Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z bakłażana i cukinii.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Trochę mnie nie było - wiem , wiem ale już jestem. Wracam do blogowania , do nowych pomysłów i mam nadzieje smacznych potraw które skuszą Was do wypróbowania.
Czas świąteczny już za nami co nie oznacza przecież ze nie mamy ochoty i powodu by przyrządzać dalej coś pysznego do zjedzenia. Bo kiedy jak nie teraz zacznie się raj kolorów dla oczu i raj świeżych smaków warzyw i owoców z których możemy pichcić co nie miara pyszności :).
Wiosna i lato to najlepszy czas na świeżości na naszych stolach i talerzach ale także nie zapominajmy o przetworach i małych zapasach na potem :)). 
Oj będzie się działo tego lata :))
Ale wracając na ziemie - na dziś mam dla Was propozycje przepyszna, kolorowa i trochę specjalnie od-skokowa od świątecznych mięsnych potraw i przejedzenia - bezmięsne klopsiki.
Mam nadzieje ze skusicie się i przypadnie Wam do podniebienia.
Naprawdę warto.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 bakłażan 
  • 2 cukinie mniejsze
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sol i pierz do smaku
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka tartej bułki
  • spora garść pietruszki
  • 1/2 soku z limonki
  • 2 marchewki
  • kilka kropel Worcestersouce
  • dodatkowo Sriracha sos lub chilli sos - do smaku





Sposób przygotowania : 



Bakłażan i cukinie dobrze myjemy i osuszamy. Ścieramy na wiórki na tarce.
Oprószamy sola + pieprzem  i odkładamy na parę minut aby puściły sok.
Całość najlepiej przez sitko odsączamy z soku które puściły.
Do dużej miski ścieramy na wiórki marchew + cebule. 
Dokładamy do marchwi odsączone cukinie i bakłażana + zioła prowansalskie + sol + pieprz + jajka + tarta bułkę + posiekana drobno pietruszkę + sok z limonki + Worcestersouce = całość dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.
Teraz dobrze jest włożyć klopsiki na trochę do lodówki aby nabrały kształtów i przeszły smakiem.
Krotko przed podaniem smażymy na oliwie z obu stron na zloty kolor.
Smakują pysznie z sosem Sriracha lub sosem chilli jeśli ktoś preferuje.
Mozna także podać je na salacie z grzankami.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...