www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Chciałabym Was dziś zachęcić do upieczenia tej pysznej choinki :).
Co roku robię roladę makową i tak sobie pomyślałam że w tym roku chciałabym inaczej.
Uwielbiam bakalie -jak i cała nasza rodzinka, wiec farsz jak najbardziej zostawić musiałam ale formę ciasta nie co zmieniłam.
Choć może się wydawać skomplikowane - naprawdę nie jest, a upieczone w tej sposób da każdemu domownikowi do wyboru po małej lub dużej gałązce :).
Ciasto mięciutkie i pełne bakalii, świątecznych aromatów a do tego polewa maślana która uzupełnia pięknie całość.
To ciasto oczywiście możecie upiec przed samymi świętami ale nadaje się również do mrożenia dlatego jeśli chcecie mieć mniej pracy na święta - już dziś upieczcie i zamroźcie.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto:
- 550 g maki pszennej
- 1 jajko
- 40 g drożdży świeżych
- 1/2 kubka cukru
- 80 g masła rozpuszczonego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 250 ml letniego mleka
na farsz :
- 1 kubek maku
- 1 kubek śmietanki kremówki
- 1 kubek mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 kubek orzechów ( należy zmiksować lub bardzo drobno pokroić )
- 1 kubek migdałów ( należy zmiksować lub bardzo drobno pokroić )
- garść rodzinek ( drobniej pokroić )
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
polewa :
- 50 g masła
- ok. 100 g cukru pudru
- opcjonalnie dowolna posypka do dekoracji
- dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do letniego mleka skruszamy drożdże + łyżeczkę cukru = całość mieszamy i odstawiamy aby zaczyn rozpoczął prace.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy pozostałe składniki ciasta : mąka + sól + jajko + cukier + rozpuszczone masło + przyprawę do piernika + extrakt waniliowy.
Zaczyn drożdżowy dolewamy do miksera i końcówką ( hak ) do wyrabiania ciasta drożdżowego, miksujemy całość na gładką i elastyczna masę.
Ciasto lekko oprószamy mąką i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny - do podwojenia objętości.
W miedzy czasie zabieramy się za farsz.
Do garnuszka : wsypujemy mak + wlewamy śmietanę + mleko + cynamon + przyprawę do piernika = całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając gotujemy. Do czasu aż masa makowa napęcznieje - ok. 30 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie orzechy, migdały i rodzinki.
Przy pomocy miksera rozdrabniamy na dość drobno orzechy i migdały = odkładamy do miseczki na bok.
Rodzinki jeśli są duże możemy drobniej posiekać nożem = dorzucamy do miseczki z orzechami.
Całość dokładamy do ugotowanej masy makowej + brązowy cukier = mieszamy i dokładamy do przestudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko posypany mąką.
Ciasto rozwałkowujemy i formujemy w duży romb.
Całość przecinamy w połowie tworząc dwa równe trójkąty.
Jedna połowę przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem.
Wykładamy na nią także masę makową - rozkładamy po całości.
Przykrywamy całość drugą połową ciasta, dokładnie łącząc ze sobą oba trójkąty.
Zaczynając od góry ( szpica ) nacinamy po obu stronach równolegle cienkie paseczki tworząc tzw. gałązki.
Pamiętajmy żeby środek zostawić nie przecięty.
Gdy oba boki mamy ponacinane, ponownie zaczynając od góry, skręcamy równolegle każdą gałązkę i układamy z powrotem na miejsce.
Tak postępujemy aż do samego końca.
Ostatnią gałązkę można skrócić i zakręcić w druga stronę, formując tzw. pień drzewka.
Całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Tak przygotowaną choinkę wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Na polewę łączymy ze sobą ciepłe, rozpuszczone masło z cukrem pudrem tworząc gęstą glazurę.
Smarujemy choinkę jeszcze ciepłą.
Zostawiamy lub dowolnie dekorujemy.
Studzimy całkowicie i zajadamy :).
Jeśli chcemy możemy zamrozić - po odmrożeniu smakuje jak właśnie upieczona :).
Smacznego.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz