www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś Pani Pigwa - owoc który zawiera bardzo dużą dawkę witamin - miedzy innymi witaminy C, jest zdrowy i w sam raz na okres jesienno - zimowy w naszej kuchni. Bardzo dobrze pomaga we wzmacnianiu naszego organizmu i uodparnianiu go w czasie chłodów i przeziębień.
Raczej rzadko jedzony na surowo ponieważ jest bardzo twardym owocem. Sam w sobie jest kwaskowaty i przypomina smakiem cytrynę. Jednak po przerobieniu np. w formę syropu, konfitury, marmolady, nalewki czy pasty jest super smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Dlatego tez chce Wam zaproponować dziś konfiturę z pigwy.
Jeśli macie wokół siebie dostęp do tych niepozornych owoców zapewniam ze warto sobie takie zapasy przygotować.
Gotowe konfitury wykorzystać możecie to mięs np. dziczyzny czy pasztetów.
Bardzo fajnie komponuje się z paletą serów.
Jeśli chodzi o słodkie desery to taki dodatek do gorącej herbaty to po prostu bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Możliwości wiele i tak naprawdę sami możecie testować i dodawać do czego najbardziej chcecie.
A ponieważ przed nami czas Wigilijny i czas wielu pysznych potraw myślę ze pigwa z całą pewnością znajdzie zastosowanie i świetnie się sprawdzi i w Waszych kuchniach.
Zapraszam.
Składniki :
- ok. 2 kg pigwy
- 2 jabłka
- kawałek świeżego imbiru ( wielkość orzecha włoskiego )
- 1 pomarańcz ( sok i skórka )
- 1 kubek cukru
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania :
Pigwę obieramy i pozbawiamy nasion - środka.
Ścieramy na drobne wiórki przy pomocy np. tarki lub food procesora.
Całość zasypujemy cukrem = mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na noc np. do lodówki czy na taras (w okresie zimowym).
Na następny dzień do pigwy dorzucamy : potarte jabłka na drobnej tarce + imbir drobno potarty + skórka i sok z pomarańczy + całą laskę cynamonu ( pod koniec gotowania należy wyjąć ) = całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Jeśli wydaje się Wam ze jest dość sucha konsystencja ( tutaj zależy od pigwy ) możecie delikatnie dolać odrobinę wody.
Gotujemy co jakiś czas mieszając ok. 1 godzinę.
W miedzy czasie wyparzamy i osuszamy małe słoiczki ( z tej ilości u mnie około 6 słoiczków ).
Gdy pigwa osiągnie już zadowalającą Was konsystencje, wyciągamy zbędny cynamon i całość porcjujemy do przygotowanych słoiczków.
Dobrze zamknięte jeszcze pasteryzujemy w garnku z woda ok. 20 minut.
Odstawiamy na blacie odwrócone górą do dołu do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w spiżarni i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe.
Prosty przepis który nie wymaga od Was wielkiej pracy ale jego zapasy są bardzo zdrowym dodatkiem w Waszej kuchni - zapewniam.
Polecam i pozdrawiam bardzo serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz