Przejdź do głównej zawartości

Dyniowe muffiny.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Kolejna odsłona muffin - tym razem dyniowe.
Są super mięciutkie i puszyste w środku, z lekką skórka na zewnątrz.
Aromaty typowe o tej porze roku czyli cynamon , kardamon , pomarańcz, dynia….
Właściwie można je potraktować jako śniadaniowe bułeczki -świetnie pasują tez na drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.
Moja dzisiejsza wersja nie jest bardzo słodka i dlatego możecie sami zdecydować do jakiego rodzaju dodatków dopasujecie je.
Możecie  nawet polukrować lub wyczarować jakiś pyszny krem - jeśli lubicie. Możecie także dodać do środka  po prostu więcej cukru.
U nas ta wersja sprawdziła się w roli śniadanka i było pysznie :)).
Zapraszam.












Składniki : 



  • 3/4 kubka puree z dyni ( u mnie domowe - nie słodzone )
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 kubka brązowego cukru
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 kubka maślanki ( można zastąpić ewentualnie mlekiem )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie skórka z pomarańczy starta













Sposób przygotowania:



Z podanych proporcji wychodzi u mnie ok. 16 szt.
Na początek wiec przygotowujemy sobie foremki i papilotki. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier brązowy + wanilię + skórkę z pomarańczy = miksujemy na dość puszystą masę.
Dokładamy : puree z dyni + przyprawę do piernika + kardamon + masło + maślankę = miksujemy dalej.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + sodę + sól = całość miksujemy do połączenia składników.
Porcjujemy do przygotowanych papilotek nasze ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 18 - 20 minut.
Sprawdzamy patyczkiem środek.
Studzimy.
Gotowe.
Naprawdę smaczne i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...