Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciasteczka - gwiazdki marcepanowe.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Postanowiłam połączyć dwa smaki: jasne - waniliowe i ciemne - czekoladowe a do tego świąteczny aromat - dodatek w postaci marcepanu. Mało tego całość połączyłam w jednym zgrabnym ciasteczku ponieważ doły ciasteczek dałam czekoladowe a góry waniliowe. Całość dopełniłam okienkiem z konfiturą.
Jak wyszło …te ciasteczka są po prostu pyszne!
Koniecznie zachęcam Was do upieczenia - nie będziecie żałować.
Zapraszam po przepis.













Składniki : 




  • 90 g marcepanu
  • 150 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub extraktu waniliowego
  • skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki prawdziwego, gorzkiego kakao
  • kilka łyżek dowolnej, ulubionej konfitury ( u mnie jeżynowa )










Sposób przygotowania : 




Z tej ilości ciasta wychodzi jakieś 28 podwójnych ciasteczek średniej wielkości.
Zaczynamy.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + potarty na tarce o dużych oczkach marcepan + cukier + jajko = całość miksujemy na jasną, puszystą masę.
Dosypujemy suche składniki : mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól + skórka z pomarańczy = miksujemy na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na pół.
Do pierwszej porcji dodajemy wanilie i mieszamy całość = zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki.
Do drugiej porcji dodajemy kakao = mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.
Obie porcje ciasta schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki -wykładamy papierem do pieczenia = odkładamy na sekundę ma bok.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na dość cienko ciemne ciasto = wykrawamy kółka i układamy na przygotowanej blaszce.
To samo robimy z jasną masą ciasta - rozwałkowujemy i wykrawamy tej samej wielkości kółka tylko przy tej części wycinamy na środku małe gwiazdki.
Pozostałe resztki ciasta możemy np. ze sobą połączyć tworząc ciasto marmurkowe i także powycinać ciasteczka.
Tak przygotowane pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Konfiturę jeśli mamy zbyt twarda możemy kilka sekund podgrzać w mikrofali do lepszego rozsmarowywania.
Łączymy ciasteczka w całość -na dolną cześć ciasteczka ( środek ) wykładamy odrobinę konfitury i zamykamy całość górną częścią - ciasteczkiem z gwiazdką.
Połączone ciasteczka odstawiamy na bok do stężenia konfitury.
Przechowujemy w szczelnym pudełku.
Gotowe.
Proste, szybkie i bardzo smaczne :)
Spróbujcie sami i umilcie sobie ten świąteczny czas ich smakiem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...