Przejdź do głównej zawartości

Jajeczka wielkanocne - schoko bons.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, domowe schoko bons. 
Te czekoladowe pychotki chyba wszyscy dobrze znają - a przynajmniej te wersje kupne.
Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania wersji domowej. 
Nie będzie zbędnej chemii i ulepszaczy a za to pyszne i bardzo proste cukiereczki w formie jajeczek co bardzo dobrze pasuje na nadchodzące święta. 
Jeśli chcecie możecie przygotować ich więcej i pięknie opakowane podarować bliskim w koszyczkach :).
Zachęcam serdecznie do przygotowania - jest szybko i prosto a do tego pysznie :).
Zapraszam.










Składniki  ( na ok. 20 - 25 szt ): 



  • 200 g białej kuwertury ( można użyć czekolady - użyjcie dobrej )
  • odrobina zmielonej wanilii ( z młynka )
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 6 łyżek mleka w proszku ( nie granulowane )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mlecznej kuwertury ( można zastąpić czekoladą )
  • opcjonalnie dowolne perełki do ozdoby 










Sposób przygotowania : 




Białą kuwerturę ( czekoladę ) kroimy na mniejsze kawałki = wkładamy do miseczki. 
Rozpuszczamy na parze lub w mikrofalówce - pamietajmy aby co jakiś czas mieszać.
Z rozpuszczonej kuwertury odmierzamy do miseczki na bok dwie łyżki - do dekoracji na koniec = odstawiamy.
Do pozostałej, ciepłej jeszcze kuwertury dokładamy : wanilię + zmielone migdały + mleko w proszku = całość dokładnie mieszamy - do uzyskania dość gładkiej masy.
Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy odrobine mieszanki i w rękach formujemy małe jajeczka - pralinki.
Układamy delikatnie na blaszce lub talerzyku obok siebie.
Przygotowane jajeczka schładzamy w lodówce - 30 minut.
Drobniej kroimy mleczną kuwerturę ( czekoladę ) i rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Schłodzone jajeczka - pralinki delikatnie ściągamy z talerzyka i układamy na widelcu.
Moczymy krótko w rozpuszczonej kuwerturze - nadmiar czekolady strzepujemy.
Tak przygotowane pralinki układamy ponownie na talerzyku w pewnych odstępach od siebie.
Na koniec możemy od razu posypać cześć z nich dekoracyjnie perełkami spożywczymi a część udekorować białą czekoladą którą odłożyliśmy.
Białą czekoladę wystarczy jeszcze raz delikatnie rozgrzać, włożyć w mały woreczek spożywczy i po odcięciu rożka polewać, dekorując pralinki.
Schładzamy porządnie w lodówce.
Gotowe.
Bardzo smaczne a do tego bardzo szybkie i co najważniejsze domowe z sercem przygotowane mogą być extra upominkiem w koszyczkach :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...