Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z czerwonej cebuli - chutney do mięs, kanapek i dań obiadowych.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.


Zbliżające się Święta sprowadzają mnie do przygotowania i zaplanowania potraw jakie pojawia się w tym roku u nas w domku i jakie chce jeszcze w tym roku umieścić na blogu.
I tak nie wiedzieć właściwie dlaczego moja konfitura z cebuli którą robię co roku i jest u mnie w okresie Świąt właściwie koniecznością - nie znalazła się jeszcze na blogu.
Tak wiec, spieszę dziś z podaniem tego przepysznego dodatku do dań.
Chutney cebulowe jest rodzajem dodatku - sosu do np. mies podawanych na zimno czy na ciepło do obiadu.
U mnie podaje często do kolacji ze schabem lub jako dodatek do klopsików na zimno. Choć muszę przyznać ze bardzo dobrze nam smakuje do serów czy nawet jaj.
Koniecznie musicie zrobić taki mały zapasik i w tym roku wykorzystać do Waszych ulubionych dań - zapraszam serdecznie po przepis.












Składniki : 




  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 1 1/2 kubka brązowego cukru
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml sherry ( można pominąć i zastąpić białym winem )
  • 200 ml ciemnego octu balsamicznego
  • 8 goździków
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól i pierz do smaku
  • 1 laska kory cynamonu lub 1 1/2 łyżeczki sypkiego cynamonu
  • 1 łyżka oliwy










Sposób przygotowania: 





Cebule obieramy i kroimy drobno.
Do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem lub żeliwny ) wlewamy oliwę + tymianek + pokrojoną cebule = mieszamy i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Dodajemy : brązowy cukier + ocet balsamiczny + białe wino + sherry + goździki ( można rozdrobnić wcześniej ) + odrobina soli i pieprzu + cynamon = mieszamy i zagotowujemy.
Zostawiamy naszą cebule na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając całość.
Gotujemy do uzyskania gęstej, ciemnej, konfiturowej konsystencji = ok. 2 godzin.
Nasza konfitura będzie ciemna jak konfitura śliwkowa a cebulka stanie się mięciutka i soczysta.
Tak przygotowaną przekładamy do małych wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy.
Ostawiamy do kompletnego ostudzenia górą do dołu.
Chutney przechowujemy w chłodnym miejscu i spokojnie może tam zostać do kilku miesięcy.
Tak jak wspominam możecie użyć do wszelakich dań mięsnych zarówno na zimno podawanych jak i na ciepło.
U mnie ostatnio nawet pojawiła się w roladkach na które zapraszam do następnego postu :).
Spróbujcie sami - naprawdę warto!
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...