Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kapustą i grzybami.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Kolejna moja grudniowa propozycja na nasze wigilijne stoły. 
Tym razem nie na słodko a na słono.
Pierogi u mnie na blogu już znajdziecie nie jedne(  bo jak tu nie lubić pierogów :)), ale dziś klasyka czyli prosta wersja bezmięsna.
Możecie je przygotować podsmażone z cebulka lub możecie je podać gotowane np. do barszczu.
Smakują wyśmienicie, nie są skomplikowane a do tego przygotowane już teraz możecie tak jak ja robię po porcjować i zamrozić.
Myślę ze przepis przypadnie Wam do gustu i zasmakuje tak jak nam - zapraszam po przepis. :).









Składniki : 



na ciasto : 


  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 kubka wrzątku





na farsz : 


  • 700 g kiszonej kapusty
  • 1 kubek suszonych grzybków 
  • 3 cebule
  • 1 duża łyżka smalcu
  • 1 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu ( u mnie Prymat - wybierzcie dowolną, sprawdzoną )
  • 1 łyżka ciemnego octu winnego 
  • sol i pieprz do smaku











Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania grzybków ponieważ muszą troszkę zmięknąć.
Najlepiej dzień lub kilka godzin wcześniej przynajmniej zalewamy grzyby wrzątkiem = tak aby swobodnie pływały - czyli na kubek grzybków jakieś 2 kubki wody.
Zabieramy się za farsz.
Do garnka wrzucamy odrobinę z przygotowanego smalcu + drobniej pokrojoną cebulę = całość mieszamy i smażymy.
Doprawiamy : solą + pieprzem + majerankiem + kminkiem + liście laurowe + goździki + ziele angielskie = całość mieszamy.
Do zezłoconej cebuli dorzucamy : kapustę kiszoną + przyprawę do bigosu + resztę smalcu + ocet winny + odcedzone grzyby + odrobina wody z grzybów ale tylko górną część ponieważ na dole powstanie osad który wylewamy - nie będzie nam potrzebny = całość mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
Gotową kapustę odstawiamy do przestudzenia.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto - u mnie z tej ilości ciasta wychodzi ok. 48 szt.
Tak jak za każdym razem przy pierogach wysypujemy mąkę na stolnice.
Na środku robimy dołek w który dodajemy sól + jajko = rękoma zaczynamy wszystko zagniatać i dolewać jednocześnie po odrobinie wrzątku - uwaga żeby się nie poparzyć.
Nie należy dodawać od razu całej wody tylko porządnie i cierpliwie zagniatać a ciasto pięknie Wam się połączy w gładką i elastyczna masę. 
Całość zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na parę minut aby odpoczęło.
Teraz jeśli mamy maszynkę do makaronów ułatwiamy sobie prace i rozwałkowujemy przy jej pomocy ciasto na cieniutkie. 
Jeśli nie mamy, rozwałkowujemy metodą naszych babć :) - za pomocą walka, na podsypanej delikatnie stolnicy, na bardzo cienkie ciasto.
Ciasto na pierogi czym cieńsze tym lepsze.
Używam tego mojego przepisu na ciasto już naprawdę wiele lat i pracuje się z nim bardzo fajnie.
Gdy rozwałkujecie cienko ciasto wycinamy za pomocą okrągłej foremki lub szklanki kółka.
W każde nakładamy po odrobinie farszu i zaklejamy brzegi - formujemy w zgrabny pieróg.
Tak postępujemy aż do końca układając pierogi obok siebie na delikatnie podsypanym blacie.
Jeżeli chcemy takie lekko oprószone mąką układamy obok siebie do woreczka zamykanego, spożywczego i wkładamy do zamrażalki.
Przed podaniem gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 - 3 minutki od wypłynięcia i podajemy np. do barszczu lub dodatkowo podsmażamy na klarowanym masełku i podajemy z cebulką.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...