Przejdź do głównej zawartości

Roladki faszerowane konfitura z czerwonej cebuli.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Czas na pyszne i soczyste roladki. Są mięciutkie, aromatyczne a wszystko za sprawa magicznej konfitury z czerwonej cebuli którą Wam prezentowałam post wcześniej.
Dodanie jej sprawiło że mięsko nabrało dodatkowych walorów smakowych a całość pozostała soczysta.
Jak zwykle w takich przypadkach przepis powstał przez przypadek - bo akurat gotowałam konfiturę cebulową na świąteczne, tegoroczne zapasy i tak sobie pomyślałam ze może być ciekawie.
Nie myliłam się - wyszło bardzo fajnie.
Zachęcam Was gorąco do wypróbowania :).
Zapraszam. 












Składniki : 




  • 10 sznycli wieprzowych ( możecie zastąpić nawet drobiowymi tylko pamiętajmy o zmianie czasu pieczenia )
  • 1 kubek konfitury z czerwonej cebuli ( z mojego przepisu : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/11/konfitura-z-czerwonej-cebuli-chutney-do.html )
  • odrobina musztardy
  • 100 g boczku wędzonego
  • przyprawa ziołowa ( u mnie moja mieszanka domowa - możecie użyć dowolnej przez Was lubianej lub np. ziół prowansalskich )
  • 1 litr bulionu
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe












Sposób przygotowania : 





Mięso osuszamy i dość cienko rozbijamy.
Każdy płat mięsa - środek, smarujemy łyżeczką musztardy.
Wykładamy po ok. łyżeczce konfitury cebulowej = całość zawijamy jak roladki.
Mocujemy za pomocą sznurka spożywczego lub szpikulców do zrazów.
Posypujemy całość delikatnie mieszanką ziół.
Na rozgrzanym oleju smażymy każdą roladkę z obu stron. Roladki maja lekko nabrać koloru ale w środku pozostać surowe.
Tak obsmażone układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Na patelni po roladkach ( jeśli mamy dużo tłuszczu usuwamy nadmiar z patelni ) podsmażamy pokrojoną w piórka cebule + boczek wędzony pokrojony w drobniejsze kawałki.
Całość ( na patelni ) zalewamy odrobina buliony.
Przelewamy zawartość patelni do naczynia z roladkami + reszta bulionu + liście laurowe = tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
Piekarnik 150 stop. C (termoobieg ) na 30 minut, po tym czasie zwiększamy grzanie do 180 stop. C i pieczemy jakieś 50 minut.
Gotowe.
Roladki będą mięciutkie i soczyste a dopełnieniem będzie powstały aromatyczny sos.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...