Przejdź do głównej zawartości

Roladki faszerowane konfitura z czerwonej cebuli.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Czas na pyszne i soczyste roladki. Są mięciutkie, aromatyczne a wszystko za sprawa magicznej konfitury z czerwonej cebuli którą Wam prezentowałam post wcześniej.
Dodanie jej sprawiło że mięsko nabrało dodatkowych walorów smakowych a całość pozostała soczysta.
Jak zwykle w takich przypadkach przepis powstał przez przypadek - bo akurat gotowałam konfiturę cebulową na świąteczne, tegoroczne zapasy i tak sobie pomyślałam ze może być ciekawie.
Nie myliłam się - wyszło bardzo fajnie.
Zachęcam Was gorąco do wypróbowania :).
Zapraszam. 












Składniki : 




  • 10 sznycli wieprzowych ( możecie zastąpić nawet drobiowymi tylko pamiętajmy o zmianie czasu pieczenia )
  • 1 kubek konfitury z czerwonej cebuli ( z mojego przepisu : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/11/konfitura-z-czerwonej-cebuli-chutney-do.html )
  • odrobina musztardy
  • 100 g boczku wędzonego
  • przyprawa ziołowa ( u mnie moja mieszanka domowa - możecie użyć dowolnej przez Was lubianej lub np. ziół prowansalskich )
  • 1 litr bulionu
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe












Sposób przygotowania : 





Mięso osuszamy i dość cienko rozbijamy.
Każdy płat mięsa - środek, smarujemy łyżeczką musztardy.
Wykładamy po ok. łyżeczce konfitury cebulowej = całość zawijamy jak roladki.
Mocujemy za pomocą sznurka spożywczego lub szpikulców do zrazów.
Posypujemy całość delikatnie mieszanką ziół.
Na rozgrzanym oleju smażymy każdą roladkę z obu stron. Roladki maja lekko nabrać koloru ale w środku pozostać surowe.
Tak obsmażone układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Na patelni po roladkach ( jeśli mamy dużo tłuszczu usuwamy nadmiar z patelni ) podsmażamy pokrojoną w piórka cebule + boczek wędzony pokrojony w drobniejsze kawałki.
Całość ( na patelni ) zalewamy odrobina buliony.
Przelewamy zawartość patelni do naczynia z roladkami + reszta bulionu + liście laurowe = tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
Piekarnik 150 stop. C (termoobieg ) na 30 minut, po tym czasie zwiększamy grzanie do 180 stop. C i pieczemy jakieś 50 minut.
Gotowe.
Roladki będą mięciutkie i soczyste a dopełnieniem będzie powstały aromatyczny sos.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...