Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna choinka - bakaliowa.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Chciałabym Was dziś zachęcić do upieczenia tej pysznej choinki :).
Co roku robię roladę makową i tak sobie pomyślałam że w tym roku chciałabym inaczej. 
Uwielbiam bakalie -jak i cała nasza rodzinka, wiec farsz jak najbardziej zostawić musiałam ale formę ciasta nie co zmieniłam.
Choć może się wydawać skomplikowane - naprawdę nie jest, a upieczone w tej sposób da każdemu domownikowi do wyboru po małej lub dużej gałązce :).
Ciasto mięciutkie i pełne bakalii, świątecznych aromatów a do tego polewa maślana która uzupełnia pięknie całość.
To ciasto oczywiście możecie upiec przed samymi świętami ale nadaje się również do mrożenia dlatego jeśli chcecie mieć mniej pracy na święta - już dziś upieczcie i zamroźcie.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto: 


  • 550 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1/2 kubka cukru
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 250 ml letniego mleka




na farsz : 



  • 1 kubek maku
  • 1 kubek śmietanki kremówki
  • 1 kubek mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 kubek orzechów ( należy zmiksować lub bardzo drobno pokroić )
  • 1 kubek migdałów ( należy zmiksować lub bardzo drobno pokroić )
  • garść rodzinek ( drobniej pokroić )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 



polewa : 


  • 50 g masła
  • ok. 100 g cukru pudru
  • opcjonalnie dowolna posypka do dekoracji





  • dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu ciasta










Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do letniego mleka skruszamy drożdże + łyżeczkę cukru = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn rozpoczął prace.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy pozostałe składniki ciasta : mąka + sól + jajko + cukier + rozpuszczone masło + przyprawę do piernika + extrakt waniliowy.
Zaczyn drożdżowy dolewamy do miksera i końcówką ( hak ) do wyrabiania ciasta drożdżowego, miksujemy całość na gładką i elastyczna masę.
Ciasto lekko oprószamy mąką i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny - do podwojenia objętości.
W miedzy czasie zabieramy się za farsz.
Do garnuszka : wsypujemy mak + wlewamy śmietanę + mleko + cynamon + przyprawę do piernika =  całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając gotujemy. Do czasu aż masa makowa napęcznieje - ok. 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie orzechy, migdały i rodzinki.
Przy pomocy miksera rozdrabniamy na dość drobno orzechy i migdały = odkładamy do miseczki na bok.
Rodzinki jeśli są duże możemy drobniej posiekać nożem = dorzucamy do miseczki z orzechami.
Całość dokładamy do ugotowanej masy makowej + brązowy cukier = mieszamy i dokładamy do przestudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko posypany mąką.
Ciasto rozwałkowujemy i formujemy w duży romb.
Całość przecinamy w połowie tworząc dwa równe trójkąty.
Jedna połowę przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem.
Wykładamy na nią także masę makową - rozkładamy po całości.
Przykrywamy całość drugą połową ciasta, dokładnie łącząc ze sobą oba trójkąty.
Zaczynając od góry ( szpica ) nacinamy po obu stronach równolegle cienkie paseczki tworząc tzw. gałązki.
Pamiętajmy żeby środek zostawić nie przecięty.
Gdy oba boki mamy ponacinane, ponownie zaczynając od góry, skręcamy równolegle każdą gałązkę i układamy z powrotem na miejsce.
Tak postępujemy aż do samego końca.
Ostatnią gałązkę można skrócić i zakręcić w druga stronę, formując  tzw. pień drzewka.
Całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Tak przygotowaną choinkę wkładamy do pieca  i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Na polewę łączymy ze sobą ciepłe, rozpuszczone masło z cukrem pudrem tworząc gęstą glazurę.
Smarujemy choinkę jeszcze ciepłą.
Zostawiamy lub dowolnie dekorujemy.
Studzimy całkowicie i zajadamy :).
Jeśli chcemy możemy zamrozić - po odmrożeniu smakuje jak właśnie upieczona :).
Smacznego.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...