Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciasteczka - gwiazdki marcepanowe.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Postanowiłam połączyć dwa smaki: jasne - waniliowe i ciemne - czekoladowe a do tego świąteczny aromat - dodatek w postaci marcepanu. Mało tego całość połączyłam w jednym zgrabnym ciasteczku ponieważ doły ciasteczek dałam czekoladowe a góry waniliowe. Całość dopełniłam okienkiem z konfiturą.
Jak wyszło …te ciasteczka są po prostu pyszne!
Koniecznie zachęcam Was do upieczenia - nie będziecie żałować.
Zapraszam po przepis.













Składniki : 




  • 90 g marcepanu
  • 150 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub extraktu waniliowego
  • skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki prawdziwego, gorzkiego kakao
  • kilka łyżek dowolnej, ulubionej konfitury ( u mnie jeżynowa )










Sposób przygotowania : 




Z tej ilości ciasta wychodzi jakieś 28 podwójnych ciasteczek średniej wielkości.
Zaczynamy.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + potarty na tarce o dużych oczkach marcepan + cukier + jajko = całość miksujemy na jasną, puszystą masę.
Dosypujemy suche składniki : mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól + skórka z pomarańczy = miksujemy na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na pół.
Do pierwszej porcji dodajemy wanilie i mieszamy całość = zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki.
Do drugiej porcji dodajemy kakao = mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.
Obie porcje ciasta schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki -wykładamy papierem do pieczenia = odkładamy na sekundę ma bok.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na dość cienko ciemne ciasto = wykrawamy kółka i układamy na przygotowanej blaszce.
To samo robimy z jasną masą ciasta - rozwałkowujemy i wykrawamy tej samej wielkości kółka tylko przy tej części wycinamy na środku małe gwiazdki.
Pozostałe resztki ciasta możemy np. ze sobą połączyć tworząc ciasto marmurkowe i także powycinać ciasteczka.
Tak przygotowane pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Konfiturę jeśli mamy zbyt twarda możemy kilka sekund podgrzać w mikrofali do lepszego rozsmarowywania.
Łączymy ciasteczka w całość -na dolną cześć ciasteczka ( środek ) wykładamy odrobinę konfitury i zamykamy całość górną częścią - ciasteczkiem z gwiazdką.
Połączone ciasteczka odstawiamy na bok do stężenia konfitury.
Przechowujemy w szczelnym pudełku.
Gotowe.
Proste, szybkie i bardzo smaczne :)
Spróbujcie sami i umilcie sobie ten świąteczny czas ich smakiem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych