Przejdź do głównej zawartości

Orange, amaretto, apple, cranberries - aromatyczna babka.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Zapraszam po przepis na pyszną babę wielkanocną.
Aromatyczna i to bardzo a to za sprawą likieru amaretto i pomarańczy.
Do tego wilgotna i puszysta a to za sprawą jabłek, żurawiny i jajek.
Jeśli i u Was w te Święta w kuchni ma zapachnieć pięknie babką polecam gorąco do wypróbowania tej wersji - jest naprawdę pysznie.
Zapraszam.










Składniki :



  • 250 g masła miękkiego
  • 1 kubek cukru
  • 5 jajek ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 pomarańcz ( skórka i sok )
  • 4 jabłka ( u mnie twarde i soczyste )
  • 1/2 kubka żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy - wersja dla dzieci )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kubki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 kubka maślanki ( możecie zastąpić ewentualnie mlekiem )









Sposób przygotowania :




Do miseczki : ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy + sok z pomarańczy + likier amaretto = mieszamy i odstawiamy na bok.
Do większej miski obieramy i kroimy w małą kosteczkę jabłka = dorzucamy żurawinę ( jeśli duża można trochę pokroić ) i posypujemy ok. 4 łyżkami z odmierzonej mąki. Całość mieszamy i odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Formę do babki dobrze smarujemy tłuszczem i oprószamy delikatnie mąką = odstawiamy.
Do robota odmierzamy : cukier + masło + cukier waniliowy = całość miksujemy dokładnie na jasną i puszystą masę ( ten etap jest bardzo ważny więc dajmy troszkę czasu ).
Dokładamy do miksera : jajka + miseczkę z pomarańczą i likierem = miksujemy dalej.
Obok w misce łączymy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sól.
Do misy miksera dokładamy suche składniki + maślankę = mieszamy tylko do połączenia.
Na koniec łączymy ciasto z jabłkami i żurawiną przy pomocy szpatułki ( juz nie miksujemy ).
Przelewamy nasze ciasto do przygotowanej formy i wyrównujemy.
Pieczemy ok. 1 godziny sprawdzając pod koniec patyczkiem środek czy ciasto nie jest surowe.
Studzimy.
Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy dowolnie.
Gotowe.
Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto które możecie przygotować w dosłownie kilka chwil na Wasze Wigilijne stoły.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...