Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane jajka na wielkanocny stół.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Podczas gdy Wasze pociechy i rodzinka będą pięknie dekorować pisanki Wy możecie szybko i sprawnie przygotować te pyszne, faszerowane jajka.
Zamiast wersji jajko i dużo majonezu - klasycznie :) chciałabym Wam zaproponować wersje które ja przygotowuje u mnie w domku.
Wersje z pieczarkami bardzo często wykorzystuje także przy okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Wersja z łososiem bardziej mi odpowiada jakoś do Świąt na wiosnę i dlatego podaje obie.
Zapraszam do przygotowania i u Was - myśle ze Wam także zasmakują :)).

Życzę Wszystkim smacznego jajka !








Składniki : 




wersja z łososiem : 

  • 4 jajka
  • 100 g podwędzanego łososia ( możecie zastąpić ewentualnie np. świeżym lub nawet zrobić wersje z wędzoną makrelą )
  • garść świeżego koperku
  • cytryna ( kilka kropli )
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina majonezu ( 1 łyżka )
  • kilka kropli  sosu Worcestershire






wersja z pieczarkami :

  • 4 jajka
  • 150 g pieczarek ( ok. 6 szt )
  • 1 mniejsza cebula
  • odrobina majonezu ( ok. 1 łyżki )
  • sól i pieprz do smaku












Sposób przygotowania : 




Podane wersje są po 4 jajka każda wersja, wiec wychodzi Wam 8 szt faszerowanych. Jeśli chcecie możecie zmienić oczywiście proporcje i ilości na Wasze potrzeby.
Jajka gotujemy jak zazwyczaj w wodzie - na twardo ( u mnie 8 minut ).
Jeszcze ciepłe obieram delikatnie ze skorupek - jest łatwiej niż gdy są zimne.
Odkładamy do przestudzenia.

Przygotowujemy wersje z pieczarkami.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ( możecie także drobno pokroić ) = odkładamy do miseczki.
Drobno siekamy cebulę.
Na małej patelni rozgrzewamy odrobine oleju i podsmażamy cebule ( tylko zeszklimy ) + sól i pieprz odrobine.
Dokładamy nasze pieczarki i całość jeszcze raz delikatnie oprószamy solą i pieprzem = całość smażymy aż odparuje woda z pieczarek i lekko zaczną się zezłacać.
Pieczarki wkładamy do miski i lekko studzimy.
W miedzy czasie kroimy 4 z ugotowanych jajek na pół.
Żółtka delikatnie wyciągamy i dokładamy do pieczarek a białka układamy na talerz.
Do mieszanki z pieczarek i żółtek dokładamy odrobine majonezu i całość przy pomocy widelca rozdrabniamy.
Smakujemy i jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Masę przekładamy do małego woreczka spożywczego i wyciskamy przez odcięty, mały różek po porcji na każde jajko lub jeżeli mamy tylkę (  końcówkę do dekoracji - gwiazdkę ) zakładamy najpierw końcówkę w różek i wówczas wyciskamy masę.

Wersja z łososiem.
Kawałki łososia przekładamy do miseczki i rozdrabniamy przy pomocy 2 widelców.
4 jajka ugotowane przecinamy na pół. 
Żółtka wyciągamy i dorzucamy do łososia a białka układamy na talerzu.
Do masy z łososiem i żółtkami dokładamy : majonez + odrobina cytryny + sól i pieprz do smaku + odrobina sosu Worcestershire + drobno posiekany koperek = całość widelcem mieszamy.
Masę przekładamy do małego woreczka spożywczego i odcinając różek wyciskamy po porcji na każde jajko. ( tutaj także możecie użyć tylki ozdobnej ale nie jest to konieczne ).
Oby dwie wersje możecie przyozdobić koperkiem lub dowolnie np. sałatą , szczypiorkiem , kawałkami cytryny itd.
Schładzamy w lodówce.
Gotowe.
Szybkie i proste sądzę wersje a do tego smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...