Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z pigwy.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.


Dziś Pani Pigwa - owoc który zawiera bardzo dużą dawkę witamin - miedzy innymi witaminy C, jest zdrowy i w sam raz na okres jesienno - zimowy w naszej kuchni. Bardzo dobrze pomaga we wzmacnianiu naszego organizmu i uodparnianiu go w czasie chłodów i przeziębień.
Raczej rzadko jedzony na surowo ponieważ jest bardzo twardym owocem. Sam w sobie jest kwaskowaty i przypomina smakiem cytrynę.  Jednak po przerobieniu np. w formę syropu, konfitury, marmolady, nalewki czy pasty jest super smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Dlatego tez chce Wam zaproponować dziś konfiturę z pigwy. 
Jeśli macie wokół siebie dostęp do tych niepozornych owoców zapewniam ze warto sobie takie zapasy przygotować.
Gotowe konfitury wykorzystać możecie to mięs np. dziczyzny czy pasztetów.
Bardzo fajnie komponuje się z paletą serów. 
Jeśli chodzi o słodkie desery to taki dodatek do gorącej herbaty to po prostu bomba witaminowa dla naszego organizmu. 
Możliwości wiele i tak naprawdę sami możecie testować i dodawać do czego najbardziej chcecie.
A ponieważ przed nami czas Wigilijny i czas wielu pysznych potraw myślę ze pigwa z całą pewnością znajdzie zastosowanie i świetnie się sprawdzi i w Waszych kuchniach.
Zapraszam.










Składniki : 



  • ok. 2 kg pigwy
  • 2 jabłka
  • kawałek świeżego imbiru ( wielkość orzecha włoskiego )
  • 1 pomarańcz ( sok i skórka )
  • 1 kubek cukru
  • 1 laska cynamonu









Sposób przygotowania : 




Pigwę obieramy i pozbawiamy nasion - środka.
Ścieramy na drobne wiórki przy pomocy np. tarki lub food procesora.
Całość zasypujemy cukrem = mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na noc np. do lodówki czy na taras (w okresie zimowym).
Na następny dzień do pigwy dorzucamy : potarte jabłka na drobnej tarce + imbir drobno potarty + skórka i sok z pomarańczy + całą laskę cynamonu ( pod koniec gotowania należy wyjąć ) = całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Jeśli wydaje się Wam ze jest dość sucha konsystencja ( tutaj zależy od pigwy ) możecie delikatnie dolać odrobinę wody.
Gotujemy co jakiś czas mieszając ok. 1 godzinę.
W miedzy czasie wyparzamy i osuszamy małe słoiczki ( z tej ilości u mnie około 6 słoiczków ).
Gdy pigwa osiągnie już zadowalającą Was konsystencje, wyciągamy zbędny cynamon i całość porcjujemy do przygotowanych słoiczków.
Dobrze zamknięte jeszcze pasteryzujemy w garnku z woda ok. 20 minut.
Odstawiamy na blacie odwrócone górą do dołu do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w spiżarni i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe. 
Prosty przepis który nie wymaga od Was wielkiej pracy ale jego zapasy są bardzo zdrowym dodatkiem w Waszej kuchni - zapewniam.
Polecam i pozdrawiam bardzo serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...