www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Może u Was tez już pierwsze przebłyski wiosny, pierwsze promienie wiosennego słońca i poranne śpiewy ptaków :). Taka pogoda powoduje ze częściej wychodzimy na spacery i przebywamy więcej na świeżym powietrzu.
W związku z tym chciałabym Was zachęcić do poświecenia zaledwie kilku minut w Waszych kuchniach i przygotowania tych zdrowych i pysznych małych ciasteczek, które z pewnością mogą posłużyć Wam jako przekąska na takim spacerku, w drodze do pracy , w drodze do szkoły czy gdziekolwiek się będziecie wybierać.
Postanowiłam zamieszać parę zdrowych produktów z mojej kuchni i dlatego znajdziecie w tych ciasteczkach miedzy innymi płatki owsiane, żurawinę czy mega zdrowe ziarna Chia - wyszło pysznie dlatego przepis podaje i Wam. Sadzę że Wam także przypadnie do gustu.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania.
Składniki :
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 kubka brązowego cukru
- 1/2 kubka białego cukru
- 1 1/4 kubka mąki pszennej
- 3 kubki płatków owsianych
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 150 g białej czekolady
- garść suszonej żurawiny ( borówki amerykańskiej )
- 2 łyżki ziaren Chia
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
Sposób przygotowania :
Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki nożem.
Żurawinę - jeśli jest duża, także lekko siekamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy papierem do pieczenia.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : masło + cukier brązowy + cukier biały + wanilię = miksujemy całość na dość puszystą masę.
Kolejno dodajemy jajka i miksujemy dalej całość.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sodę + płatki owsiane + sól = miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dorzucamy : kawałki żurawiny + białą czekoladę + ziarna Chia = całość mieszamy tylko do pomieszania składników.
Przy pomocy np. łyżki do porcjowania lodów lub dwóch łyżeczek, nabieramy porcje ciasta formując ją w zgrabne ciasteczko.
Jeśli wolimy bardziej płaskie możemy lekko je spłaszczać na blaszkach - ja jednak wolę grubsze wersje bo wtedy środki zostają miękkie a ciastko na zewnątrz staje się chrupiące.
Tak postępujemy z całością ciasta rozkładając w pewnych odstępach od siebie na blaszkach.
Pieczemy ok. 10 - 12 minut. Do lekkiego zbrązowienia.
Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Gotowe.
Super przekąski do pracy, szkoły, do podjadania w ciagu dnia.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz