Przejdź do głównej zawartości

Maślany chlebek i bułki.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.


Zapraszam Was dziś do odsłony chlebka i bułek maślanych. 
Bardzo delikatne i maślane z lekko chrupiącą skórką. 
Ponieważ u mnie dzieci bardzo lubią maślane bułeczki i białe pieczywo postanowiłam zrobić i to i to.
Jeśli macie ochotę tylko na bułki lub tylko na chleb - bardzo proszę - decyzja należy do Was samych.
Pieczywko jest naprawdę warte przygotowania.
W mojej wersji nie jest bardzo słodkie wiec jeśli wolicie mocniej słodkie ( takie jak te sklepowe ) dodajcie więcej cukru.
Zachęcam gorąco do pieczenia - Domowe zawsze Naj :)).
Zapraszam.











Składniki : 



opcja na 1 chlebek w keksówce + 8 bułek




na starter ( przygotowujemy 1 dzień wcześniej ):


  • 240 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
  • 1 łyżeczka drożdży suchych instant
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 150 g zimnej wody




na ciasto właściwe : 



  • 790 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
  • 1 opakowanie drożdży instant ( 7 g )
  • 50 g cukru białego
  • 50 g mleka w proszku
  • 550 g zimnej wody
  • 75 g miękkiego masła
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub melasy














Sposób przygotowania : 




Zaczynamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem z przygotowaniem startera i dajemy mu czas na wyrastanie.
W misce łączymy ze sobą : mąkę + drożdże + sól = mieszamy dolewając wodę.
Wyrabiamy na jednolite ciasto ale nie zbyt długo.
Przekładamy do oprószonej mąką miski i pod przykryciem wkładamy do lodówki na cała noc.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto właściwie.
Do misy robota z hakiem do wyrabiania ciast wrzucamy : mąkę + drożdże suche + cukier + mleko w proszku = całość mieszamy chwilkę.
Dokładamy starter przygotowany z dnia poprzedniego + wodę + melasę lub miód = całość dobrze wyrabiamy ok. 10 minut.
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione i zacznie nabierać gładkości, dokładamy masło = dalej wyrabiamy kolejne 10 - 15 minut.
Ciasto powinno być bardzo sprężyste, elastyczne i gładkie. Przy rozciąganiu nie powinno się szybko rwać tylko ładnie nam rozciapać. To bardzo ważne i nie należy tego etapu pomijać ani skracać.
Przekładamy wyrobione ciasto do naoliwionej miski i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice i dzielimy na dwie równe części.
Jedna połówkę rozpłaszczamy lekko palcami na prostokąt i składamy jak list na 3. Całość odwracamy o 180 stopni i ponownie składamy na 3 części.
Całość formujemy w zgrabny chlebek i przekładamy do foremki - keksówki, wcześniej oprószoną mąką.
Odstawiamy do wyrastania na ok. 20 - 30 minut.
Z drugiej połowy ciasta odrywamy po kawałku ciasta ( starajmy się aby kawałki były w miarę takie same - wielkości bułeczki ).
Każdą część rozwałkowujemy dosyć cienko na plaski, owalny placek.
Tniemy na cienkie plasterki - np. nożem do pizzy.
Całość - zaczynając na skos od paseczków - zwijamy w wałeczek.
Powstały wałeczek zwijamy jedną końcówką do środka - na kształt ślimaczka. ( dla ułatwienia zamieściłam zdjęcia na dole posta ).
Bułeczki układamy na blaszce i także pozostawiamy do ponownego wyrastania razem z chlebkiem na 20 - 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg z para ).
Jeśli nie mamy opcji pieczenia parowego a chcemy mieć chrupiącą skórkę - na dnie piekarnika wstawiamy naczynie z woda.
Wyrośnięte bułeczki i chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Bułeczki wyciągamy po ok. 20 minutach a chlebek zostawiamy na ok. 35 - 40 minut.
Pieczywko jest dobre gdy pięknie się nam ze złoci a po opukaniu wydaje głuchy - pusty dźwięk.
Studzimy.
Podajemy dowolnie z masełkiem …. dżemem … nutellą … konfiturą … twarożkiem…. co kto lubi.
A jeśli zostanie Wam w domu czerstwe białe pieczywo to pamiętajcie ze najlepszy pudding na świecie jest właśnie z tego pieczywa ( przepis także u mnie na stronce :)) http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/09/pudding-bread-z-domowa-konfitura-z.html
Smacznego.

Polecam i pozdrawiam serdecznie . 










www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...