Przejdź do głównej zawartości

Maślany chlebek i bułki.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.


Zapraszam Was dziś do odsłony chlebka i bułek maślanych. 
Bardzo delikatne i maślane z lekko chrupiącą skórką. 
Ponieważ u mnie dzieci bardzo lubią maślane bułeczki i białe pieczywo postanowiłam zrobić i to i to.
Jeśli macie ochotę tylko na bułki lub tylko na chleb - bardzo proszę - decyzja należy do Was samych.
Pieczywko jest naprawdę warte przygotowania.
W mojej wersji nie jest bardzo słodkie wiec jeśli wolicie mocniej słodkie ( takie jak te sklepowe ) dodajcie więcej cukru.
Zachęcam gorąco do pieczenia - Domowe zawsze Naj :)).
Zapraszam.











Składniki : 



opcja na 1 chlebek w keksówce + 8 bułek




na starter ( przygotowujemy 1 dzień wcześniej ):


  • 240 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
  • 1 łyżeczka drożdży suchych instant
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 150 g zimnej wody




na ciasto właściwe : 



  • 790 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
  • 1 opakowanie drożdży instant ( 7 g )
  • 50 g cukru białego
  • 50 g mleka w proszku
  • 550 g zimnej wody
  • 75 g miękkiego masła
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub melasy














Sposób przygotowania : 




Zaczynamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem z przygotowaniem startera i dajemy mu czas na wyrastanie.
W misce łączymy ze sobą : mąkę + drożdże + sól = mieszamy dolewając wodę.
Wyrabiamy na jednolite ciasto ale nie zbyt długo.
Przekładamy do oprószonej mąką miski i pod przykryciem wkładamy do lodówki na cała noc.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto właściwie.
Do misy robota z hakiem do wyrabiania ciast wrzucamy : mąkę + drożdże suche + cukier + mleko w proszku = całość mieszamy chwilkę.
Dokładamy starter przygotowany z dnia poprzedniego + wodę + melasę lub miód = całość dobrze wyrabiamy ok. 10 minut.
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione i zacznie nabierać gładkości, dokładamy masło = dalej wyrabiamy kolejne 10 - 15 minut.
Ciasto powinno być bardzo sprężyste, elastyczne i gładkie. Przy rozciąganiu nie powinno się szybko rwać tylko ładnie nam rozciapać. To bardzo ważne i nie należy tego etapu pomijać ani skracać.
Przekładamy wyrobione ciasto do naoliwionej miski i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice i dzielimy na dwie równe części.
Jedna połówkę rozpłaszczamy lekko palcami na prostokąt i składamy jak list na 3. Całość odwracamy o 180 stopni i ponownie składamy na 3 części.
Całość formujemy w zgrabny chlebek i przekładamy do foremki - keksówki, wcześniej oprószoną mąką.
Odstawiamy do wyrastania na ok. 20 - 30 minut.
Z drugiej połowy ciasta odrywamy po kawałku ciasta ( starajmy się aby kawałki były w miarę takie same - wielkości bułeczki ).
Każdą część rozwałkowujemy dosyć cienko na plaski, owalny placek.
Tniemy na cienkie plasterki - np. nożem do pizzy.
Całość - zaczynając na skos od paseczków - zwijamy w wałeczek.
Powstały wałeczek zwijamy jedną końcówką do środka - na kształt ślimaczka. ( dla ułatwienia zamieściłam zdjęcia na dole posta ).
Bułeczki układamy na blaszce i także pozostawiamy do ponownego wyrastania razem z chlebkiem na 20 - 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg z para ).
Jeśli nie mamy opcji pieczenia parowego a chcemy mieć chrupiącą skórkę - na dnie piekarnika wstawiamy naczynie z woda.
Wyrośnięte bułeczki i chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Bułeczki wyciągamy po ok. 20 minutach a chlebek zostawiamy na ok. 35 - 40 minut.
Pieczywko jest dobre gdy pięknie się nam ze złoci a po opukaniu wydaje głuchy - pusty dźwięk.
Studzimy.
Podajemy dowolnie z masełkiem …. dżemem … nutellą … konfiturą … twarożkiem…. co kto lubi.
A jeśli zostanie Wam w domu czerstwe białe pieczywo to pamiętajcie ze najlepszy pudding na świecie jest właśnie z tego pieczywa ( przepis także u mnie na stronce :)) http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/09/pudding-bread-z-domowa-konfitura-z.html
Smacznego.

Polecam i pozdrawiam serdecznie . 










www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...