Przejdź do głównej zawartości

Roladki faszerowane konfitura z czerwonej cebuli.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Czas na pyszne i soczyste roladki. Są mięciutkie, aromatyczne a wszystko za sprawa magicznej konfitury z czerwonej cebuli którą Wam prezentowałam post wcześniej.
Dodanie jej sprawiło że mięsko nabrało dodatkowych walorów smakowych a całość pozostała soczysta.
Jak zwykle w takich przypadkach przepis powstał przez przypadek - bo akurat gotowałam konfiturę cebulową na świąteczne, tegoroczne zapasy i tak sobie pomyślałam ze może być ciekawie.
Nie myliłam się - wyszło bardzo fajnie.
Zachęcam Was gorąco do wypróbowania :).
Zapraszam. 












Składniki : 




  • 10 sznycli wieprzowych ( możecie zastąpić nawet drobiowymi tylko pamiętajmy o zmianie czasu pieczenia )
  • 1 kubek konfitury z czerwonej cebuli ( z mojego przepisu : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/11/konfitura-z-czerwonej-cebuli-chutney-do.html )
  • odrobina musztardy
  • 100 g boczku wędzonego
  • przyprawa ziołowa ( u mnie moja mieszanka domowa - możecie użyć dowolnej przez Was lubianej lub np. ziół prowansalskich )
  • 1 litr bulionu
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe












Sposób przygotowania : 





Mięso osuszamy i dość cienko rozbijamy.
Każdy płat mięsa - środek, smarujemy łyżeczką musztardy.
Wykładamy po ok. łyżeczce konfitury cebulowej = całość zawijamy jak roladki.
Mocujemy za pomocą sznurka spożywczego lub szpikulców do zrazów.
Posypujemy całość delikatnie mieszanką ziół.
Na rozgrzanym oleju smażymy każdą roladkę z obu stron. Roladki maja lekko nabrać koloru ale w środku pozostać surowe.
Tak obsmażone układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Na patelni po roladkach ( jeśli mamy dużo tłuszczu usuwamy nadmiar z patelni ) podsmażamy pokrojoną w piórka cebule + boczek wędzony pokrojony w drobniejsze kawałki.
Całość ( na patelni ) zalewamy odrobina buliony.
Przelewamy zawartość patelni do naczynia z roladkami + reszta bulionu + liście laurowe = tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
Piekarnik 150 stop. C (termoobieg ) na 30 minut, po tym czasie zwiększamy grzanie do 180 stop. C i pieczemy jakieś 50 minut.
Gotowe.
Roladki będą mięciutkie i soczyste a dopełnieniem będzie powstały aromatyczny sos.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych