Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kapustą i grzybami.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Kolejna moja grudniowa propozycja na nasze wigilijne stoły. 
Tym razem nie na słodko a na słono.
Pierogi u mnie na blogu już znajdziecie nie jedne(  bo jak tu nie lubić pierogów :)), ale dziś klasyka czyli prosta wersja bezmięsna.
Możecie je przygotować podsmażone z cebulka lub możecie je podać gotowane np. do barszczu.
Smakują wyśmienicie, nie są skomplikowane a do tego przygotowane już teraz możecie tak jak ja robię po porcjować i zamrozić.
Myślę ze przepis przypadnie Wam do gustu i zasmakuje tak jak nam - zapraszam po przepis. :).









Składniki : 



na ciasto : 


  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 kubka wrzątku





na farsz : 


  • 700 g kiszonej kapusty
  • 1 kubek suszonych grzybków 
  • 3 cebule
  • 1 duża łyżka smalcu
  • 1 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu ( u mnie Prymat - wybierzcie dowolną, sprawdzoną )
  • 1 łyżka ciemnego octu winnego 
  • sol i pieprz do smaku











Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania grzybków ponieważ muszą troszkę zmięknąć.
Najlepiej dzień lub kilka godzin wcześniej przynajmniej zalewamy grzyby wrzątkiem = tak aby swobodnie pływały - czyli na kubek grzybków jakieś 2 kubki wody.
Zabieramy się za farsz.
Do garnka wrzucamy odrobinę z przygotowanego smalcu + drobniej pokrojoną cebulę = całość mieszamy i smażymy.
Doprawiamy : solą + pieprzem + majerankiem + kminkiem + liście laurowe + goździki + ziele angielskie = całość mieszamy.
Do zezłoconej cebuli dorzucamy : kapustę kiszoną + przyprawę do bigosu + resztę smalcu + ocet winny + odcedzone grzyby + odrobina wody z grzybów ale tylko górną część ponieważ na dole powstanie osad który wylewamy - nie będzie nam potrzebny = całość mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
Gotową kapustę odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto - u mnie z tej ilości ciasta wychodzi ok. 48 szt.
Tak jak za każdym razem przy pierogach wysypujemy mąkę na stolnice.
Na środku robimy dołek w który dodajemy sól + jajko = rękoma zaczynamy wszystko zagniatać i dolewać jednocześnie po odrobinie wrzątku - uwaga żeby się nie poparzyć.
Nie należy dodawać od razu całej wody tylko porządnie i cierpliwie zagniatać a ciasto pięknie Wam się połączy w gładką i elastyczna masę. 
Całość zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na parę minut aby odpoczęło.
Teraz jeśli mamy maszynkę do makaronów ułatwiamy sobie prace i rozwałkowujemy przy jej pomocy ciasto na cieniutkie. 
Jeśli nie mamy, rozwałkowujemy metodą naszych babć :) - za pomocą walka, na podsypanej delikatnie stolnicy, na bardzo cienkie ciasto.
Ciasto na pierogi czym cieńsze tym lepsze.
Używam tego mojego przepisu na ciasto już naprawdę wiele lat i pracuje się z nim bardzo fajnie.
Gdy rozwałkujecie cienko ciasto wycinamy za pomocą okrągłej foremki lub szklanki kółka.
W każde nakładamy po odrobinie farszu i zaklejamy brzegi - formujemy w zgrabny pieróg.
Tak postępujemy aż do końca układając pierogi obok siebie na delikatnie podsypanym blacie.
Jeżeli chcemy takie lekko oprószone mąką układamy obok siebie do woreczka zamykanego, spożywczego i wkładamy do zamrażalki.
Przed podaniem gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 - 3 minutki od wypłynięcia i podajemy np. do barszczu lub dodatkowo podsmażamy na klarowanym masełku i podajemy z cebulką.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...