Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane jajka na wielkanocny stół.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Podczas gdy Wasze pociechy i rodzinka będą pięknie dekorować pisanki Wy możecie szybko i sprawnie przygotować te pyszne, faszerowane jajka.
Zamiast wersji jajko i dużo majonezu - klasycznie :) chciałabym Wam zaproponować wersje które ja przygotowuje u mnie w domku.
Wersje z pieczarkami bardzo często wykorzystuje także przy okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Wersja z łososiem bardziej mi odpowiada jakoś do Świąt na wiosnę i dlatego podaje obie.
Zapraszam do przygotowania i u Was - myśle ze Wam także zasmakują :)).

Życzę Wszystkim smacznego jajka !








Składniki : 




wersja z łososiem : 

  • 4 jajka
  • 100 g podwędzanego łososia ( możecie zastąpić ewentualnie np. świeżym lub nawet zrobić wersje z wędzoną makrelą )
  • garść świeżego koperku
  • cytryna ( kilka kropli )
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina majonezu ( 1 łyżka )
  • kilka kropli  sosu Worcestershire






wersja z pieczarkami :

  • 4 jajka
  • 150 g pieczarek ( ok. 6 szt )
  • 1 mniejsza cebula
  • odrobina majonezu ( ok. 1 łyżki )
  • sól i pieprz do smaku












Sposób przygotowania : 




Podane wersje są po 4 jajka każda wersja, wiec wychodzi Wam 8 szt faszerowanych. Jeśli chcecie możecie zmienić oczywiście proporcje i ilości na Wasze potrzeby.
Jajka gotujemy jak zazwyczaj w wodzie - na twardo ( u mnie 8 minut ).
Jeszcze ciepłe obieram delikatnie ze skorupek - jest łatwiej niż gdy są zimne.
Odkładamy do przestudzenia.

Przygotowujemy wersje z pieczarkami.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ( możecie także drobno pokroić ) = odkładamy do miseczki.
Drobno siekamy cebulę.
Na małej patelni rozgrzewamy odrobine oleju i podsmażamy cebule ( tylko zeszklimy ) + sól i pieprz odrobine.
Dokładamy nasze pieczarki i całość jeszcze raz delikatnie oprószamy solą i pieprzem = całość smażymy aż odparuje woda z pieczarek i lekko zaczną się zezłacać.
Pieczarki wkładamy do miski i lekko studzimy.
W miedzy czasie kroimy 4 z ugotowanych jajek na pół.
Żółtka delikatnie wyciągamy i dokładamy do pieczarek a białka układamy na talerz.
Do mieszanki z pieczarek i żółtek dokładamy odrobine majonezu i całość przy pomocy widelca rozdrabniamy.
Smakujemy i jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Masę przekładamy do małego woreczka spożywczego i wyciskamy przez odcięty, mały różek po porcji na każde jajko lub jeżeli mamy tylkę (  końcówkę do dekoracji - gwiazdkę ) zakładamy najpierw końcówkę w różek i wówczas wyciskamy masę.

Wersja z łososiem.
Kawałki łososia przekładamy do miseczki i rozdrabniamy przy pomocy 2 widelców.
4 jajka ugotowane przecinamy na pół. 
Żółtka wyciągamy i dorzucamy do łososia a białka układamy na talerzu.
Do masy z łososiem i żółtkami dokładamy : majonez + odrobina cytryny + sól i pieprz do smaku + odrobina sosu Worcestershire + drobno posiekany koperek = całość widelcem mieszamy.
Masę przekładamy do małego woreczka spożywczego i odcinając różek wyciskamy po porcji na każde jajko. ( tutaj także możecie użyć tylki ozdobnej ale nie jest to konieczne ).
Oby dwie wersje możecie przyozdobić koperkiem lub dowolnie np. sałatą , szczypiorkiem , kawałkami cytryny itd.
Schładzamy w lodówce.
Gotowe.
Szybkie i proste sądzę wersje a do tego smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych