www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was pyszne warzywa w wersji zapiekanej.
Swietnie sprawdzają się w roli dodatków obiadowych ale nie tylko. Śmiało można zastosować je jako przystawka czy danie samo w sobie.
Korzeń kopru włoskiego jest bardzo starym, dobrze znanym i docenianym na całym świecie warzywem - nie bez powodu. Bardzo dobry wpływ ma na nasz układ trawienny a do tego świetny nietuzinkowy, lekko anyżkowy smak.
Stosowany często do sałatek, ryb, dań mięsnych czy nawet do kanapek, również ma swoje zastosowanie jako napar, różnego rodzaju nalewki czy ceniony dodatek w herbatach.
Warty stosowania w naszych kuchniach i myśle docenienia - a u mnie dziś prezentowany w duecie z marchewka.
Sprobujcie sami - zapraszam po przepis.
Składniki :
- ok. 8 sztuk marchewki
- 1 korzeń kopru włoskiego
- 2 łyżeczki kminu
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ok. 1/2 łyżeczki płatków chilli ( opcjonalnie więcej jeśli lubicie ostre potrawy)
- odrobina pieprzu mielonego ( u mnie biały - możecie użyć dowolnego )
- 2 - 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 210 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa.
Marchewkę obieramy, myjemy. Przecinamy ją wzdłuż na pół i dzielimy na troszkę grubsze paski.
Odkładamy do przygotowanego naczynia.
Korzeń kopru myjemy, przecinamy na pół.
Odcinamy twardy kawałek miąższu przy samej nasadzie a całość tniemy wzdłuż w troszkę grubsze piórka.
Dokładamy do marchewki.
Warzywa posypujemy : kminem + czosnkiem + płatkami chilli + solą + pieprzem = dolewamy oliwę i dobrze całość mieszamy.
Rozkładamy w miarę możliwości po całym naczyniu równomiernie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut.
Co jakiś czas dobrze jest całość pomieszać i obrócić na druga stronę kawałki warzyw, wtedy będą równomiernie chrupiące i przyrumienione.
Gotowe.
Możecie podawać zarówno do dań obiadowych, przystawek czy super dodatek na grilla.
Czasem super jako danie samo w sobie - u mnie z kawałkiem grzanki :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz