Przejdź do głównej zawartości

Sałatka ziemniaczana - zielona.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Jesień to czas kiedy wracamy do domów już nie co zziębnięci albo i nawet podziębieni.
Szukamy czegoś ciepłego, sycącego do zjedzenia co rozgrzeje nas i sprawi ze od razu poczujemy się lepiej.
Pomyślałam ze skoro tak to ziemniak w połączeniu ze świeżym szczypiorkiem, żółciutkim jajkiem czy odrobiną pesto sprawi ze właśnie o ten smak chodziło :).
Mam nadzieje ze Was skusze - skorzystacie z mojej propozycji i zagości także w Waszych domach.
Zapraszam.















Składniki : 




  • ok. 8 - 10 małych ziemniaków ( wielkości kiwi )
  • 5 jajek
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki pesto ( u mnie niezmienne moje domowej roboty - http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html?m=1 - ale możecie użyć dobrej jakości kupnego )
  • 1 łyżeczka czubata musztardy typ sarepska
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego ( możecie zastąpić dobra oliwa z oliwek )
  • garść kaparów












Sposób przygotowania : 




Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy a jeśli chcecie tak jak ja zostawić ze skórką, to porządnie szorujemy. Zostawiamy w całości.
Gotujemy w dużym garnku do miękkości.
Ugotowane wyciągamy np. cedzakiem do lekkiego przestudzenia a w miedzy czasie do tej samej wody po ziemniakach wrzucamy - gotujemy jajka na twardo ( u mnie 8 - 10 minut ) w zależności od wielkości jajka.
Gdy jajka i ziemniaki gotowe się studzą, przygotowujemy sos.
Do miseczki wrzucamy : majonez + pesto + musztardę + sok z cytryny + olej lniany = całość dobrze mieszamy. Odkładamy na sekundę.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub ćwiartki - jak kto woli = wrzucamy do dużej miski.
Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki = dokładamy do ziemniaków.
Szczypiorek drobno siekamy i także dorzucamy do reszty.
Na koniec całość dopełniamy naszym przygotowanym sosem i kaparami = delikatnie całość mieszamy i podajemy jeszcze letnie.
Resztkami także nie musicie się przejmować bo równie dobrze można zjeść ją na zimno czy nawet spakować na lunch do pracy :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...