Przejdź do głównej zawartości

Orange, amaretto, apple, cranberries - aromatyczna babka.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Zapraszam po przepis na pyszną babę wielkanocną.
Aromatyczna i to bardzo a to za sprawą likieru amaretto i pomarańczy.
Do tego wilgotna i puszysta a to za sprawą jabłek, żurawiny i jajek.
Jeśli i u Was w te Święta w kuchni ma zapachnieć pięknie babką polecam gorąco do wypróbowania tej wersji - jest naprawdę pysznie.
Zapraszam.










Składniki :



  • 250 g masła miękkiego
  • 1 kubek cukru
  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 pomarańcz ( skórka i sok )
  • 4 jabłka ( u mnie twarde i soczyste )
  • 1/2 kubka żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy - wersja dla dzieci )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kubki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 kubka maślanki ( możecie zastąpić ewentualnie mlekiem )









Sposób przygotowania :




Do miseczki : ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy + sok z pomarańczy + likier amaretto = mieszamy i odstawiamy na bok.
Do większej miski obieramy i kroimy w małą kosteczkę jabłka = dorzucamy żurawinę ( jeśli duża można trochę pokroić ) i posypujemy ok. 4 łyżkami z odmierzonej mąki. Całość mieszamy i odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Formę do babki dobrze smarujemy tłuszczem i oprószamy delikatnie mąką = odstawiamy.
Do robota odmierzamy : cukier + masło + cukier waniliowy = całość miksujemy dokładnie na jasną i puszystą masę ( ten etap jest bardzo ważny więc dajmy troszkę czasu ).
Dokładamy do miksera : jajka + miseczkę z pomarańczą i likierem = miksujemy dalej.
Obok w misce łączymy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sól.
Do misy miksera dokładamy suche składniki + maślankę = mieszamy tylko do połączenia.
Na koniec łączymy ciasto z jabłkami i żurawiną przy pomocy szpatułki ( juz nie miksujemy ).
Przelewamy nasze ciasto do przygotowanej formy i wyrównujemy.
Pieczemy ok. 1 godziny sprawdzając pod koniec patyczkiem środek czy ciasto nie jest surowe.
Studzimy.
Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy dowolnie.
Gotowe.
Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto które możecie przygotować w dosłownie kilka chwil na Wasze Wigilijne stoły.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych