Przejdź do głównej zawartości

Jajeczka wielkanocne - schoko bons.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, domowe schoko bons. 
Te czekoladowe pychotki chyba wszyscy dobrze znają - a przynajmniej te wersje kupne.
Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania wersji domowej. 
Nie będzie zbędnej chemii i ulepszaczy a za to pyszne i bardzo proste cukiereczki w formie jajeczek co bardzo dobrze pasuje na nadchodzące święta. 
Jeśli chcecie możecie przygotować ich więcej i pięknie opakowane podarować bliskim w koszyczkach :).
Zachęcam serdecznie do przygotowania - jest szybko i prosto a do tego pysznie :).
Zapraszam.










Składniki  ( na ok. 20 - 25 szt ): 



  • 200 g białej kuwertury ( można użyć czekolady - użyjcie dobrej )
  • odrobina zmielonej wanilii ( z młynka )
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 6 łyżek mleka w proszku ( nie granulowane )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mlecznej kuwertury ( można zastąpić czekoladą )
  • opcjonalnie dowolne perełki do ozdoby 










Sposób przygotowania : 




Białą kuwerturę ( czekoladę ) kroimy na mniejsze kawałki = wkładamy do miseczki. 
Rozpuszczamy na parze lub w mikrofalówce - pamietajmy aby co jakiś czas mieszać.
Z rozpuszczonej kuwertury odmierzamy do miseczki na bok dwie łyżki - do dekoracji na koniec = odstawiamy.
Do pozostałej, ciepłej jeszcze kuwertury dokładamy : wanilię + zmielone migdały + mleko w proszku = całość dokładnie mieszamy - do uzyskania dość gładkiej masy.
Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy odrobine mieszanki i w rękach formujemy małe jajeczka - pralinki.
Układamy delikatnie na blaszce lub talerzyku obok siebie.
Przygotowane jajeczka schładzamy w lodówce - 30 minut.
Drobniej kroimy mleczną kuwerturę ( czekoladę ) i rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Schłodzone jajeczka - pralinki delikatnie ściągamy z talerzyka i układamy na widelcu.
Moczymy krótko w rozpuszczonej kuwerturze - nadmiar czekolady strzepujemy.
Tak przygotowane pralinki układamy ponownie na talerzyku w pewnych odstępach od siebie.
Na koniec możemy od razu posypać cześć z nich dekoracyjnie perełkami spożywczymi a część udekorować białą czekoladą którą odłożyliśmy.
Białą czekoladę wystarczy jeszcze raz delikatnie rozgrzać, włożyć w mały woreczek spożywczy i po odcięciu rożka polewać, dekorując pralinki.
Schładzamy porządnie w lodówce.
Gotowe.
Bardzo smaczne a do tego bardzo szybkie i co najważniejsze domowe z sercem przygotowane mogą być extra upominkiem w koszyczkach :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych