Przejdź do głównej zawartości

Trufle świąteczne.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na prezenty a wybieracie się z wizytą do kogoś w te Święta to sądzę ze mój dzisiejszy pomysł na prezent jadalny jest jak najbardziej trafiony.
Robię co roku takie małe prezenciki z ciasteczkami, pierniczkami, gorąco czekoladą i właśnie truflami. Wszystko domowe i wszystko jadalne.
Myślę że takie upominki trafiają najbardziej do serca obdarowanych bo nie dość ze pyszne to jeszcze sami robiliście.
Przepis aromatyzowany ciastem korzennym, konfitura i marcepanem - czyli to co najlepsze w świętach.
Samo połączenie nie jest naprawdę skomplikowane a jedynie ozdabianie zajmie Wam troszkę czasu wiec włączcie ulubiona świąteczną muzyczkę i do pracy :)
Zapraszam.









Składniki : 



na ciasto : 


  • 250 g miękkiego masła
  • kubek ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki melasy ciemnej
  • 100 g mączki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 olejek do ciast rumowy 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g mączki ze zmielonych migdałów ( możecie kupić gotową lub sami zmiksować migdały )
  • skórka z pomarańczy
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu





dodatkowo : 



  • ok. pół słoiczka konfitury porzeczkowej ( jakieś 200 g )
  • 400 g marcepanu
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g kuwertury gorzkiej - prawdziwej 70 %
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego ( można zastąpić roślinnym )
  • odrobina białej czekolady ( jeśli dekorujemy ozdobne paseczki na górze )










Sposób przygotowania : 



Z podanych ilości wychodzi całkiem spora gromadka tych małych pychotek wiec jeśli nie chcecie aż tyle możecie pomniejszyć ilość składników o połowę ale ostrzegam że opłaca się troszkę cierpliwej pracy i  zrobić większą ilość bo znikają szybciutko. :).
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier muscovado = ucieramy.
Dokładamy : melasę + olejek rumowy + mączkę ziemniaczaną + mąkę pszenną + sól + proszek do pieczenia + mączkę z migdałów + skórkę z pomarańczy + mleko + przyprawy do piernika + cynamon = całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto będzie się kleić i takie ma być.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia.
Całe ciasto w miarę równomiernie rozkładamy po blasze ( nie musi być idealnie ) i wkładamy do pieca.
Pieczemy ok. 10 minut.
Studzimy.
Teraz pozostaje nam połączyć składniki naszych trufli w całość.
Najlepiej ciasto trochę rozkruszyć do misy robota + konfiturę + pokruszony marcepan + cukier puder = mieszamy aż powstanie nam zwarta masa.
Najlepiej przygotować sobie dużą formę lub dwie mniejsze które wejdą do lodówki - dno wykładamy papierem do pieczenia.
Rozkładamy masę i ugniatamy dobrze na równomierną wysokość.
Całość do lodówki na 20 minut - do schłodzenia.
W miedzy czasie rozpuszczamy 3/4 ciemnej kuwertury ( najlepiej na parze ) + tłuszcz kokosowy.
Do rozpuszczonej dokładamy resztę pokruszonej kuwertury i mieszamy tak długo aż się wszystko ujednolici.
Naszą schłodzoną masę truflową wyciągamy z lodówki i odwracając formę do góry nogami wyciągamy całość na blat.
Tniemy ostrym nożem najpierw na paski a potem na małe zgrabne kwadraciki.
Każdy kwadracik kładziemy na widelcu i zamaczamy w kuwerturze - nadmiar strzepujemy.
Tak przygotowane trufle układamy najlepiej na czystym papierze do pieczenia i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy lub wkładamy do lodówki.
Dodatkowo jeśli chcemy, po zastygnięciu warstwy dekorujemy odrobina białej czekolady = tak samo rozpuszczamy czekoladę, wlewamy do małego woreczka, odcinając w nim bardzo mały rożek dekorujemy trufle z góry.
Gotowe.
Przekładamy do dowolnych, ozdobnych pojemniczków czy woreczków na pralinki i obdarowujemy bliskich i znajomych.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych