzo ważny i nie należy go pomijać. Dzięki niemu ciasto będzie puszyste.
Dodajemy jajka + extrakt waniliowy + aromat = miksujemy dalej.
Zmieniamy nasza różdżkę na końcówkę - łopatkę do mieszania ciast.
Do miski dodajemy creme fresch + make + proszek do pieczenia + sol = mieszamy na gładką masę.
Na koniec z całej masy odkładamy 1/4 ciasta do innej miski.
W kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy nasze cacao + kawę espresso i dodajemy do 1/4 ciasta = dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Formę do naszej baby dobrze smarujemy masłem.
Wylewamy odrobinę ciemnej masy + odrobinę jasnej masy. W ten sposób na przemian wypełniamy do końca nasza formę.
Lekko wyrównujemy.
Całość do pieca.
Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem środek.
Studzimy na kratce.
Dekoracja w tym przypadku jest dowolna. Mozecie użyć polewy czekoladowej i odrobinę ozdobić jak w moim przypadku lub po prostu polać lukrem białym ( kolorowym ).Wedlu Waszego uznania.
Gotowe.
Zycze smacznego i udanych Świątecznych potraw :).
Pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz