Przejdź do głównej zawartości

Pasztet świąteczny.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Zapraszam na pasztet.
Dziś wersja prosta, delikatna i bardzo smaczna.
W tej wersji nie dodałam boczku ( gdzie często daje ), postawiłam za to na delikatną wątróbkę cielęcą.
Pasztety robię często i za każdym razem staram się robić je nie co inaczej. Myślę ze tym razem wyszło naprawdę fajnie.
Mam nadzieje ze zachęcę Was i także przygotujecie taki pasztecik na swoje świąteczne stoły.
Jako dodatek możecie podać konfiturę z czerwonej cebuli na którą przepis znajdziecie tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/11/konfitura-z-czerwonej-cebuli-chutney-do.html.
Zapraszam po przepis.










Składniki : 



  • 400 g wątróbki cielęcej
  • 500 g mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo - wołowe )
  • 2 pałki drobiowe
  • 2 cebule
  • 1 bułka czerstwa
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 goździków
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki porto ( możecie zastąpić innym winem wytrawnym - dobrym )
  • 2 marchewki
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka czarnego kminku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( u mnie moja domowa ale możecie dodać np. zioła prowansalskie )




  





Sposób przygotowania : 



Do małego garnuszka wrzucamy : oczyszczoną wątróbkę + sól + pieprz + liść laurowy = całość zalewamy woda ( tylko do przykrycia mięsa ). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Odkładamy na bok.
Do drugiego garnka wkładamy : umyte i oczyszczone pałeczki z kurczaka + pozostałe liście laurowe + goździki + ziele angielskie + marchewki ( całe, oczyszczone ) + cebule ( całe ) = zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości mięsa.
Czerstwą bułkę zamaczamy w wodzie. Odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy food procesor , malakser, maszynkę do mięsa .. co macie i wrzucamy do niego : mięso mielone + ugotowaną wątróbkę + mięso obrane z pałeczek + smalec + ugotowaną cebule z wywaru + marchew z wywaru + namoczoną ale wyciśniętą bułkę czerstwą + tymianek + porto + sól + pieprz + czosnek + zioła + kminek = całość miksujemy na pasztet.
W razie czego doprawiamy na koniec pod smak.
Jeśli zdarzy się Wam ze pasztet wyda się zbyt zbity możecie dodać odrobinę wywaru pozostałego z ugotowanych pałeczek. 
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Foremkę keksówkę wykładamy folią aluminiową do pieczenia.
Przekładamy naszą masę do foremki i wyrównujemy całość.
Można lekko poruszać formą parę razy aby pozbyć się bąbelków powietrza.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do pieca i pieczemy 1 godzinę.
Studzimy całkowicie.
Wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
Przed podaniem wyciągamy nieco wcześniej z lodówki.
Możemy serwować z sosem żurawinowym , konfiturą z czerwonej cebuli, konfiturą z pigwy ( przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/12/konfitura-z-pigwy.html ) lub jak niektórzy lubią z chrzanem.
Jak kto lubi :).
Dodam jeszcze ze śmiało możecie cześć zamrozić na kolejne potrzeby.
Gotowe.
Smaczne i proste - warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...