Przejdź do głównej zawartości

Waniliowe choinki - świąteczne ciastka kruche.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.

Moi drodzy to już czas :) Do Świąt zostały 4 tygodnie a wiec najwyższy czas na świąteczne pieczenie i pierwsze przygotowywania.
Czas biegnie bardzo szybko i dlatego żeby nie zostawiać sobie zbyt dużej ilości prac na sam koniec niektóre wypieki takie jak np. ciasteczka, pierniczki , strucle czy rolady można śmiało zacząć już teraz przygotowywać.
W związku z tym dzisiejsza moja propozycja na pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka. Są naprawdę wdzięczne i szybkie do zrobienia. Mało skomplikowane a bardzo smaczne.
Już gdy zaczniecie piec w Waszych domach rozniesie się obłędny zapach który jeszcze bardziej zapewne zbliży Was do świąt a domowników ciężko będzie odpędzić od tych małych pyszności.
Zrobienie ich już dziś i przechowywanie w szczelnych pojemnikach np. puszkach do ciastek daje Wam gwarancje że jedno z listy macie przygotowane :)).
Oczywiście jeśli chodzi o wzory ciasteczek ja postawiłam na choinki ale tutaj pełna dowolności.
Zapraszam.












Składniki : 




  • 1 kubek cukru
  • 300 g masła miękkiego
  • 380 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • kilka kropli olejku waniliowego





dodatkowo : 

  • ok.200 g kuwertury mlecznej ( możecie zastąpić czekoladą )
  • dowolna posypka do dekoracji










Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania blaszek i wyłożenia ich papierem do pieczenia.Odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier = ucieramy, miksując aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Miksując cały czas dalej dokładamy kolejno żółtka.
Dolewamy extrakt waniliowy + olejek waniliowy.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąkę + sól = mieszamy do połączenia.
Ciasto porcjami przekładamy do np. szprycy do wyciskania z dowolna końcówką dekoracyjną do ciasteczek lub jeśli wolimy i mamy wyciskamy ciasteczka przy pomocy maszynki do ciastek.
Gotowe wzory ciasteczek układamy obok siebie na przygotowanych blaszkach.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 12 minut.
Należy obserwować by nie spalić.
Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy kuwerturę - rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej.
Jeśli wolimy możemy pędzelkiem rozprowadzić polewę po całości lub tak jak ja zrobiłam zamaczać jedynie każdy brzeg ciasteczka.
Dopełniając całość możemy posypać dowolna posypka na jeszcze nie stężałą kuwerturę.
Zostawiamy do całkowitego stężenia.
Gotowe.
Jeśli zdołacie odpędzić rodzinkę przed zjedzeniem, przechowujemy szczelnie w pojemnikach do czasu Świąt. :)
Smacznego pieczenia.


Tutaj znajdziecie kilka moich poprzednich propozycji na ciasteczka i wypieki świąteczne :) :


Polecma i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...