Przejdź do głównej zawartości

Dyniowe muffiny.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Kolejna odsłona muffin - tym razem dyniowe.
Są super mięciutkie i puszyste w środku, z lekką skórka na zewnątrz.
Aromaty typowe o tej porze roku czyli cynamon , kardamon , pomarańcz, dynia….
Właściwie można je potraktować jako śniadaniowe bułeczki -świetnie pasują tez na drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.
Moja dzisiejsza wersja nie jest bardzo słodka i dlatego możecie sami zdecydować do jakiego rodzaju dodatków dopasujecie je.
Możecie  nawet polukrować lub wyczarować jakiś pyszny krem - jeśli lubicie. Możecie także dodać do środka  po prostu więcej cukru.
U nas ta wersja sprawdziła się w roli śniadanka i było pysznie :)).
Zapraszam.












Składniki : 



  • 3/4 kubka puree z dyni ( u mnie domowe - nie słodzone )
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 kubka brązowego cukru
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 kubka maślanki ( można zastąpić ewentualnie mlekiem )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie skórka z pomarańczy starta













Sposób przygotowania:



Z podanych proporcji wychodzi u mnie ok. 16 szt.
Na początek wiec przygotowujemy sobie foremki i papilotki. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier brązowy + wanilię + skórkę z pomarańczy = miksujemy na dość puszystą masę.
Dokładamy : puree z dyni + przyprawę do piernika + kardamon + masło + maślankę = miksujemy dalej.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę + sól = całość miksujemy do połączenia składników.
Porcjujemy do przygotowanych papilotek nasze ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Sprawdzamy patyczkiem środek.
Studzimy.
Gotowe.
Naprawdę smaczne i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych