Przejdź do głównej zawartości

Dyniowe muffiny.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Kolejna odsłona muffin - tym razem dyniowe.
Są super mięciutkie i puszyste w środku, z lekką skórka na zewnątrz.
Aromaty typowe o tej porze roku czyli cynamon , kardamon , pomarańcz, dynia….
Właściwie można je potraktować jako śniadaniowe bułeczki -świetnie pasują tez na drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.
Moja dzisiejsza wersja nie jest bardzo słodka i dlatego możecie sami zdecydować do jakiego rodzaju dodatków dopasujecie je.
Możecie  nawet polukrować lub wyczarować jakiś pyszny krem - jeśli lubicie. Możecie także dodać do środka  po prostu więcej cukru.
U nas ta wersja sprawdziła się w roli śniadanka i było pysznie :)).
Zapraszam.












Składniki : 



  • 3/4 kubka puree z dyni ( u mnie domowe - nie słodzone )
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 kubka brązowego cukru
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 kubka maślanki ( można zastąpić ewentualnie mlekiem )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie skórka z pomarańczy starta













Sposób przygotowania:



Z podanych proporcji wychodzi u mnie ok. 16 szt.
Na początek wiec przygotowujemy sobie foremki i papilotki. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier brązowy + wanilię + skórkę z pomarańczy = miksujemy na dość puszystą masę.
Dokładamy : puree z dyni + przyprawę do piernika + kardamon + masło + maślankę = miksujemy dalej.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę + sól = całość miksujemy do połączenia składników.
Porcjujemy do przygotowanych papilotek nasze ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Sprawdzamy patyczkiem środek.
Studzimy.
Gotowe.
Naprawdę smaczne i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...