Przejdź do głównej zawartości

Sernik dyniowy.






www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.

Dziś coś do kolekcji - recepty z dynia. Dla tych którzy już z niecierpliwością szukają nowych pomysłów na swoje dynie :)).
Bardzo pyszny, delikatny jak mus serniczek z dodatkiem dyni. Wychodzi super w smaku, rozpływa się w ustach a oko przykuwa jego piękny pomarańczowy kolor.
Naprawdę warto zrobić tym bardziej ze jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Zapraszam.














Składniki : 





na spód


  • 1 opakowanie ciastek typu herbatniki ( u mnie czekoladowe opakowanie 185 g )
  • 80 g masła rozpuszczonego




na masę serową : 


  • 2 opakowanie serka typu Philadelphia ( 2 opakowania po 265 g )
  • 1 opakowanie Quarku naturalnego pełnotłustego ( 250 g )
  • 4 jajka 
  • 1 1/2 kubka musu jabłkowego ( kupny lub domowy )
  • 1 1/2 kubka pure z dyni ( naturalne, nie słodzone - najlepiej domowe )
  • 1 kubek cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu




na górę : 


  • ok. 200 g dowolnej czekolady lub kuwerturę ( doskonale pasuje gorzka, prawdziwa ) + odrobina masła ( 1 łyżka ) 













Sposób przygotowania : 






Zacznę od tego aby pamiętać ze wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu.
Przygotowujemy tortownice - wykładamy dno papierem do pieczenia a boki można lekko posmarować tłuszczem = odstawiamy na chwilkę.
Do food procesora ( można ręcznie, w woreczku rozgnieść ) wrzucamy ciastka i miksujemy na proszek.
Dolewamy rozpuszczone masło i miksujemy kilka sekund aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku.
Całość przesypujemy do przygotowanej formy i dogniatamy do spodu równomiernie = odkładamy do lodówki.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 150 stop. C ( u mnie termoobieg ).
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier + cukier waniliowy = miksujemy tylko do połączenia.
Dokładamy pozostałe składniki : sernik Philadelphia + Quark + mus jabłkowy + pure z dyni + mączkę ziemniaczaną + cynamon = całość także miksujemy krótko - tylko do połączenia.
Jest to dość ważne aby nie ubijać masy bo czym bardziej ubijemy tym bardziej nam opadnie.
Przelewamy masę do formy na przygotowany kruchy spód.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. ( u mnie czasem nawet 1. 20 )
Brzegi powinny być zrumienione ale środek jeszcze lekko dygotać.
Studzimy - najlepiej jeszcze chwilkę zostawiając w piecu uchylonym - wyłączonym, a po chwili dopiero studzić już na kratce.
Po całkowitym ostudzeniu schładzamy w lodówce.
Jeśli chcemy polewę twarda to tak jak podałam rozpuszczamy czekoladę dowolna lub kuwerturę z małą ilością masła a jeśli chcemy bardziej miękka polewę dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.
Gotowe.
Przechowujemy w lodówce i zajadamy :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...