Przejdź do głównej zawartości

Czeko - gruszka = jesienne smaki.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Dziś coś dla miłośników czekolady :).
Bardzo proste i bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe. Jest wilgotne i puszyste a całość dopełnia smak gruszki.
Takie ciasto na jesienne, ponure dni - rozpłynie się w ustach i spowoduje uśmiech na buzi nie jednej osoby :).
Może spodziewacie się gości a może po prostu chcecie mieć coś pysznego do kawy - każdy pretekst dobry by je przygotować.
Zapraszam serdecznie.
















Składniki : 



  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g kuwertury lub dobrej gorzkiej czekolady deserowej 
  • 1/2 kubka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kawy espresso
  • 1 opakowanie creme fraiche ( 200 g )
  • 1 kubek mąki pszennej ( dodatkowo 2 łyżki do owoców )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • ok. 4 - 6 gruszek












Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania formy - u mnie tortownica. Wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem = odkładamy na bok.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kilka sekund w mikrofali - uważając aby nie przypalić.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki = tniemy na dowolne, mniejsze kawałki.
Przekładamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami mąki = odkładamy na sekundę na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C - termoobieg.
Do misy miksera (robota kuchennego ) wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dodajemy : jajka + wanilię = miksujemy dalej.
Dokładamy : creme fraiche + rozpuszczona czekoladę = miksujemy całość.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + kawę espresso + szczypta soli = miksujemy do połączenia składników.
Całość już tylko łączymy szpatułką z gruszkami.
Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy ok. 50 - 55 minut = do suchego patyczka.
Studzimy.
Dekorujemy cukrem pudrem lub jeśli ktoś preferuje polewą czekoladową.
Gotowe.
Smaczne i bardzo fajne ciasto do kawy czy herbaty.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...