Przejdź do głównej zawartości

Pszczółka.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Mam dla Was kolejną, pyszną propozycje na stół Wigilijny.
Ciasto pszczółka - nawet nie pytajcie dlaczego taka nazwa bo przepis u mnie stary jak świat, jeszcze zapisany na starych żółtych kartkach moich pierwszych zeszytów z przepisami.
Podarowany jeszcze od koleżanki i przerobiony na moje potrzeby.
Mimo to robię go od wielu lat i zawsze w czasie świąt gości na moim stole.
Ciasto pyszne, z masą orzechową i masą waniliową. Bardzo bogate i syte a mimo to nie przestaje się jeść po pierwszym kawałku.
Jeśli przepadacie za orzechami tak jak ja to zapraszam po przepis i do pieczenia - naprawdę warto.












Składniki : 



na ciasto : 


  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temp. )
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia





na masę orzechową :


  • 3 kubki orzechów ( u mnie przeważnie włoskie ale możecie użyć mieszanki )
  • 1/2 kubka cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu





na krem waniliowy :



  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 3/4 kubka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub mielonej wanilii ( opcjonalnie - można pominąć ale daje lepszy smak )
  • 1 kostka masła ( pokojowa temperatura )











Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od masy orzechowej.
Do garnuszka wrzucamy: orzechy ( można lekko pokroić ale na nie zbyt małe cząstki ) + cukier + margarynę + miód = wszystko razem mieszając zagotowujemy i gotujemy kilka minut aż cukier się rozpuści a masa wyraźnie z karmelizuje.
Odkładamy na chwilkę na bok do przestygnięcia.
W międzyczasie zabieramy się za ciasto.
U mnie przygotowuje je w 2 foremkach o wymiarach 20 cm / 40 cm. 
Formy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób aby brzegi wystawały co ułatwi wyciąganie ciasta w całości. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier = ucieramy na jasną, puszystą masę.
Dokładamy : jajka + miód = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę = mieszamy całość do połączenia.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozkładamy równomiernie po dnie naszych foremek.
Do jednej foremki ukladamy na przygotowane ciasto masę orzechowa - równomiernie rozkładamy po całości.
Oby dwie formy pieczemy  w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Studzimy.
Przygotowujemy krem.
Do kubeczka odlewamy trochę mleka z przygotowanej miary i wsypujemy obie mąki = całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Do garnuszka wlewamy pozostałe mleko + cukier + cukier waniliowy = całość zagotowujemy.
Do gotującego mleka wlewamy roztwór z mąki i całość energicznie mieszamy.
Gotujemy jakieś 1 - 2 minutki.
Przekładamy całość do misy miksera i dolewamy pastę z wanilii = zostawiamy kilka minut aby lekko przestygła.
Gdy masa przestygnie zaczynamy powoli miksować i dodajemy po kawałku masła = miksujemy całość do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na ostudzony spód ciasta = rozprowadzamy równomiernie.
Przykrywamy druga częścią ciasta ( tą z orzechami ) - jeśli się boimy ze nam w całości nie wyjdzie możemy przekroić spokojnie ciasto i ułożyć w kawałkach obok siebie.
Całość po schodzeniu jest gotowa do krojenia i delektowania się :).
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
A jeśli chcecie możecie także zamrozić i mieć kawałek nawet na np. sylwestrowa noc :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych