www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Kolejna odsłona muffin - tym razem dyniowe.
Są super mięciutkie i puszyste w środku, z lekką skórka na zewnątrz.
Aromaty typowe o tej porze roku czyli cynamon , kardamon , pomarańcz, dynia….
Właściwie można je potraktować jako śniadaniowe bułeczki -świetnie pasują tez na drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.
Moja dzisiejsza wersja nie jest bardzo słodka i dlatego możecie sami zdecydować do jakiego rodzaju dodatków dopasujecie je.
Możecie nawet polukrować lub wyczarować jakiś pyszny krem - jeśli lubicie. Możecie także dodać do środka po prostu więcej cukru.
U nas ta wersja sprawdziła się w roli śniadanka i było pysznie :)).
Zapraszam.
Składniki :
- 3/4 kubka puree z dyni ( u mnie domowe - nie słodzone )
- 2 kubki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 kubka brązowego cukru
- 125 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 1/4 kubka maślanki ( można zastąpić ewentualnie mlekiem )
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie skórka z pomarańczy starta
Sposób przygotowania:
Z podanych proporcji wychodzi u mnie ok. 16 szt.
Na początek wiec przygotowujemy sobie foremki i papilotki. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier brązowy + wanilię + skórkę z pomarańczy = miksujemy na dość puszystą masę.
Dokładamy : puree z dyni + przyprawę do piernika + kardamon + masło + maślankę = miksujemy dalej.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę + sól = całość miksujemy do połączenia składników.
Porcjujemy do przygotowanych papilotek nasze ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Sprawdzamy patyczkiem środek.
Studzimy.
Gotowe.
Naprawdę smaczne i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz