www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Pierniczki - znane i uwielbiane na całym świecie. Mało tego, piernik to jeden z najstarszych wypieków który w czasach królów był oznaką dobrobytu. Tylko królowie i dwory królewskie mogły sobie pozwolić na drogocenne i specjalnie zwiezione przyprawy typu cynamon… kardamon …imbir.
Dziś na szczęście przysmak doceniany w milionach domów i jeden z podstaw wypieków świątecznych.
W związku z tym chciałabym Wam zaproponować tegoroczną u mnie wersje prosta, łatwą i przyjemną - ojj bardzooo przyjemną i pyszną.
Zrobienie tych pierniczków nie zajmuje wiele czasu a przechowują się doskonale w szczelnie zamkniętych pojemnikach do Świąt - lub do czasu aż milusińscy nie odkryją i nie zjedzą prędzej :)).
W każdym razie bardzoo zapraszam i bardzoo warto!
Składniki :
- 2 kubki maki pszennej
- 1 jajko
- 1 kubek cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody
- 25 g drożdży świeżych
- 40 g masła miękkiego
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- dodatkowo jajko + odrobina mleka do posmarowania góry
Sposób przygotowania :
W małym garnuszku rozpuszczamy masło + miód = gdy całość się połączy odstawiamy na bok na chwilkę, do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonej mikstury skruszamy drożdże = mieszamy całość. Odstawiamy.
W misce miksera odmierzamy : mąkę + cukier puder + sodę + sól + przyprawę do piernika + cynamon + kardamon + extrakt waniliowy = całość mieszamy.
Dokładamy jajko + miksturę z drożdżami = wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy - grubość ok. 1 1/2 cm.
Wycinamy dowolne ulubione kształty przy pomocy foremek do ciastek, wykrawaczek lub nawet przy pomocy brzegu szklanki.
Układamy ciasteczka w odstępach od siebie na blaszce.
Przed włożeniem do pieca smarujemy po górze rozmącony jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok. 10 minut.
Należy obserwować - pierwsza blaszka na pewno potrzebuje więcej czasu w piecu ale przy kolejnych czas już może się skrócić.
Upieczone całkowicie studzimy.
Dla lubiących lukrowane - można polukrować - jednak są tak pyszne i przyjemne w smaku ze u nas zostawiamy takie jakie są.
Przechowujemy - jeśli się uda :)) - w pojemnikach.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz