Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna choinka - bakaliowa.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Chciałabym Was dziś zachęcić do upieczenia tej pysznej choinki :).
Co roku robię roladę makową i tak sobie pomyślałam że w tym roku chciałabym inaczej. 
Uwielbiam bakalie -jak i cała nasza rodzinka, wiec farsz jak najbardziej zostawić musiałam ale formę ciasta nie co zmieniłam.
Choć może się wydawać skomplikowane - naprawdę nie jest, a upieczone w tej sposób da każdemu domownikowi do wyboru po małej lub dużej gałązce :).
Ciasto mięciutkie i pełne bakalii, świątecznych aromatów a do tego polewa maślana która uzupełnia pięknie całość.
To ciasto oczywiście możecie upiec przed samymi świętami ale nadaje się również do mrożenia dlatego jeśli chcecie mieć mniej pracy na święta - już dziś upieczcie i zamroźcie.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto: 


  • 550 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1/2 kubka cukru
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 250 ml letniego mleka




na farsz : 



  • 1 kubek maku
  • 1 kubek śmietanki kremówki
  • 1 kubek mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 kubek orzechów ( należy zmiksować lub bardzo drobno pokroić )
  • 1 kubek migdałów ( należy zmiksować lub bardzo drobno pokroić )
  • garść rodzinek ( drobniej pokroić )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 



polewa : 


  • 50 g masła
  • ok. 100 g cukru pudru
  • opcjonalnie dowolna posypka do dekoracji





  • dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu ciasta










Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do letniego mleka skruszamy drożdże + łyżeczkę cukru = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn rozpoczął prace.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy pozostałe składniki ciasta : mąka + sól + jajko + cukier + rozpuszczone masło + przyprawę do piernika + extrakt waniliowy.
Zaczyn drożdżowy dolewamy do miksera i końcówką ( hak ) do wyrabiania ciasta drożdżowego, miksujemy całość na gładką i elastyczna masę.
Ciasto lekko oprószamy mąką i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny - do podwojenia objętości.
W miedzy czasie zabieramy się za farsz.
Do garnuszka : wsypujemy mak + wlewamy śmietanę + mleko + cynamon + przyprawę do piernika =  całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając gotujemy. Do czasu aż masa makowa napęcznieje - ok. 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie orzechy, migdały i rodzinki.
Przy pomocy miksera rozdrabniamy na dość drobno orzechy i migdały = odkładamy do miseczki na bok.
Rodzinki jeśli są duże możemy drobniej posiekać nożem = dorzucamy do miseczki z orzechami.
Całość dokładamy do ugotowanej masy makowej + brązowy cukier = mieszamy i dokładamy do przestudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko posypany mąką.
Ciasto rozwałkowujemy i formujemy w duży romb.
Całość przecinamy w połowie tworząc dwa równe trójkąty.
Jedna połowę przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem.
Wykładamy na nią także masę makową - rozkładamy po całości.
Przykrywamy całość drugą połową ciasta, dokładnie łącząc ze sobą oba trójkąty.
Zaczynając od góry ( szpica ) nacinamy po obu stronach równolegle cienkie paseczki tworząc tzw. gałązki.
Pamiętajmy żeby środek zostawić nie przecięty.
Gdy oba boki mamy ponacinane, ponownie zaczynając od góry, skręcamy równolegle każdą gałązkę i układamy z powrotem na miejsce.
Tak postępujemy aż do samego końca.
Ostatnią gałązkę można skrócić i zakręcić w druga stronę, formując  tzw. pień drzewka.
Całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Tak przygotowaną choinkę wkładamy do pieca  i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Na polewę łączymy ze sobą ciepłe, rozpuszczone masło z cukrem pudrem tworząc gęstą glazurę.
Smarujemy choinkę jeszcze ciepłą.
Zostawiamy lub dowolnie dekorujemy.
Studzimy całkowicie i zajadamy :).
Jeśli chcemy możemy zamrozić - po odmrożeniu smakuje jak właśnie upieczona :).
Smacznego.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych