Przejdź do głównej zawartości

Pasztet świąteczny.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Zapraszam na pasztet.
Dziś wersja prosta, delikatna i bardzo smaczna.
W tej wersji nie dodałam boczku ( gdzie często daje ), postawiłam za to na delikatną wątróbkę cielęcą.
Pasztety robię często i za każdym razem staram się robić je nie co inaczej. Myślę ze tym razem wyszło naprawdę fajnie.
Mam nadzieje ze zachęcę Was i także przygotujecie taki pasztecik na swoje świąteczne stoły.
Jako dodatek możecie podać konfiturę z czerwonej cebuli na którą przepis znajdziecie tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/11/konfitura-z-czerwonej-cebuli-chutney-do.html.
Zapraszam po przepis.










Składniki : 



  • 400 g wątróbki cielęcej
  • 500 g mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo - wołowe )
  • 2 pałki drobiowe
  • 2 cebule
  • 1 bułka czerstwa
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 goździków
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki porto ( możecie zastąpić innym winem wytrawnym - dobrym )
  • 2 marchewki
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka czarnego kminku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( u mnie moja domowa ale możecie dodać np. zioła prowansalskie )




  





Sposób przygotowania : 



Do małego garnuszka wrzucamy : oczyszczoną wątróbkę + sól + pieprz + liść laurowy = całość zalewamy woda ( tylko do przykrycia mięsa ). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Odkładamy na bok.
Do drugiego garnka wkładamy : umyte i oczyszczone pałeczki z kurczaka + pozostałe liście laurowe + goździki + ziele angielskie + marchewki ( całe, oczyszczone ) + cebule ( całe ) = zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości mięsa.
Czerstwą bułkę zamaczamy w wodzie. Odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy food procesor , malakser, maszynkę do mięsa .. co macie i wrzucamy do niego : mięso mielone + ugotowaną wątróbkę + mięso obrane z pałeczek + smalec + ugotowaną cebule z wywaru + marchew z wywaru + namoczoną ale wyciśniętą bułkę czerstwą + tymianek + porto + sól + pieprz + czosnek + zioła + kminek = całość miksujemy na pasztet.
W razie czego doprawiamy na koniec pod smak.
Jeśli zdarzy się Wam ze pasztet wyda się zbyt zbity możecie dodać odrobinę wywaru pozostałego z ugotowanych pałeczek. 
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Foremkę keksówkę wykładamy folią aluminiową do pieczenia.
Przekładamy naszą masę do foremki i wyrównujemy całość.
Można lekko poruszać formą parę razy aby pozbyć się bąbelków powietrza.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do pieca i pieczemy 1 godzinę.
Studzimy całkowicie.
Wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
Przed podaniem wyciągamy nieco wcześniej z lodówki.
Możemy serwować z sosem żurawinowym , konfiturą z czerwonej cebuli, konfiturą z pigwy ( przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/12/konfitura-z-pigwy.html ) lub jak niektórzy lubią z chrzanem.
Jak kto lubi :).
Dodam jeszcze ze śmiało możecie cześć zamrozić na kolejne potrzeby.
Gotowe.
Smaczne i proste - warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...