Przejdź do głównej zawartości

Czeko - gruszka = jesienne smaki.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Dziś coś dla miłośników czekolady :).
Bardzo proste i bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe. Jest wilgotne i puszyste a całość dopełnia smak gruszki.
Takie ciasto na jesienne, ponure dni - rozpłynie się w ustach i spowoduje uśmiech na buzi nie jednej osoby :).
Może spodziewacie się gości a może po prostu chcecie mieć coś pysznego do kawy - każdy pretekst dobry by je przygotować.
Zapraszam serdecznie.
















Składniki : 



  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g kuwertury lub dobrej gorzkiej czekolady deserowej 
  • 1/2 kubka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kawy espresso
  • 1 opakowanie creme fraiche ( 200 g )
  • 1 kubek mąki pszennej ( dodatkowo 2 łyżki do owoców )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • ok. 4 - 6 gruszek












Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania formy - u mnie tortownica. Wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem = odkładamy na bok.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kilka sekund w mikrofali - uważając aby nie przypalić.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki = tniemy na dowolne, mniejsze kawałki.
Przekładamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami mąki = odkładamy na sekundę na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C - termoobieg.
Do misy miksera (robota kuchennego ) wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dodajemy : jajka + wanilię = miksujemy dalej.
Dokładamy : creme fraiche + rozpuszczona czekoladę = miksujemy całość.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + kawę espresso + szczypta soli = miksujemy do połączenia składników.
Całość już tylko łączymy szpatułką z gruszkami.
Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy ok. 50 - 55 minut = do suchego patyczka.
Studzimy.
Dekorujemy cukrem pudrem lub jeśli ktoś preferuje polewą czekoladową.
Gotowe.
Smaczne i bardzo fajne ciasto do kawy czy herbaty.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...