Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki z bakłażana i cukinii.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Trochę mnie nie było - wiem , wiem ale już jestem. Wracam do blogowania , do nowych pomysłów i mam nadzieje smacznych potraw które skuszą Was do wypróbowania.
Czas świąteczny już za nami co nie oznacza przecież ze nie mamy ochoty i powodu by przyrządzać dalej coś pysznego do zjedzenia. Bo kiedy jak nie teraz zacznie się raj kolorów dla oczu i raj świeżych smaków warzyw i owoców z których możemy pichcić co nie miara pyszności :).
Wiosna i lato to najlepszy czas na świeżości na naszych stolach i talerzach ale także nie zapominajmy o przetworach i małych zapasach na potem :)). 
Oj będzie się działo tego lata :))
Ale wracając na ziemie - na dziś mam dla Was propozycje przepyszna, kolorowa i trochę specjalnie od-skokowa od świątecznych mięsnych potraw i przejedzenia - bezmięsne klopsiki.
Mam nadzieje ze skusicie się i przypadnie Wam do podniebienia.
Naprawdę warto.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 bakłażan 
  • 2 cukinie mniejsze
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sol i pierz do smaku
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka tartej bułki
  • spora garść pietruszki
  • 1/2 soku z limonki
  • 2 marchewki
  • kilka kropel Worcestersouce
  • dodatkowo Sriracha sos lub chilli sos - do smaku





Sposób przygotowania : 



Bakłażan i cukinie dobrze myjemy i osuszamy. Ścieramy na wiórki na tarce.
Oprószamy sola + pieprzem  i odkładamy na parę minut aby puściły sok.
Całość najlepiej przez sitko odsączamy z soku które puściły.
Do dużej miski ścieramy na wiórki marchew + cebule. 
Dokładamy do marchwi odsączone cukinie i bakłażana + zioła prowansalskie + sol + pieprz + jajka + tarta bułkę + posiekana drobno pietruszkę + sok z limonki + Worcestersouce = całość dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.
Teraz dobrze jest włożyć klopsiki na trochę do lodówki aby nabrały kształtów i przeszły smakiem.
Krotko przed podaniem smażymy na oliwie z obu stron na zloty kolor.
Smakują pysznie z sosem Sriracha lub sosem chilli jeśli ktoś preferuje.
Mozna także podać je na salacie z grzankami.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych