www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Czas na pyszne i soczyste roladki. Są mięciutkie, aromatyczne a wszystko za sprawa magicznej konfitury z czerwonej cebuli którą Wam prezentowałam post wcześniej.
Dodanie jej sprawiło że mięsko nabrało dodatkowych walorów smakowych a całość pozostała soczysta.
Jak zwykle w takich przypadkach przepis powstał przez przypadek - bo akurat gotowałam konfiturę cebulową na świąteczne, tegoroczne zapasy i tak sobie pomyślałam ze może być ciekawie.
Nie myliłam się - wyszło bardzo fajnie.
Zachęcam Was gorąco do wypróbowania :).
Zapraszam.
Składniki :
- 10 sznycli wieprzowych ( możecie zastąpić nawet drobiowymi tylko pamiętajmy o zmianie czasu pieczenia )
- 1 kubek konfitury z czerwonej cebuli ( z mojego przepisu : http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/11/konfitura-z-czerwonej-cebuli-chutney-do.html )
- odrobina musztardy
- 100 g boczku wędzonego
- przyprawa ziołowa ( u mnie moja mieszanka domowa - możecie użyć dowolnej przez Was lubianej lub np. ziół prowansalskich )
- 1 litr bulionu
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania :
Mięso osuszamy i dość cienko rozbijamy.
Każdy płat mięsa - środek, smarujemy łyżeczką musztardy.
Wykładamy po ok. łyżeczce konfitury cebulowej = całość zawijamy jak roladki.
Mocujemy za pomocą sznurka spożywczego lub szpikulców do zrazów.
Posypujemy całość delikatnie mieszanką ziół.
Na rozgrzanym oleju smażymy każdą roladkę z obu stron. Roladki maja lekko nabrać koloru ale w środku pozostać surowe.
Tak obsmażone układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Na patelni po roladkach ( jeśli mamy dużo tłuszczu usuwamy nadmiar z patelni ) podsmażamy pokrojoną w piórka cebule + boczek wędzony pokrojony w drobniejsze kawałki.
Całość ( na patelni ) zalewamy odrobina buliony.
Przelewamy zawartość patelni do naczynia z roladkami + reszta bulionu + liście laurowe = tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
Piekarnik 150 stop. C (termoobieg ) na 30 minut, po tym czasie zwiększamy grzanie do 180 stop. C i pieczemy jakieś 50 minut.
Gotowe.
Roladki będą mięciutkie i soczyste a dopełnieniem będzie powstały aromatyczny sos.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz