Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z czerwonej cebuli - chutney do mięs, kanapek i dań obiadowych.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.


Zbliżające się Święta sprowadzają mnie do przygotowania i zaplanowania potraw jakie pojawia się w tym roku u nas w domku i jakie chce jeszcze w tym roku umieścić na blogu.
I tak nie wiedzieć właściwie dlaczego moja konfitura z cebuli którą robię co roku i jest u mnie w okresie Świąt właściwie koniecznością - nie znalazła się jeszcze na blogu.
Tak wiec, spieszę dziś z podaniem tego przepysznego dodatku do dań.
Chutney cebulowe jest rodzajem dodatku - sosu do np. mies podawanych na zimno czy na ciepło do obiadu.
U mnie podaje często do kolacji ze schabem lub jako dodatek do klopsików na zimno. Choć muszę przyznać ze bardzo dobrze nam smakuje do serów czy nawet jaj.
Koniecznie musicie zrobić taki mały zapasik i w tym roku wykorzystać do Waszych ulubionych dań - zapraszam serdecznie po przepis.












Składniki : 




  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 1 1/2 kubka brązowego cukru
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml sherry ( można pominąć i zastąpić białym winem )
  • 200 ml ciemnego octu balsamicznego
  • 8 goździków
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól i pierz do smaku
  • 1 laska kory cynamonu lub 1 1/2 łyżeczki sypkiego cynamonu
  • 1 łyżka oliwy










Sposób przygotowania: 





Cebule obieramy i kroimy drobno.
Do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem lub żeliwny ) wlewamy oliwę + tymianek + pokrojoną cebule = mieszamy i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Dodajemy : brązowy cukier + ocet balsamiczny + białe wino + sherry + goździki ( można rozdrobnić wcześniej ) + odrobina soli i pieprzu + cynamon = mieszamy i zagotowujemy.
Zostawiamy naszą cebule na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając całość.
Gotujemy do uzyskania gęstej, ciemnej, konfiturowej konsystencji = ok. 2 godzin.
Nasza konfitura będzie ciemna jak konfitura śliwkowa a cebulka stanie się mięciutka i soczysta.
Tak przygotowaną przekładamy do małych wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy.
Ostawiamy do kompletnego ostudzenia górą do dołu.
Chutney przechowujemy w chłodnym miejscu i spokojnie może tam zostać do kilku miesięcy.
Tak jak wspominam możecie użyć do wszelakich dań mięsnych zarówno na zimno podawanych jak i na ciepło.
U mnie ostatnio nawet pojawiła się w roladkach na które zapraszam do następnego postu :).
Spróbujcie sami - naprawdę warto!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych