Przejdź do głównej zawartości

Thai Soup - zupa tajska.







www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com


















Witam serdecznie.

Kuchnia tajska ( kuchnia Tajlandii ) czyli kuchnia Wschodniej Azji to przede wszystkim kuchnia pikantna i aromatyczna - mieszanka kolorowych przypraw.W krajach dalekiego wschodu od samego patrzenia na te wszystkie kolorowe przyprawy otwieramy oczy ze zdziwienia.
Najbardziej znane aromaty które towarzyszą tamtejszej kuchni to imbir, trawa cytrynowa, limonka, liście limonki czy mleczko kokosowe no i oczywiście curry w milionach odmian.
Potrawy są komponowane na słodko z połączeniu z ostrym co bardzo fajnie się uzupełnia.
U mnie dziś mój sposób na zupę tajską. Nie jest to w żaden sposób oryginalny tajski przepis a jedynie moje podejście do tej smakowitej kuchni tajskiej i przeniesienie jej odrobine na nasze stoły.
Jeśli macie ochotę na rozgrzewające i aromatyczne danie serdecznie zapraszam po przepis.















Składniki : 




  • 2 łodygi świeżego szczypioru z cebulką
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek ( 5cm / 5cm) świeżego imbiru - lub łyżeczka pasty z imbiru
  • 3 - 4 łyżeczki pasty curry ( dowolnej - u mnie łagodna, zielona curry paste)
  • kilka suszonych listków limonki ( opcjonalnie - dostępne w sklepach z kuchnia azjatycką )
  • odrobina płatków chilli ( ilość zależy od Waszego podejścia do ostrości - jeśli dodacie ostrą paste curry to można nawet pominąć )
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca ( opcjonalnie - jeśli mam akurat to dodaje dla lepszego aromatu )
  • 1 opakowanie małych Pok Choi ( Pak Choi )
  • 1 opakowanie ( małe ) chińskiego, ryżowego makaronu 
  • odrobina świeżej kolendry ( można zastąpić opcjonalnie mrożoną )
  • kilka kropli sosu sojowego ( do smaku )
  • kilka kropli sosu Sriracha ( opcjonalnie dodaje tylko na koniec na górę dania dla chętnych i lubiących ostry smak )
  • jeśli chcemy możemy także dodać kawałki usmażonego wcześniej filetu z kurczaka - jeśli ktoś lubi bo sama zupa jest bezmięsna, lub pokusić się o owoce morza :).













Sposób przygotowania : 





Zupa jest bardzo szybka i prosta dlatego też jedyną rzeczą którą musicie zrobić to przygotować wszystkie składniki obok siebie i zabrać się za przygotowanie warzyw.
Drobno kroimy czosnek = odkładamy na talerz na bok.
Drobno kroimy imbir = odkładamy.
Drobno kroimy szczypiorek = odkładamy.
Pok Choi dokładnie myjemy i odkładamy do osuszenia.
Przygotowujemy sobie duży garnek.
Na odrobinie oliwy smażymy króciutko : czosnek + imbir + szczypiorek = tylko do zeszklenia.
Doprawiamy : sól + pieprz + pasta curry + płatki chilli ( jeśli dajemy ) + pasta z tamaryndowca ( jeśli dodajemy )  + listki limonki  ( jeśli dodajemy ) = mieszamy całość.
Zalewamy bulionem + mleczko kokosowe = gotujemy kilka minut.
Dokładamy pokrojone na większe cząstki Pok Choi + makaron + sos sojowy = gotujemy jakieś 2 -3 minutki do miękkości makaronu.
Na koniec doprawiamy jeśli trzeba do smaku i posypujemy kolendrą.
Dla lubiących ostrzejszy smak kilka kropli sosu Sriracha :).
Gotowe.
Bardzo prosta i aromatyczna zupa która przeniesie smaki Azji w Wasze domy.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...