Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą, borówkami i ziarnami Chia.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Może u Was tez już pierwsze przebłyski wiosny, pierwsze promienie wiosennego słońca i poranne śpiewy ptaków :). Taka pogoda powoduje ze częściej wychodzimy na spacery i przebywamy więcej na świeżym powietrzu. 
W związku z tym chciałabym Was zachęcić do poświecenia zaledwie kilku minut w Waszych kuchniach i przygotowania tych zdrowych i pysznych małych ciasteczek, które z pewnością mogą posłużyć Wam jako przekąska na takim spacerku, w drodze do pracy , w drodze do szkoły czy gdziekolwiek się będziecie wybierać.
Postanowiłam zamieszać parę zdrowych produktów z mojej kuchni i dlatego znajdziecie w tych ciasteczkach miedzy innymi płatki owsiane, żurawinę czy mega zdrowe ziarna Chia - wyszło pysznie dlatego przepis podaje i Wam. Sadzę że Wam także przypadnie do gustu.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania.











Składniki : 





  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka białego cukru
  • 1 1/4 kubka mąki pszennej
  • 3 kubki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g białej czekolady
  • garść suszonej żurawiny ( borówki amerykańskiej )
  • 2 łyżki ziaren Chia
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego










Sposób przygotowania :



Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki nożem.
Żurawinę - jeśli jest duża, także lekko siekamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy papierem do pieczenia.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : masło + cukier brązowy + cukier biały + wanilię = miksujemy całość na dość puszystą masę.
Kolejno dodajemy jajka i miksujemy dalej całość.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sodę + płatki owsiane + sól = miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dorzucamy : kawałki żurawiny + białą czekoladę + ziarna Chia = całość mieszamy tylko do pomieszania składników.
Przy pomocy np. łyżki do porcjowania lodów lub dwóch łyżeczek, nabieramy porcje ciasta formując ją w zgrabne ciasteczko. 
Jeśli wolimy bardziej płaskie możemy lekko je spłaszczać na blaszkach - ja jednak wolę grubsze wersje bo wtedy środki zostają miękkie a ciastko na zewnątrz staje się chrupiące.
Tak postępujemy z całością ciasta rozkładając w pewnych odstępach od siebie na blaszkach.
Pieczemy ok. 10 - 12 minut. Do lekkiego zbrązowienia.
Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Gotowe.
Super przekąski do pracy, szkoły, do podjadania w ciagu dnia.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych