www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Postanowiłam połączyć dwa smaki: jasne - waniliowe i ciemne - czekoladowe a do tego świąteczny aromat - dodatek w postaci marcepanu. Mało tego całość połączyłam w jednym zgrabnym ciasteczku ponieważ doły ciasteczek dałam czekoladowe a góry waniliowe. Całość dopełniłam okienkiem z konfiturą.
Jak wyszło …te ciasteczka są po prostu pyszne!
Koniecznie zachęcam Was do upieczenia - nie będziecie żałować.
Zapraszam po przepis.
Składniki :
- 90 g marcepanu
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub extraktu waniliowego
- skórka z pomarańczy
- 3 łyżki prawdziwego, gorzkiego kakao
- kilka łyżek dowolnej, ulubionej konfitury ( u mnie jeżynowa )
Sposób przygotowania :
Z tej ilości ciasta wychodzi jakieś 28 podwójnych ciasteczek średniej wielkości.
Zaczynamy.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + potarty na tarce o dużych oczkach marcepan + cukier + jajko = całość miksujemy na jasną, puszystą masę.
Dosypujemy suche składniki : mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól + skórka z pomarańczy = miksujemy na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na pół.
Do pierwszej porcji dodajemy wanilie i mieszamy całość = zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki.
Do drugiej porcji dodajemy kakao = mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.
Obie porcje ciasta schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki -wykładamy papierem do pieczenia = odkładamy na sekundę ma bok.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na dość cienko ciemne ciasto = wykrawamy kółka i układamy na przygotowanej blaszce.
To samo robimy z jasną masą ciasta - rozwałkowujemy i wykrawamy tej samej wielkości kółka tylko przy tej części wycinamy na środku małe gwiazdki.
Pozostałe resztki ciasta możemy np. ze sobą połączyć tworząc ciasto marmurkowe i także powycinać ciasteczka.
Tak przygotowane pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Konfiturę jeśli mamy zbyt twarda możemy kilka sekund podgrzać w mikrofali do lepszego rozsmarowywania.
Łączymy ciasteczka w całość -na dolną cześć ciasteczka ( środek ) wykładamy odrobinę konfitury i zamykamy całość górną częścią - ciasteczkiem z gwiazdką.
Połączone ciasteczka odstawiamy na bok do stężenia konfitury.
Przechowujemy w szczelnym pudełku.
Gotowe.
Proste, szybkie i bardzo smaczne :)
Spróbujcie sami i umilcie sobie ten świąteczny czas ich smakiem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz