Przejdź do głównej zawartości

Czeko - gruszka = jesienne smaki.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Dziś coś dla miłośników czekolady :).
Bardzo proste i bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe. Jest wilgotne i puszyste a całość dopełnia smak gruszki.
Takie ciasto na jesienne, ponure dni - rozpłynie się w ustach i spowoduje uśmiech na buzi nie jednej osoby :).
Może spodziewacie się gości a może po prostu chcecie mieć coś pysznego do kawy - każdy pretekst dobry by je przygotować.
Zapraszam serdecznie.
















Składniki : 



  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g kuwertury lub dobrej gorzkiej czekolady deserowej 
  • 1/2 kubka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kawy espresso
  • 1 opakowanie creme fraiche ( 200 g )
  • 1 kubek mąki pszennej ( dodatkowo 2 łyżki do owoców )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • ok. 4 - 6 gruszek












Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania formy - u mnie tortownica. Wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem = odkładamy na bok.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kilka sekund w mikrofali - uważając aby nie przypalić.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki = tniemy na dowolne, mniejsze kawałki.
Przekładamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami mąki = odkładamy na sekundę na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C - termoobieg.
Do misy miksera (robota kuchennego ) wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dodajemy : jajka + wanilię = miksujemy dalej.
Dokładamy : creme fraiche + rozpuszczona czekoladę = miksujemy całość.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąkę + proszek do pieczenia + kawę espresso + szczypta soli = miksujemy do połączenia składników.
Całość już tylko łączymy szpatułką z gruszkami.
Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy ok. 50 - 55 minut = do suchego patyczka.
Studzimy.
Dekorujemy cukrem pudrem lub jeśli ktoś preferuje polewą czekoladową.
Gotowe.
Smaczne i bardzo fajne ciasto do kawy czy herbaty.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...