Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Pierniczki - znane i uwielbiane na całym świecie. Mało tego, piernik to jeden z najstarszych wypieków który w czasach królów był oznaką dobrobytu. Tylko królowie i dwory królewskie mogły sobie pozwolić na drogocenne i specjalnie zwiezione przyprawy typu cynamon… kardamon …imbir.
Dziś na szczęście przysmak doceniany w milionach domów i jeden z podstaw wypieków świątecznych.
W związku z tym chciałabym Wam zaproponować tegoroczną u mnie wersje prosta, łatwą i przyjemną - ojj bardzooo przyjemną i pyszną.
Zrobienie tych pierniczków nie zajmuje wiele czasu a przechowują się doskonale w szczelnie zamkniętych pojemnikach do Świąt - lub do czasu aż milusińscy nie odkryją i nie zjedzą prędzej :)).
W każdym razie bardzoo zapraszam i bardzoo warto!












Składniki : 




  • 2 kubki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kubek cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 40 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • dodatkowo jajko + odrobina mleka do posmarowania góry










Sposób przygotowania :




W małym garnuszku rozpuszczamy masło + miód = gdy całość się połączy odstawiamy na bok na chwilkę, do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonej mikstury skruszamy drożdże = mieszamy całość. Odstawiamy.
W misce miksera odmierzamy : mąkę + cukier puder + sodę + sól + przyprawę do piernika + cynamon + kardamon + extrakt waniliowy = całość mieszamy.
Dokładamy jajko + miksturę z drożdżami = wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy - grubość ok. 1 1/2 cm.
Wycinamy dowolne ulubione kształty przy pomocy foremek do ciastek, wykrawaczek lub nawet przy pomocy brzegu szklanki.
Układamy ciasteczka w odstępach od siebie na blaszce.
Przed włożeniem do pieca smarujemy po górze rozmącony jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok. 10 minut.
Należy obserwować - pierwsza blaszka na pewno potrzebuje więcej czasu w piecu ale przy kolejnych czas już może się skrócić.
Upieczone całkowicie studzimy.
Dla lubiących lukrowane - można polukrować - jednak są tak pyszne i przyjemne w smaku ze u nas zostawiamy takie jakie są.
Przechowujemy - jeśli się uda :)) - w pojemnikach.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...