Przejdź do głównej zawartości

Chlebek na domowym zakwasie z płatkami owsianymi i ziarnami Chia.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejną,moją odmianę na pyszny, domowy chlebek.
Małymi krokami zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych i taki domowy, pachnący, chrupiący chlebek na stołach oprócz pysznych potraw uważam za bardzo dobry pomysł.
Wiem ze niektórzy boją się chlebków na zakwasie a właściwie samych zakwasów, dlatego też podawałam juz kilka krotnie przy okazji pozostałych moich wpisów o chlebkach jak podejść do zakwasu krok po kroku. Nie jest to naprawdę nic trudnego i jeśli będziecie tylko chcieli na pewno Wam też pięknie wyrosną ( odsyłam do postu w którym opisuje po kolei jak wyhodować i dokarmiać zakwas : tutaj - klik ).
Taki zakwas możecie zacząć hodować już dziś i mieć przygotowany w lodówce do Waszych chlebków.
Naprawdę warto - zapraszam.








Składniki : 



  • 450 g zakwasu wyhodowanego 
  • kilka łyżek mąki pszenno-żytniej z orkiszem do dokarmienia końcowego ( możecie użyć dowolnej mąki chlebowej )
  • 800 g mąki chlebowej typ 1050
  • ok. 750 ml wody ( czasem mniej - u mnie zwykle 500 ml przy tej mące wychodzi )
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki suszonej cebulki
  • 4 łyżki ziaren Chia
  • opcjonalnie odrobina dowolnych ulubionych zioł







Sposób przygotowania.




Zacznę od tego że zakwas który odmierzycie z wyhodowanego powinien mieć co najmniej 8 dni aby był silny i ładnie wyrastał Wam chleb.
Taki odmierzony zakwas jeśli jest prosto z lodówki to zostawiamy jakieś 30 minut w pokojowej temperaturze.
I teraz w sumie jest gotowy do użycia , ja jednak dokarmiam go jeszcze kilkoma łyżkami mąki pszenno - żytniej. Ilość musicie dodać na oko - aby masa była gęsta.
Tak dokarmiony zakwas oprószam lekko mąką i zostawiam pod bawełnianą ściereczką na ok. 3 godzin.
Pamietajmy ze wyrabianie chleba nie lubi zimna i przeciągów.
Możecie nastawić taki zakwas rano i po południu spokojnie zabrać się za chleb.
Zakwas pięknie podwoi swoją objętość.
Zabieramy się za wyrabianie chleba.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast odmierzamy : mąkę + wyhodowany i wyrośnięty zakwas + płatki owsiane + sól + cukier + suszoną cebulkę + ziarna Chia + część z przygotowanej wody = mieszamy wyrabiając dokładnie na niskich obrotach na gładkie ciasto.
Wodę dodajemy pod koniec jeśli stwierdzimy że ciasto jest zbyt suche - często mąka nie potrzebuje całej ilości którą podaje - wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności itd.
Wyrobione ciasto oprószamy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania na 1 i 1/2 godziny w ciepłe i nie przewiewne miejsce.
Po tym czasie delikatnie odklejamy brzegi - po kawałku i zakładamy ciasto wyciągnięte do środka. Tak po kawałku dookoła całego ciasta.
Zostawiamy do wyrastania jeszcze na 30 minut.
Przygotowujemy w miedzy czasie 2 keksówki = ja smaruje zawsze smalcem i posypuje bułką tartą wtedy chlebki same wyskakują z foremek i są super chrupiące i wypieczone.
Wyrośnięte ciasto porcjujemy i rozkładamy na 2 keksówki.
Górę wyrównujemy i spryskujemy delikatnie woda.
Ostatni raz zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrastania = mają porządnie wyrosnąć aż po brzegi foremek. U mnie to ok. 2 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 230 stop. C. Jeśli macie możliwość nastawcie na pieczenie z parą, jeśli nie to na dnie piekarnika dobrze jest włożyć małe naczynie z wodą.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy chlebki i od razu zmniejszamy grzanie na 210 stop. C.
Pieczemy 50 - 55 minut.
Po opukaniu dołu chlebki wydają głuchy dźwięk - to zawsze dobry znak :).
Studzimy całkowicie - jeśli wytrzymacie :))
Chlebki możecie także zamrozić zaraz po ostudzeniu. Kiedy będziecie mieli na nie ochotę wyciągacie wcześniej na blat i zostawiacie do temperatury pokojowej - będą tak samo świeże jak wyjęte z pieca.
Gotowe.
Zachęcam do upieczenia!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...