Przejdź do głównej zawartości

Rollsy z domowym musem z jabłek.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.


Dziś - puszyste ślimaczki z ciasta drożdżowego a środek wypełniony aromatycznym musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu, pomarańczy i aromatycznych gwiazdek anyżu - to musi być pyszne i zapewniam właśnie takie jest.
Na moim blogu już proponowałam Wam rollsy z cynamonem ale te dzisiejsze z dodatkiem domowych zapasów musu są po prostu niesamowicie pyszne i wciągające.
U nas w domu uwielbiane lekko ciepłe, polane sosem z jogurtu greckiego.
Te smaki to w zasadzie całe aromaty zimy zamknięte w jednym pysznym deserku :).
Do przepisu użyłam mojego domowego zapasu musu - przepis znajdziecie tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/muss-z-jabek-wersja-aromatyzowana.html , gdzie zachęcam gorąco do wypróbowania bo naprawdę warto!
W sam raz na zimowy weekend :).
Zapraszam.












Składniki : 



na ciasto: 


  • 4 kubki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 kubka letniej wody
  • 3/4 kubka letniego mleka
  • 120 g masła rozpuszczonego
  • 1/2 kubka cukru




pozostałe składniki : 



  • 1 słoiczek domowego musu z jabłek ( ok. 400 g = 2 kubki - możecie zrobić zapasy z mojego przepisu, który podaje we wstępie postu lub użyć własnych ulubionych )
  • odrobina cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 4 łyżki cukru pudru












Sposób przygotowania : 






Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do kubeczka wykruszamy drożdże + łyżeczka cukru = całość zalewamy letnia wodą.
Mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby drożdże rozpoczęły swoją prace.
W miedzy czasie odmierzamy pozostałe składniki do misy miksera : mąka + sól + wanilia + letnie mleko + rozpuszczone i przestudzone masło + jajko + cukier. 
Dolewamy przygotowany zaczyn drożdżowy = końcówką do wyrabiania ciasta całość zagniatamy.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Całość przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinkę = do podwojenia objętości.
W miedzy czasie przygotowujemy formę = u mnie 25 cm / 35 cm z wyższym brzegiem.
Smarujemy boki masłem a dół możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnice ( często w ogóle nie jest to konieczne bo ciasto jest bardzo wdzięczne i w zasadzie się nie klei ale dla pewności dobra jest bardzo delikatna warstwa mąki na blacie ).
Krótko zagniatamy i delikatnie rozpłaszczamy ( można wałkiem ) - formujemy na duży prostokąt.
Tutaj należy kierować się wielkością foremki - prostokąt powinien być mniej więcej dwa razy większy niż forma.
Na całość równomiernie i cienko rozsmarowujemy nasz mus zostawiając brzegi wolne.
Całość posypujemy jeszcze odrobina cynamonu.
Zaczynając od dłuższego brzegu zwijamy całość w długą roladę.
Końce delikatnie dogniatamy do ciasta i wyrównujemy w dłoniach całość.
Długi wałek tniemy ostrym nożem dzieląc go po prostu cały czas na pół lub tniemy paseczki ok. 2 cm.
Powstałe ślimaczki układamy obok siebie na przygotowanej formie.
Całość ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ale tym razem jakieś 20 minut.
W miedzy czasie możemy nagrzewać piekarnik do 170 stop. C = termoobieg.
Pieczemy ok. 30 minut. Do zrumienienia.
Studzimy lekko jeśli chcemy podać jeszcze ciepłe.
Polewa jogurtowa : do miseczki wrzucamy jogurt i masło = lekko podgrzewamy w mikrofali.
Dodajemy cukier puder i całość mieszamy na jednolity, gesty sos.
Polewamy rollsy przed podaniem.
Gotowe.
Smaczne, proste i uzależniające :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...