Przejdź do głównej zawartości

Pszczółka.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Mam dla Was kolejną, pyszną propozycje na stół Wigilijny.
Ciasto pszczółka - nawet nie pytajcie dlaczego taka nazwa bo przepis u mnie stary jak świat, jeszcze zapisany na starych żółtych kartkach moich pierwszych zeszytów z przepisami.
Podarowany jeszcze od koleżanki i przerobiony na moje potrzeby.
Mimo to robię go od wielu lat i zawsze w czasie świąt gości na moim stole.
Ciasto pyszne, z masą orzechową i masą waniliową. Bardzo bogate i syte a mimo to nie przestaje się jeść po pierwszym kawałku.
Jeśli przepadacie za orzechami tak jak ja to zapraszam po przepis i do pieczenia - naprawdę warto.












Składniki : 



na ciasto : 


  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temp. )
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia





na masę orzechową :


  • 3 kubki orzechów ( u mnie przeważnie włoskie ale możecie użyć mieszanki )
  • 1/2 kubka cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu





na krem waniliowy :



  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 3/4 kubka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub mielonej wanilii ( opcjonalnie - można pominąć ale daje lepszy smak )
  • 1 kostka masła ( pokojowa temperatura )











Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od masy orzechowej.
Do garnuszka wrzucamy: orzechy ( można lekko pokroić ale na nie zbyt małe cząstki ) + cukier + margarynę + miód = wszystko razem mieszając zagotowujemy i gotujemy kilka minut aż cukier się rozpuści a masa wyraźnie z karmelizuje.
Odkładamy na chwilkę na bok do przestygnięcia.
W międzyczasie zabieramy się za ciasto.
U mnie przygotowuje je w 2 foremkach o wymiarach 20 cm / 40 cm. 
Formy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób aby brzegi wystawały co ułatwi wyciąganie ciasta w całości. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier = ucieramy na jasną, puszystą masę.
Dokładamy : jajka + miód = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę = mieszamy całość do połączenia.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozkładamy równomiernie po dnie naszych foremek.
Do jednej foremki ukladamy na przygotowane ciasto masę orzechowa - równomiernie rozkładamy po całości.
Oby dwie formy pieczemy  w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Studzimy.
Przygotowujemy krem.
Do kubeczka odlewamy trochę mleka z przygotowanej miary i wsypujemy obie mąki = całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Do garnuszka wlewamy pozostałe mleko + cukier + cukier waniliowy = całość zagotowujemy.
Do gotującego mleka wlewamy roztwór z mąki i całość energicznie mieszamy.
Gotujemy jakieś 1 - 2 minutki.
Przekładamy całość do misy miksera i dolewamy pastę z wanilii = zostawiamy kilka minut aby lekko przestygła.
Gdy masa przestygnie zaczynamy powoli miksować i dodajemy po kawałku masła = miksujemy całość do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na ostudzony spód ciasta = rozprowadzamy równomiernie.
Przykrywamy druga częścią ciasta ( tą z orzechami ) - jeśli się boimy ze nam w całości nie wyjdzie możemy przekroić spokojnie ciasto i ułożyć w kawałkach obok siebie.
Całość po schodzeniu jest gotowa do krojenia i delektowania się :).
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
A jeśli chcecie możecie także zamrozić i mieć kawałek nawet na np. sylwestrowa noc :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...