Przejdź do głównej zawartości

Pasztet świąteczny.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Zapraszam na pasztet.
Dziś wersja prosta, delikatna i bardzo smaczna.
W tej wersji nie dodałam boczku ( gdzie często daje ), postawiłam za to na delikatną wątróbkę cielęcą.
Pasztety robię często i za każdym razem staram się robić je nie co inaczej. Myślę ze tym razem wyszło naprawdę fajnie.
Mam nadzieje ze zachęcę Was i także przygotujecie taki pasztecik na swoje świąteczne stoły.
Jako dodatek możecie podać konfiturę z czerwonej cebuli na którą przepis znajdziecie tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/11/konfitura-z-czerwonej-cebuli-chutney-do.html.
Zapraszam po przepis.










Składniki : 



  • 400 g wątróbki cielęcej
  • 500 g mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo - wołowe )
  • 2 pałki drobiowe
  • 2 cebule
  • 1 bułka czerstwa
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 goździków
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki porto ( możecie zastąpić innym winem wytrawnym - dobrym )
  • 2 marchewki
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka czarnego kminku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( u mnie moja domowa ale możecie dodać np. zioła prowansalskie )




  





Sposób przygotowania : 



Do małego garnuszka wrzucamy : oczyszczoną wątróbkę + sól + pieprz + liść laurowy = całość zalewamy woda ( tylko do przykrycia mięsa ). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Odkładamy na bok.
Do drugiego garnka wkładamy : umyte i oczyszczone pałeczki z kurczaka + pozostałe liście laurowe + goździki + ziele angielskie + marchewki ( całe, oczyszczone ) + cebule ( całe ) = zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości mięsa.
Czerstwą bułkę zamaczamy w wodzie. Odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy food procesor , malakser, maszynkę do mięsa .. co macie i wrzucamy do niego : mięso mielone + ugotowaną wątróbkę + mięso obrane z pałeczek + smalec + ugotowaną cebule z wywaru + marchew z wywaru + namoczoną ale wyciśniętą bułkę czerstwą + tymianek + porto + sól + pieprz + czosnek + zioła + kminek = całość miksujemy na pasztet.
W razie czego doprawiamy na koniec pod smak.
Jeśli zdarzy się Wam ze pasztet wyda się zbyt zbity możecie dodać odrobinę wywaru pozostałego z ugotowanych pałeczek. 
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Foremkę keksówkę wykładamy folią aluminiową do pieczenia.
Przekładamy naszą masę do foremki i wyrównujemy całość.
Można lekko poruszać formą parę razy aby pozbyć się bąbelków powietrza.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do pieca i pieczemy 1 godzinę.
Studzimy całkowicie.
Wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
Przed podaniem wyciągamy nieco wcześniej z lodówki.
Możemy serwować z sosem żurawinowym , konfiturą z czerwonej cebuli, konfiturą z pigwy ( przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/12/konfitura-z-pigwy.html ) lub jak niektórzy lubią z chrzanem.
Jak kto lubi :).
Dodam jeszcze ze śmiało możecie cześć zamrozić na kolejne potrzeby.
Gotowe.
Smaczne i proste - warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych