Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z pigwy.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.


Dziś Pani Pigwa - owoc który zawiera bardzo dużą dawkę witamin - miedzy innymi witaminy C, jest zdrowy i w sam raz na okres jesienno - zimowy w naszej kuchni. Bardzo dobrze pomaga we wzmacnianiu naszego organizmu i uodparnianiu go w czasie chłodów i przeziębień.
Raczej rzadko jedzony na surowo ponieważ jest bardzo twardym owocem. Sam w sobie jest kwaskowaty i przypomina smakiem cytrynę.  Jednak po przerobieniu np. w formę syropu, konfitury, marmolady, nalewki czy pasty jest super smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Dlatego tez chce Wam zaproponować dziś konfiturę z pigwy. 
Jeśli macie wokół siebie dostęp do tych niepozornych owoców zapewniam ze warto sobie takie zapasy przygotować.
Gotowe konfitury wykorzystać możecie to mięs np. dziczyzny czy pasztetów.
Bardzo fajnie komponuje się z paletą serów. 
Jeśli chodzi o słodkie desery to taki dodatek do gorącej herbaty to po prostu bomba witaminowa dla naszego organizmu. 
Możliwości wiele i tak naprawdę sami możecie testować i dodawać do czego najbardziej chcecie.
A ponieważ przed nami czas Wigilijny i czas wielu pysznych potraw myślę ze pigwa z całą pewnością znajdzie zastosowanie i świetnie się sprawdzi i w Waszych kuchniach.
Zapraszam.










Składniki : 



  • ok. 2 kg pigwy
  • 2 jabłka
  • kawałek świeżego imbiru ( wielkość orzecha włoskiego )
  • 1 pomarańcz ( sok i skórka )
  • 1 kubek cukru
  • 1 laska cynamonu









Sposób przygotowania : 




Pigwę obieramy i pozbawiamy nasion - środka.
Ścieramy na drobne wiórki przy pomocy np. tarki lub food procesora.
Całość zasypujemy cukrem = mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na noc np. do lodówki czy na taras (w okresie zimowym).
Na następny dzień do pigwy dorzucamy : potarte jabłka na drobnej tarce + imbir drobno potarty + skórka i sok z pomarańczy + całą laskę cynamonu ( pod koniec gotowania należy wyjąć ) = całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Jeśli wydaje się Wam ze jest dość sucha konsystencja ( tutaj zależy od pigwy ) możecie delikatnie dolać odrobinę wody.
Gotujemy co jakiś czas mieszając ok. 1 godzinę.
W miedzy czasie wyparzamy i osuszamy małe słoiczki ( z tej ilości u mnie około 6 słoiczków ).
Gdy pigwa osiągnie już zadowalającą Was konsystencje, wyciągamy zbędny cynamon i całość porcjujemy do przygotowanych słoiczków.
Dobrze zamknięte jeszcze pasteryzujemy w garnku z woda ok. 20 minut.
Odstawiamy na blacie odwrócone górą do dołu do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w spiżarni i zużywamy w miarę potrzeb.
Gotowe. 
Prosty przepis który nie wymaga od Was wielkiej pracy ale jego zapasy są bardzo zdrowym dodatkiem w Waszej kuchni - zapewniam.
Polecam i pozdrawiam bardzo serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...