Przejdź do głównej zawartości

Waniliowe choinki - świąteczne ciastka kruche.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.

Moi drodzy to już czas :) Do Świąt zostały 4 tygodnie a wiec najwyższy czas na świąteczne pieczenie i pierwsze przygotowywania.
Czas biegnie bardzo szybko i dlatego żeby nie zostawiać sobie zbyt dużej ilości prac na sam koniec niektóre wypieki takie jak np. ciasteczka, pierniczki , strucle czy rolady można śmiało zacząć już teraz przygotowywać.
W związku z tym dzisiejsza moja propozycja na pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka. Są naprawdę wdzięczne i szybkie do zrobienia. Mało skomplikowane a bardzo smaczne.
Już gdy zaczniecie piec w Waszych domach rozniesie się obłędny zapach który jeszcze bardziej zapewne zbliży Was do świąt a domowników ciężko będzie odpędzić od tych małych pyszności.
Zrobienie ich już dziś i przechowywanie w szczelnych pojemnikach np. puszkach do ciastek daje Wam gwarancje że jedno z listy macie przygotowane :)).
Oczywiście jeśli chodzi o wzory ciasteczek ja postawiłam na choinki ale tutaj pełna dowolności.
Zapraszam.












Składniki : 




  • 1 kubek cukru
  • 300 g masła miękkiego
  • 380 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • kilka kropli olejku waniliowego





dodatkowo : 

  • ok.200 g kuwertury mlecznej ( możecie zastąpić czekoladą )
  • dowolna posypka do dekoracji










Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania blaszek i wyłożenia ich papierem do pieczenia.Odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier = ucieramy, miksując aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Miksując cały czas dalej dokładamy kolejno żółtka.
Dolewamy extrakt waniliowy + olejek waniliowy.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąkę + sól = mieszamy do połączenia.
Ciasto porcjami przekładamy do np. szprycy do wyciskania z dowolna końcówką dekoracyjną do ciasteczek lub jeśli wolimy i mamy wyciskamy ciasteczka przy pomocy maszynki do ciastek.
Gotowe wzory ciasteczek układamy obok siebie na przygotowanych blaszkach.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 12 minut.
Należy obserwować by nie spalić.
Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy kuwerturę - rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej.
Jeśli wolimy możemy pędzelkiem rozprowadzić polewę po całości lub tak jak ja zrobiłam zamaczać jedynie każdy brzeg ciasteczka.
Dopełniając całość możemy posypać dowolna posypka na jeszcze nie stężałą kuwerturę.
Zostawiamy do całkowitego stężenia.
Gotowe.
Jeśli zdołacie odpędzić rodzinkę przed zjedzeniem, przechowujemy szczelnie w pojemnikach do czasu Świąt. :)
Smacznego pieczenia.


Tutaj znajdziecie kilka moich poprzednich propozycji na ciasteczka i wypieki świąteczne :) :


Polecma i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...