Przejdź do głównej zawartości

Pieczona marchewka i koper.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was pyszne warzywa w wersji zapiekanej.
Swietnie sprawdzają się w roli dodatków obiadowych ale nie tylko. Śmiało można zastosować je jako przystawka czy danie samo w sobie. 
Korzeń kopru włoskiego jest bardzo starym, dobrze znanym i docenianym na całym świecie warzywem - nie bez powodu. Bardzo dobry wpływ ma na nasz układ trawienny a do tego świetny nietuzinkowy, lekko anyżkowy smak.
Stosowany często do sałatek, ryb, dań mięsnych czy nawet do kanapek, również ma swoje zastosowanie jako napar, różnego rodzaju nalewki czy ceniony dodatek w herbatach.
Warty stosowania w naszych kuchniach i myśle docenienia - a u mnie dziś prezentowany w duecie z marchewka.
Sprobujcie sami - zapraszam po przepis.












Składniki : 



  • ok. 8 sztuk marchewki
  • 1 korzeń kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki kminu
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ok. 1/2 łyżeczki płatków chilli ( opcjonalnie więcej jeśli lubicie ostre potrawy)
  • odrobina pieprzu mielonego ( u mnie biały - możecie użyć dowolnego )
  • 2 - 3 łyżki oliwy











Sposób przygotowania: 




Piekarnik nastawiamy na 210 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać nasze warzywa.
Marchewkę obieramy, myjemy. Przecinamy ją wzdłuż na pół i dzielimy na troszkę grubsze paski.
Odkładamy do przygotowanego naczynia.
Korzeń kopru myjemy, przecinamy na pół. 
Odcinamy twardy kawałek miąższu przy samej nasadzie a całość tniemy wzdłuż w troszkę grubsze piórka.
Dokładamy do marchewki.
Warzywa posypujemy : kminem + czosnkiem + płatkami chilli + solą + pieprzem = dolewamy oliwę i dobrze całość mieszamy.
Rozkładamy w miarę możliwości po całym naczyniu równomiernie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut.
Co jakiś czas dobrze jest całość pomieszać i obrócić na druga stronę kawałki warzyw, wtedy będą równomiernie chrupiące i przyrumienione.
Gotowe.
Możecie podawać zarówno do dań obiadowych, przystawek czy super dodatek na grilla.
Czasem super jako danie samo w sobie - u mnie z kawałkiem grzanki :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...