Przejdź do głównej zawartości

Pieczona marchewka i koper.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was pyszne warzywa w wersji zapiekanej.
Swietnie sprawdzają się w roli dodatków obiadowych ale nie tylko. Śmiało można zastosować je jako przystawka czy danie samo w sobie. 
Korzeń kopru włoskiego jest bardzo starym, dobrze znanym i docenianym na całym świecie warzywem - nie bez powodu. Bardzo dobry wpływ ma na nasz układ trawienny a do tego świetny nietuzinkowy, lekko anyżkowy smak.
Stosowany często do sałatek, ryb, dań mięsnych czy nawet do kanapek, również ma swoje zastosowanie jako napar, różnego rodzaju nalewki czy ceniony dodatek w herbatach.
Warty stosowania w naszych kuchniach i myśle docenienia - a u mnie dziś prezentowany w duecie z marchewka.
Sprobujcie sami - zapraszam po przepis.












Składniki : 



  • ok. 8 sztuk marchewki
  • 1 korzeń kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki kminu
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ok. 1/2 łyżeczki płatków chilli ( opcjonalnie więcej jeśli lubicie ostre potrawy)
  • odrobina pieprzu mielonego ( u mnie biały - możecie użyć dowolnego )
  • 2 - 3 łyżki oliwy











Sposób przygotowania: 




Piekarnik nastawiamy na 210 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa.
Marchewkę obieramy, myjemy. Przecinamy ją wzdłuż na pół i dzielimy na troszkę grubsze paski.
Odkładamy do przygotowanego naczynia.
Korzeń kopru myjemy, przecinamy na pół. 
Odcinamy twardy kawałek miąższu przy samej nasadzie a całość tniemy wzdłuż w troszkę grubsze piórka.
Dokładamy do marchewki.
Warzywa posypujemy : kminem + czosnkiem + płatkami chilli + solą + pieprzem = dolewamy oliwę i dobrze całość mieszamy.
Rozkładamy w miarę możliwości po całym naczyniu równomiernie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut.
Co jakiś czas dobrze jest całość pomieszać i obrócić na druga stronę kawałki warzyw, wtedy będą równomiernie chrupiące i przyrumienione.
Gotowe.
Możecie podawać zarówno do dań obiadowych, przystawek czy super dodatek na grilla.
Czasem super jako danie samo w sobie - u mnie z kawałkiem grzanki :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...