Przejdź do głównej zawartości

Zwecken kuchen mit Marzipan czyli ciasto śliwkowe z marcepanową kruszonką.










www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.


Małymi krokami zbliżamy się do weekendu i w związku z tym moja dzisiejsza propozycja dla Was.
Pyszne ciasto do kawy - na deser czy miłych gości. Bardzo puszyste, wilgotne z dodatkiem śliwek a na dopełnienie pyszna kruszonka marcepanowa.
Ciasto tak pyszne ze przygotowuje je na dużej blaszce - mała zbyt szybko znika :).
Zachęcam serdecznie.














Składniki : 




  • 450 g twarogu mielonego ( pokojowa temperatura )
  • 1 opakowanie śmietany kwaśnej - 200 g  ( pokojowa temperatura )
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii ( można zastąpić aromatem do ciast )
  • 600 g maki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kubek płatków migdałów
  • 1 kg śliwek ( u mnie węgierki ) + 1/2 kubka cukru
  • 200 g masy marcepanowej + ok. 2 łyżki maki











Sposób przygotowania : 




Przygotowujemy blachę ( u mnie o wymiarach 25 cm / 35 cm ) = smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Dno możemy ( nie musimy ) wyłożyć papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Do garnuszka kroimy na mniejsze kawałki umyte i pozbawione pestki, śliwki.
Dosypujemy cukier i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Gotujemy do czasu uzyskania gęstej - marmoladowej konsystencji = ok. 30 minut.
Całość odkładamy do przestudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + śmietanę + masło rozpuszczone + cukier + wanilię = miksujemy do połączenia składników.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia = mieszamy całość.
Ciasto przekładamy do przegotowanej blaszki i wyrównujemy na dnie naczynia.
Na górę wykładamy masę ze śliwek.
Masę marcepanową mieszamy z mąką i całość rozkruszamy na górze ciasta - możemy np. zetrzeć na tarce.
Dokładamy płatki migdałowe.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 - 50 minut.
Gotowe.
Studzimy i zajadamy :).
Proste i naprawdę pyszne - zapraszam do przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...