Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kapustą i grzybami.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Kolejna moja grudniowa propozycja na nasze wigilijne stoły. 
Tym razem nie na słodko a na słono.
Pierogi u mnie na blogu już znajdziecie nie jedne(  bo jak tu nie lubić pierogów :)), ale dziś klasyka czyli prosta wersja bezmięsna.
Możecie je przygotować podsmażone z cebulka lub możecie je podać gotowane np. do barszczu.
Smakują wyśmienicie, nie są skomplikowane a do tego przygotowane już teraz możecie tak jak ja robię po porcjować i zamrozić.
Myślę ze przepis przypadnie Wam do gustu i zasmakuje tak jak nam - zapraszam po przepis. :).









Składniki : 



na ciasto : 


  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 kubka wrzątku





na farsz : 


  • 700 g kiszonej kapusty
  • 1 kubek suszonych grzybków 
  • 3 cebule
  • 1 duża łyżka smalcu
  • 1 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu ( u mnie Prymat - wybierzcie dowolną, sprawdzoną )
  • 1 łyżka ciemnego octu winnego 
  • sol i pieprz do smaku











Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania grzybków ponieważ muszą troszkę zmięknąć.
Najlepiej dzień lub kilka godzin wcześniej przynajmniej zalewamy grzyby wrzątkiem = tak aby swobodnie pływały - czyli na kubek grzybków jakieś 2 kubki wody.
Zabieramy się za farsz.
Do garnka wrzucamy odrobinę z przygotowanego smalcu + drobniej pokrojoną cebulę = całość mieszamy i smażymy.
Doprawiamy : solą + pieprzem + majerankiem + kminkiem + liście laurowe + goździki + ziele angielskie = całość mieszamy.
Do zezłoconej cebuli dorzucamy : kapustę kiszoną + przyprawę do bigosu + resztę smalcu + ocet winny + odcedzone grzyby + odrobina wody z grzybów ale tylko górną część ponieważ na dole powstanie osad który wylewamy - nie będzie nam potrzebny = całość mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
Gotową kapustę odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto - u mnie z tej ilości ciasta wychodzi ok. 48 szt.
Tak jak za każdym razem przy pierogach wysypujemy mąkę na stolnice.
Na środku robimy dołek w który dodajemy sól + jajko = rękoma zaczynamy wszystko zagniatać i dolewać jednocześnie po odrobinie wrzątku - uwaga żeby się nie poparzyć.
Nie należy dodawać od razu całej wody tylko porządnie i cierpliwie zagniatać a ciasto pięknie Wam się połączy w gładką i elastyczna masę. 
Całość zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na parę minut aby odpoczęło.
Teraz jeśli mamy maszynkę do makaronów ułatwiamy sobie prace i rozwałkowujemy przy jej pomocy ciasto na cieniutkie. 
Jeśli nie mamy, rozwałkowujemy metodą naszych babć :) - za pomocą walka, na podsypanej delikatnie stolnicy, na bardzo cienkie ciasto.
Ciasto na pierogi czym cieńsze tym lepsze.
Używam tego mojego przepisu na ciasto już naprawdę wiele lat i pracuje się z nim bardzo fajnie.
Gdy rozwałkujecie cienko ciasto wycinamy za pomocą okrągłej foremki lub szklanki kółka.
W każde nakładamy po odrobinie farszu i zaklejamy brzegi - formujemy w zgrabny pieróg.
Tak postępujemy aż do końca układając pierogi obok siebie na delikatnie podsypanym blacie.
Jeżeli chcemy takie lekko oprószone mąką układamy obok siebie do woreczka zamykanego, spożywczego i wkładamy do zamrażalki.
Przed podaniem gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 - 3 minutki od wypłynięcia i podajemy np. do barszczu lub dodatkowo podsmażamy na klarowanym masełku i podajemy z cebulką.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych