www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Małymi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych i w związku z tym chciałabym Wam zaproponować moją kolejną, myślę fajną odmianę sernika.
Sądzę że serniki królują na stołach w większości domów jeśli chodzi o czas świąt i są klasyką która na stałe została wpisana w ten czas w roku - no i bardzo dobrze bo to przecież pychotka taki sernik :).
Tylko że nie koniecznie musimy piec ciągle ten sam przepis i możemy co roku nie co go modyfikować - co staram się osobiście robić u siebie w domku i dlatego częścią tych przepisów dziele się z Wami na moim blogu ( zapraszam do archiwum gdzie znajdziecie poprzednie przepisy).
Dziś odmiana prosta i bardzo smaczna serniczka z pysznym, chrupiącym, czekoladowym spodem, aksamitnym waniliowym wnętrzem i dopełnieniem w postaci orzeźwiającej masy wiśniowej.
To wszystko podzieliłam na mini serniczki aby każdy miał swoja, fajną porcje na kęs - no może dwa ... trzy :-)).
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na kruchy spód :
- 1 opakowanie dobrych, czekoladowych kruchych ciasteczek ( 185 g )
- 60 g rozpuszczonego masła
na masę twarogową :
- 750 g twarogu ( pokojowa temperatura )
- 1 opakowanie serka naturalnego ( u mnie typ Philadelfia 200 g - pokojowa temperatura )
- skórka z pomarańczy
- 1 kubek cukru
- 1 łyżeczka wanilii ( najlepiej pasty ale można zastąpić ekstraktem )
- 3 jajka ( pokojowa temperatura )
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( wybierzcie dobry - sprawdzony )
- 2 łyżki masła rozpuszczonego
na masę wiśniową :
- słoik wiśni w soku ( 700 g )
- 1/3 kubka cukru
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- odrobina soku ze słoika po wiśniach ( ok. 1 kubka )
Sposób przygotowania :
Zaznaczę że proporcje są na 1 okrąglą tortownice lub 2 mini blaszki po 24 szt. mini tartych lub 1 mini blaszka po 24 szt i 1 blaszka do normalnych 12 szt muffin.
U mnie dziś opcja z 1 blaszką mini po 24 szt i 1 blaszką 12 szt. normalne muffiny. Sami możecie zdecydować jaką wersje wolicie.
Zaczynamy od przygotowania blaszek - dobrze je natłuszczamy i odstawiamy na bok.
Do food procesora ( najprościej ) lub można ręcznie - do woreczka, wrzucamy ciasteczka czekoladowe = miksujemy - rozgniatamy na kruszonkę.
Dodajemy roztopione masło i całość krótko miksujemy na konsystencje mokrego piasku.
Rozkładamy po odrobinie na dnie każdej foremki dogniatając dobrze do dołu i wyrównując - jeśli robimy w dużej formie wsypujemy i rozprowadzamy całość.
Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + serek + skórka z pomarańczy + wanilię + cukier + jajka + sypki budyń + rozpuszczone masło = całość miksujemy na dość wolnych obrotach, do połączenia składników. Pamiętamy ze masy serowej nie ubijamy i tym samym nie napowietrzamy zbyt mocno.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Wyciągamy z lodówki schodzone spody i porcjujemy do foremek przygotowaną masę serową.
Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 12 - 15 minut - jeśli pieczemy w tortownicy, pieczemy oczywiście dłużej ok. 45 - 50 minut.
Studzimy.
Wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę z wiśni.
Wiśnie przelewamy przez sitko = wrzucamy do garnuszka.
Dolewamy do wiśni ok. 1 kubka soku ( tutaj musicie postępować na wyczucie bo jeśli wolicie aby Wasza masa była gęsta, ta ilość soku wystarczy, a jeśli chcecie uzyskać masę nie co luźniejszą, pod koniec możecie dodać odrobinę więcej soku.
Do całości dosypujemy cukier i mączkę ziemniaczaną.
Gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i stanie się bardziej szklista ( sok przestanie być mętny - jak przy kisielu ).
Tak przygotowaną masę studzimy i porcjujemy na schłodzone mini serniczki.
Ponownie całość do lodówki - najlepiej na noc.
Po schłodzeniu serniczki same pięknie wyskakują z formy.
Gotowe.
Naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz