Przejdź do głównej zawartości

Pszczółka.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Mam dla Was kolejną, pyszną propozycje na stół Wigilijny.
Ciasto pszczółka - nawet nie pytajcie dlaczego taka nazwa bo przepis u mnie stary jak świat, jeszcze zapisany na starych żółtych kartkach moich pierwszych zeszytów z przepisami.
Podarowany jeszcze od koleżanki i przerobiony na moje potrzeby.
Mimo to robię go od wielu lat i zawsze w czasie świąt gości na moim stole.
Ciasto pyszne, z masą orzechową i masą waniliową. Bardzo bogate i syte a mimo to nie przestaje się jeść po pierwszym kawałku.
Jeśli przepadacie za orzechami tak jak ja to zapraszam po przepis i do pieczenia - naprawdę warto.












Składniki : 



na ciasto : 


  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temp. )
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia





na masę orzechową :


  • 3 kubki orzechów ( u mnie przeważnie włoskie ale możecie użyć mieszanki )
  • 1/2 kubka cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu





na krem waniliowy :



  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 3/4 kubka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub mielonej wanilii ( opcjonalnie - można pominąć ale daje lepszy smak )
  • 1 kostka masła ( pokojowa temperatura )











Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od masy orzechowej.
Do garnuszka wrzucamy: orzechy ( można lekko pokroić ale na nie zbyt małe cząstki ) + cukier + margarynę + miód = wszystko razem mieszając zagotowujemy i gotujemy kilka minut aż cukier się rozpuści a masa wyraźnie z karmelizuje.
Odkładamy na chwilkę na bok do przestygnięcia.
W międzyczasie zabieramy się za ciasto.
U mnie przygotowuje je w 2 foremkach o wymiarach 20 cm / 40 cm. 
Formy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób aby brzegi wystawały co ułatwi wyciąganie ciasta w całości. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier = ucieramy na jasną, puszystą masę.
Dokładamy : jajka + miód = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę = mieszamy całość do połączenia.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozkładamy równomiernie po dnie naszych foremek.
Do jednej foremki ukladamy na przygotowane ciasto masę orzechowa - równomiernie rozkładamy po całości.
Oby dwie formy pieczemy  w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Studzimy.
Przygotowujemy krem.
Do kubeczka odlewamy trochę mleka z przygotowanej miary i wsypujemy obie mąki = całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Do garnuszka wlewamy pozostałe mleko + cukier + cukier waniliowy = całość zagotowujemy.
Do gotującego mleka wlewamy roztwór z mąki i całość energicznie mieszamy.
Gotujemy jakieś 1 - 2 minutki.
Przekładamy całość do misy miksera i dolewamy pastę z wanilii = zostawiamy kilka minut aby lekko przestygła.
Gdy masa przestygnie zaczynamy powoli miksować i dodajemy po kawałku masła = miksujemy całość do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na ostudzony spód ciasta = rozprowadzamy równomiernie.
Przykrywamy druga częścią ciasta ( tą z orzechami ) - jeśli się boimy ze nam w całości nie wyjdzie możemy przekroić spokojnie ciasto i ułożyć w kawałkach obok siebie.
Całość po schodzeniu jest gotowa do krojenia i delektowania się :).
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
A jeśli chcecie możecie także zamrozić i mieć kawałek nawet na np. sylwestrowa noc :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...