Przejdź do głównej zawartości

Jajeczka wielkanocne - schoko bons.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, domowe schoko bons. 
Te czekoladowe pychotki chyba wszyscy dobrze znają - a przynajmniej te wersje kupne.
Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania wersji domowej. 
Nie będzie zbędnej chemii i ulepszaczy a za to pyszne i bardzo proste cukiereczki w formie jajeczek co bardzo dobrze pasuje na nadchodzące święta. 
Jeśli chcecie możecie przygotować ich więcej i pięknie opakowane podarować bliskim w koszyczkach :).
Zachęcam serdecznie do przygotowania - jest szybko i prosto a do tego pysznie :).
Zapraszam.










Składniki  ( na ok. 20 - 25 szt ): 



  • 200 g białej kuwertury ( można użyć czekolady - użyjcie dobrej )
  • odrobina zmielonej wanilii ( z młynka )
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 6 łyżek mleka w proszku ( nie granulowane )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mlecznej kuwertury ( można zastąpić czekoladą )
  • opcjonalnie dowolne perełki do ozdoby 










Sposób przygotowania : 




Białą kuwerturę ( czekoladę ) kroimy na mniejsze kawałki = wkładamy do miseczki. 
Rozpuszczamy na parze lub w mikrofalówce - pamietajmy aby co jakiś czas mieszać.
Z rozpuszczonej kuwertury odmierzamy do miseczki na bok dwie łyżki - do dekoracji na koniec = odstawiamy.
Do pozostałej, ciepłej jeszcze kuwertury dokładamy : wanilię + zmielone migdały + mleko w proszku = całość dokładnie mieszamy - do uzyskania dość gładkiej masy.
Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy odrobine mieszanki i w rękach formujemy małe jajeczka - pralinki.
Układamy delikatnie na blaszce lub talerzyku obok siebie.
Przygotowane jajeczka schładzamy w lodówce - 30 minut.
Drobniej kroimy mleczną kuwerturę ( czekoladę ) i rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Schłodzone jajeczka - pralinki delikatnie ściągamy z talerzyka i układamy na widelcu.
Moczymy krótko w rozpuszczonej kuwerturze - nadmiar czekolady strzepujemy.
Tak przygotowane pralinki układamy ponownie na talerzyku w pewnych odstępach od siebie.
Na koniec możemy od razu posypać cześć z nich dekoracyjnie perełkami spożywczymi a część udekorować białą czekoladą którą odłożyliśmy.
Białą czekoladę wystarczy jeszcze raz delikatnie rozgrzać, włożyć w mały woreczek spożywczy i po odcięciu rożka polewać, dekorując pralinki.
Schładzamy porządnie w lodówce.
Gotowe.
Bardzo smaczne a do tego bardzo szybkie i co najważniejsze domowe z sercem przygotowane mogą być extra upominkiem w koszyczkach :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...