www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dla Was kolejną, pyszną propozycje na stół Wigilijny.
Ciasto pszczółka - nawet nie pytajcie dlaczego taka nazwa bo przepis u mnie stary jak świat, jeszcze zapisany na starych żółtych kartkach moich pierwszych zeszytów z przepisami.
Podarowany jeszcze od koleżanki i przerobiony na moje potrzeby.
Mimo to robię go od wielu lat i zawsze w czasie świąt gości na moim stole.
Ciasto pyszne, z masą orzechową i masą waniliową. Bardzo bogate i syte a mimo to nie przestaje się jeść po pierwszym kawałku.
Jeśli przepadacie za orzechami tak jak ja to zapraszam po przepis i do pieczenia - naprawdę warto.
Składniki :
na ciasto :
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia ( pokojowa temperatura )
- 1 kubek cukru
- 2 jajka ( pokojowa temp. )
- 2 łyżki miodu
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę orzechową :
- 3 kubki orzechów ( u mnie przeważnie włoskie ale możecie użyć mieszanki )
- 1/2 kubka cukru
- 100 g margaryny
- 2 łyżki miodu
na krem waniliowy :
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 3/4 kubka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub mielonej wanilii ( opcjonalnie - można pominąć ale daje lepszy smak )
- 1 kostka masła ( pokojowa temperatura )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od masy orzechowej.
Do garnuszka wrzucamy: orzechy ( można lekko pokroić ale na nie zbyt małe cząstki ) + cukier + margarynę + miód = wszystko razem mieszając zagotowujemy i gotujemy kilka minut aż cukier się rozpuści a masa wyraźnie z karmelizuje.
Odkładamy na chwilkę na bok do przestygnięcia.
W międzyczasie zabieramy się za ciasto.
U mnie przygotowuje je w 2 foremkach o wymiarach 20 cm / 40 cm.
Formy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób aby brzegi wystawały co ułatwi wyciąganie ciasta w całości. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier = ucieramy na jasną, puszystą masę.
Dokładamy : jajka + miód = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę = mieszamy całość do połączenia.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozkładamy równomiernie po dnie naszych foremek.
Do jednej foremki ukladamy na przygotowane ciasto masę orzechowa - równomiernie rozkładamy po całości.
Oby dwie formy pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Studzimy.
Przygotowujemy krem.
Do kubeczka odlewamy trochę mleka z przygotowanej miary i wsypujemy obie mąki = całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Do garnuszka wlewamy pozostałe mleko + cukier + cukier waniliowy = całość zagotowujemy.
Do gotującego mleka wlewamy roztwór z mąki i całość energicznie mieszamy.
Gotujemy jakieś 1 - 2 minutki.
Przekładamy całość do misy miksera i dolewamy pastę z wanilii = zostawiamy kilka minut aby lekko przestygła.
Gdy masa przestygnie zaczynamy powoli miksować i dodajemy po kawałku masła = miksujemy całość do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na ostudzony spód ciasta = rozprowadzamy równomiernie.
Przykrywamy druga częścią ciasta ( tą z orzechami ) - jeśli się boimy ze nam w całości nie wyjdzie możemy przekroić spokojnie ciasto i ułożyć w kawałkach obok siebie.
Całość po schodzeniu jest gotowa do krojenia i delektowania się :).
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
A jeśli chcecie możecie także zamrozić i mieć kawałek nawet na np. sylwestrowa noc :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz