Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z wiśnią.












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.


Małymi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych i w związku z tym chciałabym Wam zaproponować moją kolejną, myślę fajną odmianę sernika. 
Sądzę że serniki królują na stołach w większości domów jeśli chodzi o czas świąt i są klasyką która na stałe została wpisana w ten czas w roku - no i bardzo dobrze bo to przecież pychotka taki sernik :).
Tylko że nie koniecznie musimy piec ciągle ten sam przepis i możemy co roku nie co go modyfikować - co staram się osobiście robić u siebie w domku i dlatego częścią tych przepisów dziele się z Wami na moim blogu ( zapraszam do archiwum gdzie znajdziecie poprzednie przepisy).
Dziś odmiana prosta i bardzo smaczna serniczka z pysznym, chrupiącym, czekoladowym spodem, aksamitnym waniliowym wnętrzem i dopełnieniem w postaci orzeźwiającej masy wiśniowej.
To wszystko podzieliłam na mini serniczki aby każdy miał swoja, fajną porcje na kęs - no może dwa ...  trzy :-)).
Zapraszam po przepis.












Składniki : 




na kruchy spód : 

  • 1 opakowanie dobrych, czekoladowych kruchych ciasteczek ( 185 g )
  • 60 g rozpuszczonego masła




na masę twarogową : 


  • 750 g twarogu ( pokojowa temperatura )
  • 1 opakowanie serka naturalnego ( u mnie typ Philadelfia 200 g - pokojowa temperatura )
  • skórka z pomarańczy
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka wanilii ( najlepiej pasty ale można zastąpić ekstraktem )
  • 3 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( wybierzcie dobry - sprawdzony )
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego




na masę wiśniową : 


  • słoik wiśni w soku ( 700 g )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • odrobina soku ze słoika po wiśniach ( ok. 1 kubka )











Sposób przygotowania : 




Zaznaczę że proporcje są na 1 okrąglą tortownice lub 2 mini blaszki po 24 szt. mini tartych lub 1 mini blaszka po 24 szt i 1 blaszka do normalnych 12 szt muffin.
U mnie dziś opcja z 1 blaszką mini po 24 szt i 1 blaszką 12 szt. normalne muffiny. Sami możecie zdecydować jaką wersje wolicie.
Zaczynamy od przygotowania blaszek - dobrze je natłuszczamy i odstawiamy na bok.
Do food procesora ( najprościej ) lub można ręcznie - do woreczka, wrzucamy ciasteczka czekoladowe = miksujemy - rozgniatamy na kruszonkę.
Dodajemy roztopione masło i całość krótko miksujemy na konsystencje mokrego piasku.
Rozkładamy po odrobinie na dnie każdej foremki dogniatając dobrze do dołu i wyrównując - jeśli robimy w dużej formie wsypujemy i rozprowadzamy całość.
Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + serek + skórka z pomarańczy + wanilię + cukier + jajka + sypki budyń + rozpuszczone masło = całość miksujemy na dość wolnych obrotach, do połączenia składników. Pamiętamy ze masy serowej nie ubijamy i tym samym nie napowietrzamy zbyt mocno.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Wyciągamy z lodówki schodzone spody i porcjujemy do foremek przygotowaną masę serową.
Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 12 - 15 minut - jeśli pieczemy w tortownicy, pieczemy oczywiście dłużej ok. 45 - 50 minut.
Studzimy.
Wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę z wiśni.
Wiśnie przelewamy przez sitko = wrzucamy do garnuszka.
Dolewamy do wiśni ok. 1 kubka soku ( tutaj musicie postępować na wyczucie bo jeśli wolicie aby Wasza masa była gęsta, ta ilość soku wystarczy, a jeśli chcecie uzyskać masę nie co luźniejszą, pod koniec możecie dodać odrobinę więcej soku.
Do całości dosypujemy cukier i mączkę ziemniaczaną.
Gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i stanie się bardziej szklista ( sok przestanie być mętny - jak przy kisielu ).
Tak przygotowaną masę studzimy i porcjujemy na schłodzone mini serniczki.
Ponownie całość do lodówki - najlepiej na noc.
Po schłodzeniu serniczki same pięknie wyskakują z formy.
Gotowe.
Naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...