Przejdź do głównej zawartości

Gnocchi - kopytka ziemniaczane - wersja aromatyzowana musztardą i tymiankiem.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Musze przyznać ze ostatnio czas po porostu mi jakoś ucieka. A tu coraz bliżej Święta i coraz więcej pomysłów i przepisów do napisania i przetestowania.
W każdym razie już od najbliższych postów będę starała się polecić Wam przepisy na te piękne świąteczne dni. I zachęcam do zaglądania na blogu do archiwum i przepisów z lat poprzednich :).
Póki co dziś coś co właściwie dla niektórych jest być może nawet żadnym wielkim przepisem.
Dziś pomysł mój na kopytka. Niby takie zwyczajne i proste a wielu ludzi zauważyłam jakoś ma z nimi problem lub się ich boi.
Mam już na blogu wersje ze szpinakiem ( dla chętnych przepis tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/kopytka-ze-szpinakiem.html ) a teraz wersja kolejna ale myślę równie smaczna.
Tak naprawdę czy włoskie Gnocchi czy polskie kopytka to te same składniki czyli ziemniaki i mąka.
Ważne chyba jest wyczucie pod ręką ciasta aby nie zmienić je w zbyt twarde i to tyle, ale na pewno należy je przygotować w swoich domach = bo są tego warte w każdej wersji.
Przyznam ze uwielbiam je robić gdy mam mięso z pysznym sosem :). Uwielbiam także zrobić ich nie co więcej i na drugi dzień resztę podsmażyć na klarowanym masełku - po prostu pychotka.
Moje dzieci często proszą o wersje na słodko z rozpuszczonym masłem, brązowym cukrem i np. jogurtem.
Wiec sami widzicie można z takich prostych kopytek wyczarować super danie i naprawdę to nic trudnego ani skomplikowanego.
Spróbujcie sami zapraszam.












Składniki : 




  • ok. 600 g ziemniaków 
  • ok. 300 g mąki ( czasem więcej podczas podsypywania )
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy sypkiej
  • garść świeżego tymianku
  • 1 jajko












Sposób przygotowania : 




Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy i odparowujemy.
Przy pomocy tłuczka do puree lub maszynki do ziemniaków rozgniatamy je na puszysto.
Czym bardziej puszysta masa ziemniaczana tym delikatniejsze będą Wasze kopytka, a wiec na pewno nie należy ich ugniatać byle jak, na twarda i zbita masę.
Pod koniec ugniatania dodajemy naszą śmietanę i mieszamy całość. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Na stolnicy wysypujemy mąkę ( w przypadku kopytek nie podaje ilości dokładnych ponieważ samemu musimy wyczuć ile tak naprawdę potrzebują nasze ziemniaki mąki do uzyskania zadowalającej nas konsystencji ).
Do mąki dodajemy drobno posiekany tymianek + musztardę sypka + odrobinę soli = całość dobrze mieszamy.
Na środku mąki robimy dołek i dorzucamy do niego przestudzone ziemniaki + jajko.
Całość zagniatamy powoli i delikatnie na gładką, pulchną masę.
Może się ciasto kleić ale jeśli masa jest już gładka a na podsypane ręce da się ładnie formować to jest idealna. Nie dajemy więcej mąki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
W miedzy czasie odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy na zgrabny wałeczek.
Ucinamy po kawałku ciasta - tutaj wielkość w/g upodobań.
Teraz każdy kawałeczek  możemy uformować na tzw. kluseczkę z dziurką  ( dobre do dań z sosem ) lub podłużne, małe kopytka w stylu gnocchi. Pamiętamy jeśli masa się klei podsypujcie ręce - nie dodawać więcej mąki do ciasta.
Tak uformowane odkładamy najlepiej na stolnice delikatnie podsypaną mąką - obok siebie.
Gdy woda w garnku będzie się gotować wrzucamy po mniejszej porcji naszych kopytek.
Delikatnie całość zamieszać aby nie przywarły na dnie i zostawić aby się gotowały.
Wasze gnocchi będą gotowe gdy wszystkie ładnie wypłyną na powierzchnie i dacie im jakieś 2 -3 minutki. Tutaj należy pamiętać - sugerować się wielkością - czym większe tym dłużej.
Gotowe kopytka wyciągamy cedzakiem i serwujemy z ulubionym mięsem , sosem czy nawet zajadamy tylko z rozpuszczonym masełkiem :).
Po prostu pycha.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com

 










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...