www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Kuchnia tajska ( kuchnia Tajlandii ) czyli kuchnia Wschodniej Azji to przede wszystkim kuchnia pikantna i aromatyczna - mieszanka kolorowych przypraw.W krajach dalekiego wschodu od samego patrzenia na te wszystkie kolorowe przyprawy otwieramy oczy ze zdziwienia.
Najbardziej znane aromaty które towarzyszą tamtejszej kuchni to imbir, trawa cytrynowa, limonka, liście limonki czy mleczko kokosowe no i oczywiście curry w milionach odmian.
Potrawy są komponowane na słodko z połączeniu z ostrym co bardzo fajnie się uzupełnia.
U mnie dziś mój sposób na zupę tajską. Nie jest to w żaden sposób oryginalny tajski przepis a jedynie moje podejście do tej smakowitej kuchni tajskiej i przeniesienie jej odrobine na nasze stoły.
Jeśli macie ochotę na rozgrzewające i aromatyczne danie serdecznie zapraszam po przepis.
Składniki :
- 2 łodygi świeżego szczypioru z cebulką
- 3 ząbki czosnku
- kawałek ( 5cm / 5cm) świeżego imbiru - lub łyżeczka pasty z imbiru
- 3 - 4 łyżeczki pasty curry ( dowolnej - u mnie łagodna, zielona curry paste)
- kilka suszonych listków limonki ( opcjonalnie - dostępne w sklepach z kuchnia azjatycką )
- odrobina płatków chilli ( ilość zależy od Waszego podejścia do ostrości - jeśli dodacie ostrą paste curry to można nawet pominąć )
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca ( opcjonalnie - jeśli mam akurat to dodaje dla lepszego aromatu )
- 1 opakowanie małych Pok Choi ( Pak Choi )
- 1 opakowanie ( małe ) chińskiego, ryżowego makaronu
- odrobina świeżej kolendry ( można zastąpić opcjonalnie mrożoną )
- kilka kropli sosu sojowego ( do smaku )
- kilka kropli sosu Sriracha ( opcjonalnie dodaje tylko na koniec na górę dania dla chętnych i lubiących ostry smak )
- jeśli chcemy możemy także dodać kawałki usmażonego wcześniej filetu z kurczaka - jeśli ktoś lubi bo sama zupa jest bezmięsna, lub pokusić się o owoce morza :).
Sposób przygotowania :
Zupa jest bardzo szybka i prosta dlatego też jedyną rzeczą którą musicie zrobić to przygotować wszystkie składniki obok siebie i zabrać się za przygotowanie warzyw.
Drobno kroimy czosnek = odkładamy na talerz na bok.
Drobno kroimy imbir = odkładamy.
Drobno kroimy szczypiorek = odkładamy.
Pok Choi dokładnie myjemy i odkładamy do osuszenia.
Przygotowujemy sobie duży garnek.
Na odrobinie oliwy smażymy króciutko : czosnek + imbir + szczypiorek = tylko do zeszklenia.
Doprawiamy : sól + pieprz + pasta curry + płatki chilli ( jeśli dajemy ) + pasta z tamaryndowca ( jeśli dodajemy ) + listki limonki ( jeśli dodajemy ) = mieszamy całość.
Zalewamy bulionem + mleczko kokosowe = gotujemy kilka minut.
Dokładamy pokrojone na większe cząstki Pok Choi + makaron + sos sojowy = gotujemy jakieś 2 -3 minutki do miękkości makaronu.
Na koniec doprawiamy jeśli trzeba do smaku i posypujemy kolendrą.
Dla lubiących ostrzejszy smak kilka kropli sosu Sriracha :).
Gotowe.
Bardzo prosta i aromatyczna zupa która przeniesie smaki Azji w Wasze domy.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz