Przejdź do głównej zawartości

Zwecken kuchen mit Marzipan czyli ciasto śliwkowe z marcepanową kruszonką.










www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.


Małymi krokami zbliżamy się do weekendu i w związku z tym moja dzisiejsza propozycja dla Was.
Pyszne ciasto do kawy - na deser czy miłych gości. Bardzo puszyste, wilgotne z dodatkiem śliwek a na dopełnienie pyszna kruszonka marcepanowa.
Ciasto tak pyszne ze przygotowuje je na dużej blaszce - mała zbyt szybko znika :).
Zachęcam serdecznie.














Składniki : 




  • 450 g twarogu mielonego ( pokojowa temperatura )
  • 1 opakowanie śmietany kwaśnej - 200 g  ( pokojowa temperatura )
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii ( można zastąpić aromatem do ciast )
  • 600 g maki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kubek płatków migdałów
  • 1 kg śliwek ( u mnie węgierki ) + 1/2 kubka cukru
  • 200 g masy marcepanowej + ok. 2 łyżki maki











Sposób przygotowania : 




Przygotowujemy blachę ( u mnie o wymiarach 25 cm / 35 cm ) = smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Dno możemy ( nie musimy ) wyłożyć papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Do garnuszka kroimy na mniejsze kawałki umyte i pozbawione pestki, śliwki.
Dosypujemy cukier i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Gotujemy do czasu uzyskania gęstej - marmoladowej konsystencji = ok. 30 minut.
Całość odkładamy do przestudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + śmietanę + masło rozpuszczone + cukier + wanilię = miksujemy do połączenia składników.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól + proszek do pieczenia = mieszamy całość.
Ciasto przekładamy do przegotowanej blaszki i wyrównujemy na dnie naczynia.
Na górę wykładamy masę ze śliwek.
Masę marcepanową mieszamy z mąką i całość rozkruszamy na górze ciasta - możemy np. zetrzeć na tarce.
Dokładamy płatki migdałowe.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45 - 50 minut.
Gotowe.
Studzimy i zajadamy :).
Proste i naprawdę pyszne - zapraszam do przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...