www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, domowe schoko bons.
Te czekoladowe pychotki chyba wszyscy dobrze znają - a przynajmniej te wersje kupne.
Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania wersji domowej.
Nie będzie zbędnej chemii i ulepszaczy a za to pyszne i bardzo proste cukiereczki w formie jajeczek co bardzo dobrze pasuje na nadchodzące święta.
Jeśli chcecie możecie przygotować ich więcej i pięknie opakowane podarować bliskim w koszyczkach :).
Zachęcam serdecznie do przygotowania - jest szybko i prosto a do tego pysznie :).
Zapraszam.
Składniki ( na ok. 20 - 25 szt ):
- 200 g białej kuwertury ( można użyć czekolady - użyjcie dobrej )
- odrobina zmielonej wanilii ( z młynka )
- 75 g zmielonych migdałów
- 6 łyżek mleka w proszku ( nie granulowane )
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g mlecznej kuwertury ( można zastąpić czekoladą )
- opcjonalnie dowolne perełki do ozdoby
Sposób przygotowania :
Białą kuwerturę ( czekoladę ) kroimy na mniejsze kawałki = wkładamy do miseczki.
Rozpuszczamy na parze lub w mikrofalówce - pamietajmy aby co jakiś czas mieszać.
Z rozpuszczonej kuwertury odmierzamy do miseczki na bok dwie łyżki - do dekoracji na koniec = odstawiamy.
Do pozostałej, ciepłej jeszcze kuwertury dokładamy : wanilię + zmielone migdały + mleko w proszku = całość dokładnie mieszamy - do uzyskania dość gładkiej masy.
Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy odrobine mieszanki i w rękach formujemy małe jajeczka - pralinki.
Układamy delikatnie na blaszce lub talerzyku obok siebie.
Przygotowane jajeczka schładzamy w lodówce - 30 minut.
Drobniej kroimy mleczną kuwerturę ( czekoladę ) i rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Schłodzone jajeczka - pralinki delikatnie ściągamy z talerzyka i układamy na widelcu.
Moczymy krótko w rozpuszczonej kuwerturze - nadmiar czekolady strzepujemy.
Tak przygotowane pralinki układamy ponownie na talerzyku w pewnych odstępach od siebie.
Na koniec możemy od razu posypać cześć z nich dekoracyjnie perełkami spożywczymi a część udekorować białą czekoladą którą odłożyliśmy.
Białą czekoladę wystarczy jeszcze raz delikatnie rozgrzać, włożyć w mały woreczek spożywczy i po odcięciu rożka polewać, dekorując pralinki.
Schładzamy porządnie w lodówce.
Gotowe.
Bardzo smaczne a do tego bardzo szybkie i co najważniejsze domowe z sercem przygotowane mogą być extra upominkiem w koszyczkach :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz