www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś - puszyste ślimaczki z ciasta drożdżowego a środek wypełniony aromatycznym musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu, pomarańczy i aromatycznych gwiazdek anyżu - to musi być pyszne i zapewniam właśnie takie jest.
Na moim blogu już proponowałam Wam rollsy z cynamonem ale te dzisiejsze z dodatkiem domowych zapasów musu są po prostu niesamowicie pyszne i wciągające.
U nas w domu uwielbiane lekko ciepłe, polane sosem z jogurtu greckiego.
Te smaki to w zasadzie całe aromaty zimy zamknięte w jednym pysznym deserku :).
Do przepisu użyłam mojego domowego zapasu musu - przepis znajdziecie tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/muss-z-jabek-wersja-aromatyzowana.html , gdzie zachęcam gorąco do wypróbowania bo naprawdę warto!
W sam raz na zimowy weekend :).
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto:
- 4 kubki maki pszennej
- 1 jajko
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 kubka letniej wody
- 3/4 kubka letniego mleka
- 120 g masła rozpuszczonego
- 1/2 kubka cukru
pozostałe składniki :
- 1 słoiczek domowego musu z jabłek ( ok. 400 g = 2 kubki - możecie zrobić zapasy z mojego przepisu, który podaje we wstępie postu lub użyć własnych ulubionych )
- odrobina cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 2 łyżki masła miękkiego
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do kubeczka wykruszamy drożdże + łyżeczka cukru = całość zalewamy letnia wodą.
Mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby drożdże rozpoczęły swoją prace.
W miedzy czasie odmierzamy pozostałe składniki do misy miksera : mąka + sól + wanilia + letnie mleko + rozpuszczone i przestudzone masło + jajko + cukier.
Dolewamy przygotowany zaczyn drożdżowy = końcówką do wyrabiania ciasta całość zagniatamy.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Całość przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinkę = do podwojenia objętości.
W miedzy czasie przygotowujemy formę = u mnie 25 cm / 35 cm z wyższym brzegiem.
Smarujemy boki masłem a dół możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnice ( często w ogóle nie jest to konieczne bo ciasto jest bardzo wdzięczne i w zasadzie się nie klei ale dla pewności dobra jest bardzo delikatna warstwa mąki na blacie ).
Krótko zagniatamy i delikatnie rozpłaszczamy ( można wałkiem ) - formujemy na duży prostokąt.
Tutaj należy kierować się wielkością foremki - prostokąt powinien być mniej więcej dwa razy większy niż forma.
Na całość równomiernie i cienko rozsmarowujemy nasz mus zostawiając brzegi wolne.
Całość posypujemy jeszcze odrobina cynamonu.
Zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy całość w długą roladę.
Końce delikatnie dogniatamy do ciasta i wyrównujemy w dłoniach całość.
Długi wałek tniemy ostrym nożem dzieląc go po prostu cały czas na pół lub tniemy paseczki ok. 2 cm.
Powstałe ślimaczki układamy obok siebie na przygotowanej formie.
Całość ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ale tym razem jakieś 20 minut.
W miedzy czasie możemy nagrzewać piekarnik do 170 stop. C = termoobieg.
Pieczemy ok. 30 minut. Do zrumienienia.
Studzimy lekko jeśli chcemy podać jeszcze ciepłe.
Polewa jogurtowa : do miseczki wrzucamy jogurt i masło = lekko podgrzewamy w mikrofali.
Dodajemy cukier puder i całość mieszamy na jednolity, gesty sos.
Polewamy rollsy przed podaniem.
Gotowe.
Smaczne, proste i uzależniające :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz