Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z wiśnią.












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.


Małymi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych i w związku z tym chciałabym Wam zaproponować moją kolejną, myślę fajną odmianę sernika. 
Sądzę że serniki królują na stołach w większości domów jeśli chodzi o czas świąt i są klasyką która na stałe została wpisana w ten czas w roku - no i bardzo dobrze bo to przecież pychotka taki sernik :).
Tylko że nie koniecznie musimy piec ciągle ten sam przepis i możemy co roku nie co go modyfikować - co staram się osobiście robić u siebie w domku i dlatego częścią tych przepisów dziele się z Wami na moim blogu ( zapraszam do archiwum gdzie znajdziecie poprzednie przepisy).
Dziś odmiana prosta i bardzo smaczna serniczka z pysznym, chrupiącym, czekoladowym spodem, aksamitnym waniliowym wnętrzem i dopełnieniem w postaci orzeźwiającej masy wiśniowej.
To wszystko podzieliłam na mini serniczki aby każdy miał swoja, fajną porcje na kęs - no może dwa ...  trzy :-)).
Zapraszam po przepis.












Składniki : 




na kruchy spód : 

  • 1 opakowanie dobrych, czekoladowych kruchych ciasteczek ( 185 g )
  • 60 g rozpuszczonego masła




na masę twarogową : 


  • 750 g twarogu ( pokojowa temperatura )
  • 1 opakowanie serka naturalnego ( u mnie typ Philadelfia 200 g - pokojowa temperatura )
  • skórka z pomarańczy
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka wanilii ( najlepiej pasty ale można zastąpić ekstraktem )
  • 3 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( wybierzcie dobry - sprawdzony )
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego




na masę wiśniową : 


  • słoik wiśni w soku ( 700 g )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • odrobina soku ze słoika po wiśniach ( ok. 1 kubka )











Sposób przygotowania : 




Zaznaczę że proporcje są na 1 okrąglą tortownice lub 2 mini blaszki po 24 szt. mini tartych lub 1 mini blaszka po 24 szt i 1 blaszka do normalnych 12 szt muffin.
U mnie dziś opcja z 1 blaszką mini po 24 szt i 1 blaszką 12 szt. normalne muffiny. Sami możecie zdecydować jaką wersje wolicie.
Zaczynamy od przygotowania blaszek - dobrze je natłuszczamy i odstawiamy na bok.
Do food procesora ( najprościej ) lub można ręcznie - do woreczka, wrzucamy ciasteczka czekoladowe = miksujemy - rozgniatamy na kruszonkę.
Dodajemy roztopione masło i całość krótko miksujemy na konsystencje mokrego piasku.
Rozkładamy po odrobinie na dnie każdej foremki dogniatając dobrze do dołu i wyrównując - jeśli robimy w dużej formie wsypujemy i rozprowadzamy całość.
Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + serek + skórka z pomarańczy + wanilię + cukier + jajka + sypki budyń + rozpuszczone masło = całość miksujemy na dość wolnych obrotach, do połączenia składników. Pamiętamy ze masy serowej nie ubijamy i tym samym nie napowietrzamy zbyt mocno.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Wyciągamy z lodówki schodzone spody i porcjujemy do foremek przygotowaną masę serową.
Wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 12 - 15 minut - jeśli pieczemy w tortownicy, pieczemy oczywiście dłużej ok. 45 - 50 minut.
Studzimy.
Wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę z wiśni.
Wiśnie przelewamy przez sitko = wrzucamy do garnuszka.
Dolewamy do wiśni ok. 1 kubka soku ( tutaj musicie postępować na wyczucie bo jeśli wolicie aby Wasza masa była gęsta, ta ilość soku wystarczy, a jeśli chcecie uzyskać masę nie co luźniejszą, pod koniec możecie dodać odrobinę więcej soku.
Do całości dosypujemy cukier i mączkę ziemniaczaną.
Gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i stanie się bardziej szklista ( sok przestanie być mętny - jak przy kisielu ).
Tak przygotowaną masę studzimy i porcjujemy na schłodzone mini serniczki.
Ponownie całość do lodówki - najlepiej na noc.
Po schłodzeniu serniczki same pięknie wyskakują z formy.
Gotowe.
Naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych