Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z bakłażana i cukinii.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Trochę mnie nie było - wiem , wiem ale już jestem. Wracam do blogowania , do nowych pomysłów i mam nadzieje smacznych potraw które skuszą Was do wypróbowania.
Czas świąteczny już za nami co nie oznacza przecież ze nie mamy ochoty i powodu by przyrządzać dalej coś pysznego do zjedzenia. Bo kiedy jak nie teraz zacznie się raj kolorów dla oczu i raj świeżych smaków warzyw i owoców z których możemy pichcić co nie miara pyszności :).
Wiosna i lato to najlepszy czas na świeżości na naszych stolach i talerzach ale także nie zapominajmy o przetworach i małych zapasach na potem :)). 
Oj będzie się działo tego lata :))
Ale wracając na ziemie - na dziś mam dla Was propozycje przepyszna, kolorowa i trochę specjalnie od-skokowa od świątecznych mięsnych potraw i przejedzenia - bezmięsne klopsiki.
Mam nadzieje ze skusicie się i przypadnie Wam do podniebienia.
Naprawdę warto.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 bakłażan 
  • 2 cukinie mniejsze
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sol i pierz do smaku
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka tartej bułki
  • spora garść pietruszki
  • 1/2 soku z limonki
  • 2 marchewki
  • kilka kropel Worcestersouce
  • dodatkowo Sriracha sos lub chilli sos - do smaku





Sposób przygotowania : 



Bakłażan i cukinie dobrze myjemy i osuszamy. Ścieramy na wiórki na tarce.
Oprószamy sola + pieprzem  i odkładamy na parę minut aby puściły sok.
Całość najlepiej przez sitko odsączamy z soku które puściły.
Do dużej miski ścieramy na wiórki marchew + cebule. 
Dokładamy do marchwi odsączone cukinie i bakłażana + zioła prowansalskie + sol + pieprz + jajka + tarta bułkę + posiekana drobno pietruszkę + sok z limonki + Worcestersouce = całość dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.
Teraz dobrze jest włożyć klopsiki na trochę do lodówki aby nabrały kształtów i przeszły smakiem.
Krotko przed podaniem smażymy na oliwie z obu stron na zloty kolor.
Smakują pysznie z sosem Sriracha lub sosem chilli jeśli ktoś preferuje.
Mozna także podać je na salacie z grzankami.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...