www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapraszam Was dziś do odsłony chlebka i bułek maślanych.
Bardzo delikatne i maślane z lekko chrupiącą skórką.
Ponieważ u mnie dzieci bardzo lubią maślane bułeczki i białe pieczywo postanowiłam zrobić i to i to.
Jeśli macie ochotę tylko na bułki lub tylko na chleb - bardzo proszę - decyzja należy do Was samych.
Pieczywko jest naprawdę warte przygotowania.
W mojej wersji nie jest bardzo słodkie wiec jeśli wolicie mocniej słodkie ( takie jak te sklepowe ) dodajcie więcej cukru.
Zachęcam gorąco do pieczenia - Domowe zawsze Naj :)).
Zapraszam.
Składniki :
opcja na 1 chlebek w keksówce + 8 bułek
na starter ( przygotowujemy 1 dzień wcześniej ):
- 240 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
- 1 łyżeczka drożdży suchych instant
- 1 plaska łyżeczka soli
- 150 g zimnej wody
na ciasto właściwe :
- 790 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 812 )
- 1 opakowanie drożdży instant ( 7 g )
- 50 g cukru białego
- 50 g mleka w proszku
- 550 g zimnej wody
- 75 g miękkiego masła
- opcjonalnie łyżeczka miodu lub melasy
Sposób przygotowania :
Zaczynamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem z przygotowaniem startera i dajemy mu czas na wyrastanie.
W misce łączymy ze sobą : mąkę + drożdże + sól = mieszamy dolewając wodę.
Wyrabiamy na jednolite ciasto ale nie zbyt długo.
Przekładamy do oprószonej mąką miski i pod przykryciem wkładamy do lodówki na cała noc.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto właściwie.
Do misy robota z hakiem do wyrabiania ciast wrzucamy : mąkę + drożdże suche + cukier + mleko w proszku = całość mieszamy chwilkę.
Dokładamy starter przygotowany z dnia poprzedniego + wodę + melasę lub miód = całość dobrze wyrabiamy ok. 10 minut.
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione i zacznie nabierać gładkości, dokładamy masło = dalej wyrabiamy kolejne 10 - 15 minut.
Ciasto powinno być bardzo sprężyste, elastyczne i gładkie. Przy rozciąganiu nie powinno się szybko rwać tylko ładnie nam rozciapać. To bardzo ważne i nie należy tego etapu pomijać ani skracać.
Przekładamy wyrobione ciasto do naoliwionej miski i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice i dzielimy na dwie równe części.
Jedna połówkę rozpłaszczamy lekko palcami na prostokąt i składamy jak list na 3. Całość odwracamy o 180 stopni i ponownie składamy na 3 części.
Całość formujemy w zgrabny chlebek i przekładamy do foremki - keksówki, wcześniej oprószoną mąką.
Odstawiamy do wyrastania na ok. 20 - 30 minut.
Z drugiej połowy ciasta odrywamy po kawałku ciasta ( starajmy się aby kawałki były w miarę takie same - wielkości bułeczki ).
Każdą część rozwałkowujemy dosyć cienko na plaski, owalny placek.
Tniemy na cienkie plasterki - np. nożem do pizzy.
Całość - zaczynając na skos od paseczków - zwijamy w wałeczek.
Powstały wałeczek zwijamy jedną końcówką do środka - na kształt ślimaczka. ( dla ułatwienia zamieściłam zdjęcia na dole posta ).
Bułeczki układamy na blaszce i także pozostawiamy do ponownego wyrastania razem z chlebkiem na 20 - 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. ( u mnie termoobieg z para ).
Jeśli nie mamy opcji pieczenia parowego a chcemy mieć chrupiącą skórkę - na dnie piekarnika wstawiamy naczynie z woda.
Wyrośnięte bułeczki i chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Bułeczki wyciągamy po ok. 20 minutach a chlebek zostawiamy na ok. 35 - 40 minut.
Pieczywko jest dobre gdy pięknie się nam ze złoci a po opukaniu wydaje głuchy - pusty dźwięk.
Studzimy.
Podajemy dowolnie z masełkiem …. dżemem … nutellą … konfiturą … twarożkiem…. co kto lubi.
A jeśli zostanie Wam w domu czerstwe białe pieczywo to pamiętajcie ze najlepszy pudding na świecie jest właśnie z tego pieczywa ( przepis także u mnie na stronce :)) http://swiatmojejk.blogspot.de/2015/09/pudding-bread-z-domowa-konfitura-z.html
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie .
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz