www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników czekolady :).
Bardzo proste i bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe. Jest wilgotne i puszyste a całość dopełnia smak gruszki.
Takie ciasto na jesienne, ponure dni - rozpłynie się w ustach i spowoduje uśmiech na buzi nie jednej osoby :).
Może spodziewacie się gości a może po prostu chcecie mieć coś pysznego do kawy - każdy pretekst dobry by je przygotować.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 110 g miękkiego masła
- 200 g kuwertury lub dobrej gorzkiej czekolady deserowej
- 1/2 kubka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki extraktu z wanilii
- 1 łyżeczka kawy espresso
- 1 opakowanie creme fraiche ( 200 g )
- 1 kubek mąki pszennej ( dodatkowo 2 łyżki do owoców )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- ok. 4 - 6 gruszek
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania formy - u mnie tortownica. Wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem = odkładamy na bok.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kilka sekund w mikrofali - uważając aby nie przypalić.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki = tniemy na dowolne, mniejsze kawałki.
Przekładamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami mąki = odkładamy na sekundę na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C - termoobieg.
Do misy miksera (robota kuchennego ) wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dodajemy : jajka + wanilię = miksujemy dalej.
Dokładamy : creme fraiche + rozpuszczona czekoladę = miksujemy całość.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + kawę espresso + szczypta soli = miksujemy do połączenia składników.
Całość już tylko łączymy szpatułką z gruszkami.
Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy ok. 50 - 55 minut = do suchego patyczka.
Studzimy.
Dekorujemy cukrem pudrem lub jeśli ktoś preferuje polewą czekoladową.
Gotowe.
Smaczne i bardzo fajne ciasto do kawy czy herbaty.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz