Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Pierniczki - znane i uwielbiane na całym świecie. Mało tego, piernik to jeden z najstarszych wypieków który w czasach królów był oznaką dobrobytu. Tylko królowie i dwory królewskie mogły sobie pozwolić na drogocenne i specjalnie zwiezione przyprawy typu cynamon… kardamon …imbir.
Dziś na szczęście przysmak doceniany w milionach domów i jeden z podstaw wypieków świątecznych.
W związku z tym chciałabym Wam zaproponować tegoroczną u mnie wersje prosta, łatwą i przyjemną - ojj bardzooo przyjemną i pyszną.
Zrobienie tych pierniczków nie zajmuje wiele czasu a przechowują się doskonale w szczelnie zamkniętych pojemnikach do Świąt - lub do czasu aż milusińscy nie odkryją i nie zjedzą prędzej :)).
W każdym razie bardzoo zapraszam i bardzoo warto!












Składniki : 




  • 2 kubki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kubek cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 40 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • dodatkowo jajko + odrobina mleka do posmarowania góry










Sposób przygotowania :




W małym garnuszku rozpuszczamy masło + miód = gdy całość się połączy odstawiamy na bok na chwilkę, do lekkiego przestudzenia.
Do przestudzonej mikstury skruszamy drożdże = mieszamy całość. Odstawiamy.
W misce miksera odmierzamy : mąkę + cukier puder + sodę + sól + przyprawę do piernika + cynamon + kardamon + extrakt waniliowy = całość mieszamy.
Dokładamy jajko + miksturę z drożdżami = wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy - grubość ok. 1 1/2 cm.
Wycinamy dowolne ulubione kształty przy pomocy foremek do ciastek, wykrawaczek lub nawet przy pomocy brzegu szklanki.
Układamy ciasteczka w odstępach od siebie na blaszce.
Przed włożeniem do pieca smarujemy po górze rozmącony jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok. 10 minut.
Należy obserwować - pierwsza blaszka na pewno potrzebuje więcej czasu w piecu ale przy kolejnych czas już może się skrócić.
Upieczone całkowicie studzimy.
Dla lubiących lukrowane - można polukrować - jednak są tak pyszne i przyjemne w smaku ze u nas zostawiamy takie jakie są.
Przechowujemy - jeśli się uda :)) - w pojemnikach.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

  1. Dziękuję za przepis, będę pięć takie pierniczki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...