Przejdź do głównej zawartości

Maślany chlebek i bułki.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.


Zapraszam Was dziś do odsłony chlebka i bułek maślanych. 
Bardzo delikatne i maślane z lekko chrupiącą skórką. 
Ponieważ u mnie dzieci bardzo lubią maślane bułeczki i białe pieczywo postanowiłam zrobić i to i to.
Jeśli macie ochotę tylko na bułki lub tylko na chleb - bardzo proszę - decyzja należy do Was samych.
Pieczywko jest naprawdę warte przygotowania.
W mojej wersji nie jest bardzo słodkie wiec jeśli wolicie mocniej słodkie ( takie jak te sklepowe ) dodajcie więcej cukru.
Zachęcam gorąco do pieczenia - Domowe zawsze Naj :)).
Zapraszam.











Składniki : 



opcja na 1 chlebek w keksówce + 8 bułek




na starter ( przygotowujemy 1 dzień wcześniej ):


  • 240 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
  • 1 łyżeczka drożdży suchych instant
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 150 g zimnej wody




na ciasto właściwe : 



  • 790 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
  • 1 opakowanie drożdży instant ( 7 g )
  • 50 g cukru białego
  • 50 g mleka w proszku
  • 550 g zimnej wody
  • 75 g miękkiego masła
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub melasy














Sposób przygotowania : 




Zaczynamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem z przygotowaniem startera i dajemy mu czas na wyrastanie.
W misce łączymy ze sobą : mąkę + drożdże + sól = mieszamy dolewając wodę.
Wyrabiamy na jednolite ciasto ale nie zbyt długo.
Przekładamy do oprószonej mąką miski i pod przykryciem wkładamy do lodówki na cała noc.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto właściwie.
Do misy robota z hakiem do wyrabiania ciast wrzucamy : mąkę + drożdże suche + cukier + mleko w proszku = całość mieszamy chwilkę.
Dokładamy starter przygotowany z dnia poprzedniego + wodę + melasę lub miód = całość dobrze wyrabiamy ok. 10 minut.
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione i zacznie nabierać gładkości, dokładamy masło = dalej wyrabiamy kolejne 10 - 15 minut.
Ciasto powinno być bardzo sprężyste, elastyczne i gładkie. Przy rozciąganiu nie powinno się szybko rwać tylko ładnie nam rozciapać. To bardzo ważne i nie należy tego etapu pomijać ani skracać.
Przekładamy wyrobione ciasto do naoliwionej miski i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice i dzielimy na dwie równe części.
Jedna połówkę rozpłaszczamy lekko palcami na prostokąt i składamy jak list na 3. Całość odwracamy o 180 stopni i ponownie składamy na 3 części.
Całość formujemy w zgrabny chlebek i przekładamy do foremki - keksówki, wcześniej oprószoną mąką.
Odstawiamy do wyrastania na ok. 20 - 30 minut.
Z drugiej połowy ciasta odrywamy po kawałku ciasta ( starajmy się aby kawałki były w miarę takie same - wielkości bułeczki ).
Każdą część rozwałkowujemy dosyć cienko na plaski, owalny placek.
Tniemy na cienkie plasterki - np. nożem do pizzy.
Całość - zaczynając na skos od paseczków - zwijamy w wałeczek.
Powstały wałeczek zwijamy jedną końcówką do środka - na kształt ślimaczka. ( dla ułatwienia zamieściłam zdjęcia na dole posta ).
Bułeczki układamy na blaszce i także pozostawiamy do ponownego wyrastania razem z chlebkiem na 20 - 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg z para ).
Jeśli nie mamy opcji pieczenia parowego a chcemy mieć chrupiącą skórkę - na dnie piekarnika wstawiamy naczynie z woda.
Wyrośnięte bułeczki i chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Bułeczki wyciągamy po ok. 20 minutach a chlebek zostawiamy na ok. 35 - 40 minut.
Pieczywko jest dobre gdy pięknie się nam ze złoci a po opukaniu wydaje głuchy - pusty dźwięk.
Studzimy.
Podajemy dowolnie z masełkiem …. dżemem … nutellą … konfiturą … twarożkiem…. co kto lubi.
A jeśli zostanie Wam w domu czerstwe białe pieczywo to pamiętajcie ze najlepszy pudding na świecie jest właśnie z tego pieczywa ( przepis także u mnie na stronce :)) http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/09/pudding-bread-z-domowa-konfitura-z.html
Smacznego.

Polecam i pozdrawiam serdecznie . 










www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych