Przejdź do głównej zawartości

Rollsy z domowym musem z jabłek.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.


Dziś - puszyste ślimaczki z ciasta drożdżowego a środek wypełniony aromatycznym musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu, pomarańczy i aromatycznych gwiazdek anyżu - to musi być pyszne i zapewniam właśnie takie jest.
Na moim blogu już proponowałam Wam rollsy z cynamonem ale te dzisiejsze z dodatkiem domowych zapasów musu są po prostu niesamowicie pyszne i wciągające.
U nas w domu uwielbiane lekko ciepłe, polane sosem z jogurtu greckiego.
Te smaki to w zasadzie całe aromaty zimy zamknięte w jednym pysznym deserku :).
Do przepisu użyłam mojego domowego zapasu musu - przepis znajdziecie tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/muss-z-jabek-wersja-aromatyzowana.html , gdzie zachęcam gorąco do wypróbowania bo naprawdę warto!
W sam raz na zimowy weekend :).
Zapraszam.












Składniki : 



na ciasto: 


  • 4 kubki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 kubka letniej wody
  • 3/4 kubka letniego mleka
  • 120 g masła rozpuszczonego
  • 1/2 kubka cukru




pozostałe składniki : 



  • 1 słoiczek domowego musu z jabłek ( ok. 400 g = 2 kubki - możecie zrobić zapasy z mojego przepisu, który podaje we wstępie postu lub użyć własnych ulubionych )
  • odrobina cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 4 łyżki cukru pudru












Sposób przygotowania : 






Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do kubeczka wykruszamy drożdże + łyżeczka cukru = całość zalewamy letnia wodą.
Mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby drożdże rozpoczęły swoją prace.
W miedzy czasie odmierzamy pozostałe składniki do misy miksera : mąka + sól + wanilia + letnie mleko + rozpuszczone i przestudzone masło + jajko + cukier. 
Dolewamy przygotowany zaczyn drożdżowy = końcówką do wyrabiania ciasta całość zagniatamy.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Całość przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinkę = do podwojenia objętości.
W miedzy czasie przygotowujemy formę = u mnie 25 cm / 35 cm z wyższym brzegiem.
Smarujemy boki masłem a dół możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnice ( często w ogóle nie jest to konieczne bo ciasto jest bardzo wdzięczne i w zasadzie się nie klei ale dla pewności dobra jest bardzo delikatna warstwa mąki na blacie ).
Krótko zagniatamy i delikatnie rozpłaszczamy ( można wałkiem ) - formujemy na duży prostokąt.
Tutaj należy kierować się wielkością foremki - prostokąt powinien być mniej więcej dwa razy większy niż forma.
Na całość równomiernie i cienko rozsmarowujemy nasz mus zostawiając brzegi wolne.
Całość posypujemy jeszcze odrobina cynamonu.
Zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy całość w długą roladę.
Końce delikatnie dogniatamy do ciasta i wyrównujemy w dłoniach całość.
Długi wałek tniemy ostrym nożem dzieląc go po prostu cały czas na pół lub tniemy paseczki ok. 2 cm.
Powstałe ślimaczki układamy obok siebie na przygotowanej formie.
Całość ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ale tym razem jakieś 20 minut.
W miedzy czasie możemy nagrzewać piekarnik do 170 stop. C = termoobieg.
Pieczemy ok. 30 minut. Do zrumienienia.
Studzimy lekko jeśli chcemy podać jeszcze ciepłe.
Polewa jogurtowa : do miseczki wrzucamy jogurt i masło = lekko podgrzewamy w mikrofali.
Dodajemy cukier puder i całość mieszamy na jednolity, gesty sos.
Polewamy rollsy przed podaniem.
Gotowe.
Smaczne, proste i uzależniające :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...