Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą, borówkami i ziarnami Chia.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Może u Was tez już pierwsze przebłyski wiosny, pierwsze promienie wiosennego słońca i poranne śpiewy ptaków :). Taka pogoda powoduje ze częściej wychodzimy na spacery i przebywamy więcej na świeżym powietrzu. 
W związku z tym chciałabym Was zachęcić do poświecenia zaledwie kilku minut w Waszych kuchniach i przygotowania tych zdrowych i pysznych małych ciasteczek, które z pewnością mogą posłużyć Wam jako przekąska na takim spacerku, w drodze do pracy , w drodze do szkoły czy gdziekolwiek się będziecie wybierać.
Postanowiłam zamieszać parę zdrowych produktów z mojej kuchni i dlatego znajdziecie w tych ciasteczkach miedzy innymi płatki owsiane, żurawinę czy mega zdrowe ziarna Chia - wyszło pysznie dlatego przepis podaje i Wam. Sadzę że Wam także przypadnie do gustu.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania.











Składniki : 





  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka białego cukru
  • 1 1/4 kubka mąki pszennej
  • 3 kubki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g białej czekolady
  • garść suszonej żurawiny ( borówki amerykańskiej )
  • 2 łyżki ziaren Chia
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego










Sposób przygotowania :



Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki nożem.
Żurawinę - jeśli jest duża, także lekko siekamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Przygotowujemy dwie blaszki - wykładamy papierem do pieczenia.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : masło + cukier brązowy + cukier biały + wanilię = miksujemy całość na dość puszystą masę.
Kolejno dodajemy jajka i miksujemy dalej całość.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sodę + płatki owsiane + sól = miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dorzucamy : kawałki żurawiny + białą czekoladę + ziarna Chia = całość mieszamy tylko do pomieszania składników.
Przy pomocy np. łyżki do porcjowania lodów lub dwóch łyżeczek, nabieramy porcje ciasta formując ją w zgrabne ciasteczko. 
Jeśli wolimy bardziej płaskie możemy lekko je spłaszczać na blaszkach - ja jednak wolę grubsze wersje bo wtedy środki zostają miękkie a ciastko na zewnątrz staje się chrupiące.
Tak postępujemy z całością ciasta rozkładając w pewnych odstępach od siebie na blaszkach.
Pieczemy ok. 10 - 12 minut. Do lekkiego zbrązowienia.
Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Gotowe.
Super przekąski do pracy, szkoły, do podjadania w ciagu dnia.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...