Przejdź do głównej zawartości

Trufle świąteczne.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na prezenty a wybieracie się z wizytą do kogoś w te Święta to sądzę ze mój dzisiejszy pomysł na prezent jadalny jest jak najbardziej trafiony.
Robię co roku takie małe prezenciki z ciasteczkami, pierniczkami, gorąco czekoladą i właśnie truflami. Wszystko domowe i wszystko jadalne.
Myślę że takie upominki trafiają najbardziej do serca obdarowanych bo nie dość ze pyszne to jeszcze sami robiliście.
Przepis aromatyzowany ciastem korzennym, konfitura i marcepanem - czyli to co najlepsze w świętach.
Samo połączenie nie jest naprawdę skomplikowane a jedynie ozdabianie zajmie Wam troszkę czasu wiec włączcie ulubiona świąteczną muzyczkę i do pracy :)
Zapraszam.









Składniki : 



na ciasto : 


  • 250 g miękkiego masła
  • kubek ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki melasy ciemnej
  • 100 g mączki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 olejek do ciast rumowy 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g mączki ze zmielonych migdałów ( możecie kupić gotową lub sami zmiksować migdały )
  • skórka z pomarańczy
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu





dodatkowo : 



  • ok. pół słoiczka konfitury porzeczkowej ( jakieś 200 g )
  • 400 g marcepanu
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g kuwertury gorzkiej - prawdziwej 70 %
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego ( można zastąpić roślinnym )
  • odrobina białej czekolady ( jeśli dekorujemy ozdobne paseczki na górze )










Sposób przygotowania : 



Z podanych ilości wychodzi całkiem spora gromadka tych małych pychotek wiec jeśli nie chcecie aż tyle możecie pomniejszyć ilość składników o połowę ale ostrzegam że opłaca się troszkę cierpliwej pracy i  zrobić większą ilość bo znikają szybciutko. :).
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier muscovado = ucieramy.
Dokładamy : melasę + olejek rumowy + mączkę ziemniaczaną + mąkę pszenną + sól + proszek do pieczenia + mączkę z migdałów + skórkę z pomarańczy + mleko + przyprawy do piernika + cynamon = całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto będzie się kleić i takie ma być.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia.
Całe ciasto w miarę równomiernie rozkładamy po blasze ( nie musi być idealnie ) i wkładamy do pieca.
Pieczemy ok. 10 minut.
Studzimy.
Teraz pozostaje nam połączyć składniki naszych trufli w całość.
Najlepiej ciasto trochę rozkruszyć do misy robota + konfiturę + pokruszony marcepan + cukier puder = mieszamy aż powstanie nam zwarta masa.
Najlepiej przygotować sobie dużą formę lub dwie mniejsze które wejdą do lodówki - dno wykładamy papierem do pieczenia.
Rozkładamy masę i ugniatamy dobrze na równomierną wysokość.
Całość do lodówki na 20 minut - do schłodzenia.
W miedzy czasie rozpuszczamy 3/4 ciemnej kuwertury ( najlepiej na parze ) + tłuszcz kokosowy.
Do rozpuszczonej dokładamy resztę pokruszonej kuwertury i mieszamy tak długo aż się wszystko ujednolici.
Naszą schłodzoną masę truflową wyciągamy z lodówki i odwracając formę do góry nogami wyciągamy całość na blat.
Tniemy ostrym nożem najpierw na paski a potem na małe zgrabne kwadraciki.
Każdy kwadracik kładziemy na widelcu i zamaczamy w kuwerturze - nadmiar strzepujemy.
Tak przygotowane trufle układamy najlepiej na czystym papierze do pieczenia i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy lub wkładamy do lodówki.
Dodatkowo jeśli chcemy, po zastygnięciu warstwy dekorujemy odrobina białej czekolady = tak samo rozpuszczamy czekoladę, wlewamy do małego woreczka, odcinając w nim bardzo mały rożek dekorujemy trufle z góry.
Gotowe.
Przekładamy do dowolnych, ozdobnych pojemniczków czy woreczków na pralinki i obdarowujemy bliskich i znajomych.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...