www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Podczas gdy Wasze pociechy i rodzinka będą pięknie dekorować pisanki Wy możecie szybko i sprawnie przygotować te pyszne, faszerowane jajka.
Zamiast wersji jajko i dużo majonezu - klasycznie :) chciałabym Wam zaproponować wersje które ja przygotowuje u mnie w domku.
Wersje z pieczarkami bardzo często wykorzystuje także przy okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Wersja z łososiem bardziej mi odpowiada jakoś do Świąt na wiosnę i dlatego podaje obie.
Zapraszam do przygotowania i u Was - myśle ze Wam także zasmakują :)).
Życzę Wszystkim smacznego jajka !
Składniki :
wersja z łososiem :
- 4 jajka
- 100 g podwędzanego łososia ( możecie zastąpić ewentualnie np. świeżym lub nawet zrobić wersje z wędzoną makrelą )
- garść świeżego koperku
- cytryna ( kilka kropli )
- sól i pieprz do smaku
- odrobina majonezu ( 1 łyżka )
- kilka kropli sosu Worcestershire
wersja z pieczarkami :
- 4 jajka
- 150 g pieczarek ( ok. 6 szt )
- 1 mniejsza cebula
- odrobina majonezu ( ok. 1 łyżki )
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Podane wersje są po 4 jajka każda wersja, wiec wychodzi Wam 8 szt faszerowanych. Jeśli chcecie możecie zmienić oczywiście proporcje i ilości na Wasze potrzeby.
Jajka gotujemy jak zazwyczaj w wodzie - na twardo ( u mnie 8 minut ).
Jeszcze ciepłe obieram delikatnie ze skorupek - jest łatwiej niż gdy są zimne.
Odkładamy do przestudzenia.
Przygotowujemy wersje z pieczarkami.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ( możecie także drobno pokroić ) = odkładamy do miseczki.
Drobno siekamy cebulę.
Na małej patelni rozgrzewamy odrobine oleju i podsmażamy cebule ( tylko zeszklimy ) + sól i pieprz odrobine.
Dokładamy nasze pieczarki i całość jeszcze raz delikatnie oprószamy solą i pieprzem = całość smażymy aż odparuje woda z pieczarek i lekko zaczną się zezłacać.
Pieczarki wkładamy do miski i lekko studzimy.
W miedzy czasie kroimy 4 z ugotowanych jajek na pół.
Żółtka delikatnie wyciągamy i dokładamy do pieczarek a białka układamy na talerz.
Do mieszanki z pieczarek i żółtek dokładamy odrobine majonezu i całość przy pomocy widelca rozdrabniamy.
Smakujemy i jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Masę przekładamy do małego woreczka spożywczego i wyciskamy przez odcięty, mały różek po porcji na każde jajko lub jeżeli mamy tylkę ( końcówkę do dekoracji - gwiazdkę ) zakładamy najpierw końcówkę w różek i wówczas wyciskamy masę.
Wersja z łososiem.
Kawałki łososia przekładamy do miseczki i rozdrabniamy przy pomocy 2 widelców.
4 jajka ugotowane przecinamy na pół.
Żółtka wyciągamy i dorzucamy do łososia a białka układamy na talerzu.
Do masy z łososiem i żółtkami dokładamy : majonez + odrobina cytryny + sól i pieprz do smaku + odrobina sosu Worcestershire + drobno posiekany koperek = całość widelcem mieszamy.
Masę przekładamy do małego woreczka spożywczego i odcinając różek wyciskamy po porcji na każde jajko. ( tutaj także możecie użyć tylki ozdobnej ale nie jest to konieczne ).
Oby dwie wersje możecie przyozdobić koperkiem lub dowolnie np. sałatą , szczypiorkiem , kawałkami cytryny itd.
Schładzamy w lodówce.
Gotowe.
Szybkie i proste sądzę wersje a do tego smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz