Przejdź do głównej zawartości

Trufle świąteczne.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na prezenty a wybieracie się z wizytą do kogoś w te Święta to sądzę ze mój dzisiejszy pomysł na prezent jadalny jest jak najbardziej trafiony.
Robię co roku takie małe prezenciki z ciasteczkami, pierniczkami, gorąco czekoladą i właśnie truflami. Wszystko domowe i wszystko jadalne.
Myślę że takie upominki trafiają najbardziej do serca obdarowanych bo nie dość ze pyszne to jeszcze sami robiliście.
Przepis aromatyzowany ciastem korzennym, konfitura i marcepanem - czyli to co najlepsze w świętach.
Samo połączenie nie jest naprawdę skomplikowane a jedynie ozdabianie zajmie Wam troszkę czasu wiec włączcie ulubiona świąteczną muzyczkę i do pracy :)
Zapraszam.









Składniki : 



na ciasto : 


  • 250 g miękkiego masła
  • kubek ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki melasy ciemnej
  • 100 g mączki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 olejek do ciast rumowy 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g mączki ze zmielonych migdałów ( możecie kupić gotową lub sami zmiksować migdały )
  • skórka z pomarańczy
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu





dodatkowo : 



  • ok. pół słoiczka konfitury porzeczkowej ( jakieś 200 g )
  • 400 g marcepanu
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g kuwertury gorzkiej - prawdziwej 70 %
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego ( można zastąpić roślinnym )
  • odrobina białej czekolady ( jeśli dekorujemy ozdobne paseczki na górze )










Sposób przygotowania : 



Z podanych ilości wychodzi całkiem spora gromadka tych małych pychotek wiec jeśli nie chcecie aż tyle możecie pomniejszyć ilość składników o połowę ale ostrzegam że opłaca się troszkę cierpliwej pracy i  zrobić większą ilość bo znikają szybciutko. :).
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier muscovado = ucieramy.
Dokładamy : melasę + olejek rumowy + mączkę ziemniaczaną + mąkę pszenną + sól + proszek do pieczenia + mączkę z migdałów + skórkę z pomarańczy + mleko + przyprawy do piernika + cynamon = całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto będzie się kleić i takie ma być.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia.
Całe ciasto w miarę równomiernie rozkładamy po blasze ( nie musi być idealnie ) i wkładamy do pieca.
Pieczemy ok. 10 minut.
Studzimy.
Teraz pozostaje nam połączyć składniki naszych trufli w całość.
Najlepiej ciasto trochę rozkruszyć do misy robota + konfiturę + pokruszony marcepan + cukier puder = mieszamy aż powstanie nam zwarta masa.
Najlepiej przygotować sobie dużą formę lub dwie mniejsze które wejdą do lodówki - dno wykładamy papierem do pieczenia.
Rozkładamy masę i ugniatamy dobrze na równomierną wysokość.
Całość do lodówki na 20 minut - do schłodzenia.
W miedzy czasie rozpuszczamy 3/4 ciemnej kuwertury ( najlepiej na parze ) + tłuszcz kokosowy.
Do rozpuszczonej dokładamy resztę pokruszonej kuwertury i mieszamy tak długo aż się wszystko ujednolici.
Naszą schłodzoną masę truflową wyciągamy z lodówki i odwracając formę do góry nogami wyciągamy całość na blat.
Tniemy ostrym nożem najpierw na paski a potem na małe zgrabne kwadraciki.
Każdy kwadracik kładziemy na widelcu i zamaczamy w kuwerturze - nadmiar strzepujemy.
Tak przygotowane trufle układamy najlepiej na czystym papierze do pieczenia i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy lub wkładamy do lodówki.
Dodatkowo jeśli chcemy, po zastygnięciu warstwy dekorujemy odrobina białej czekolady = tak samo rozpuszczamy czekoladę, wlewamy do małego woreczka, odcinając w nim bardzo mały rożek dekorujemy trufle z góry.
Gotowe.
Przekładamy do dowolnych, ozdobnych pojemniczków czy woreczków na pralinki i obdarowujemy bliskich i znajomych.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...