Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z pigwy.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.


Dziś Pani Pigwa - owoc który zawiera bardzo dużą dawkę witamin - miedzy innymi witaminy C, jest zdrowy i w sam raz na okres jesienno - zimowy w naszej kuchni. Bardzo dobrze pomaga we wzmacnianiu naszego organizmu i uodparnianiu go w czasie chłodów i przeziębień.
Raczej rzadko jedzony na surowo ponieważ jest bardzo twardym owocem. Sam w sobie jest kwaskowaty i przypomina smakiem cytrynę.  Jednak po przerobieniu np. w formę syropu, konfitury, marmolady, nalewki czy pasty jest super smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Dlatego tez chce Wam zaproponować dziś konfiturę z pigwy. 
Jeśli macie wokół siebie dostęp do tych niepozornych owoców zapewniam ze warto sobie takie zapasy przygotować.
Gotowe konfitury wykorzystać możecie to mięs np. dziczyzny czy pasztetów.
Bardzo fajnie komponuje się z paletą serów. 
Jeśli chodzi o słodkie desery to taki dodatek do gorącej herbaty to po prostu bomba witaminowa dla naszego organizmu. 
Możliwości wiele i tak naprawdę sami możecie testować i dodawać do czego najbardziej chcecie.
A ponieważ przed nami czas Wigilijny i czas wielu pysznych potraw myślę ze pigwa z całą pewnością znajdzie zastosowanie i świetnie się sprawdzi i w Waszych kuchniach.
Zapraszam.










Składniki : 



  • ok. 2 kg pigwy
  • 2 jabłka
  • kawałek świeżego imbiru ( wielkość orzecha włoskiego )
  • 1 pomarańcz ( sok i skórka )
  • 1 kubek cukru
  • 1 laska cynamonu









Sposób przygotowania : 




Pigwę obieramy i pozbawiamy nasion - środka.
Ścieramy na drobne wiórki przy pomocy np. tarki lub food procesora.
Całość zasypujemy cukrem = mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na noc np. do lodówki czy na taras (w okresie zimowym).
Na następny dzień do pigwy dorzucamy : potarte jabłka na drobnej tarce + imbir drobno potarty + skórka i sok z pomarańczy + całą laskę cynamonu ( pod koniec gotowania należy wyjąć ) = całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Jeśli wydaje się Wam ze jest dość sucha konsystencja ( tutaj zależy od pigwy ) możecie delikatnie dolać odrobinę wody.
Gotujemy co jakiś czas mieszając ok. 1 godzinę.
W miedzy czasie wyparzamy i osuszamy małe słoiczki ( z tej ilości u mnie około 6 słoiczków ).
Gdy pigwa osiągnie już zadowalającą Was konsystencje, wyciągamy zbędny cynamon i całość porcjujemy do przygotowanych słoiczków.
Dobrze zamknięte jeszcze pasteryzujemy w garnku z woda ok. 20 minut.
Odstawiamy na blacie odwrócone górą do dołu do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w spiżarni i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe. 
Prosty przepis który nie wymaga od Was wielkiej pracy ale jego zapasy są bardzo zdrowym dodatkiem w Waszej kuchni - zapewniam.
Polecam i pozdrawiam bardzo serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...