Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna baba aksamitna.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Święta tuz tuz wiec nie może się obyć bez klasyki :).
Przynajmniej jeśli chodzi o Polskie stoły wielkanocne chyba jest to jeden z tych wypieków którego nigdy nie zabraknie.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego klasyka.







Składniki : 

  • 200 gram miękkiego masła
  • 1 kubek cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 kubki maki
  • 1 kubek creme fresch ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
  • 1 łyżka kawy espresso
  • 1 łyżka ciemnego cacao
  • 1 aromat cytrynowy
  • dodatkowo 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy ( opcjonalnie )





Sposób przygotowania : 

Do misy robota kuchennego z różdżka do ubijania wrzucamy miękkie masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy wszystko na puszysta, jasna masę.
Ten etap jest bardzo ważny i nie należy go pomijać. Dzięki niemu ciasto będzie puszyste.
Dodajemy jajka + extrakt waniliowy + aromat = miksujemy dalej.
Zmieniamy nasza różdżkę na końcówkę - łopatkę do mieszania ciast.
Do miski dodajemy creme fresch + make + proszek do pieczenia + sol = mieszamy na gładką masę.
Na koniec z całej masy odkładamy 1/4 ciasta do innej miski.
W kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy nasze cacao + kawę espresso i dodajemy do 1/4 ciasta = dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Formę do naszej baby dobrze smarujemy masłem.
Wylewamy odrobinę ciemnej masy + odrobinę jasnej masy. W ten sposób na przemian wypełniamy do końca nasza formę.
Lekko wyrównujemy.
Całość do pieca.
Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem środek.
Studzimy na kratce.
Dekoracja w tym przypadku jest dowolna. Mozecie użyć polewy czekoladowej i odrobinę ozdobić jak w moim przypadku lub po prostu polać lukrem białym ( kolorowym ).Wedlu Waszego uznania.
Gotowe.
Zycze smacznego i udanych Świątecznych potraw :).
Pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...