Przejdź do głównej zawartości

Curry z dynią.


















www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Jako ze czas na dynie i przetwory z niej, postaram się w najbliższych postach przedstawić Wam kolejne moje propozycje z nią związane.
O tej porze roku w mojej kuchni gości dynia i nie inaczej jest także tego roku.
Dynia to bardzo wdzięczne i przede wszystkim zdrowe warzywo. Z pestek które ususzycie możecie zrobi przekąski na zimowe wieczory przy tv - zawierają zdrowe pełnowartościowe tłuszcze roślinne.
A z samej dyni możecie przygotować np. muss który potem wykorzystacie na słodko i na słono do potraw na które będziecie tylko mieli ochotę.
U mnie na blogu znajdziecie z poprzednich lat propozycje na sernik z dyni czy tez muffiny lub bułeczki a także tarte z dyni czy sałatkę z pieczona dynia i pleśniakiem … troszkę tego w archiwum na pewno znajdziecie a gdyby mimo to było Wam mało to zapraszam do dalszego zaglądania i kolejnych propozycji.
Dziś proste i bardzo smaczne danie z dyni na obiad lub obiado - kolacje. 
Propozycja mojej odmiany indyjskiego curry tym razem z dynia, marchewką i ziemniakiem.
Bardzo sycące i rozgrzewające danie - pychotka na którą serdecznie zapraszam.












Składniki :



  • 1 mała dynia typu Hokkaido
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka sypkiego curry
  • 2 łyżeczki pasty curry ( u mnie Thai Green Curry - możecie użyć dowolnej, ulubionej - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka )
  • szczypta płatków chilli ( dla lubiących ostrzejszy smak w/g upodobań )
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 250 ml )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka świeżego imbiru ( 4 cm / 4 cm )
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sol i pierz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ( opcjonalnie - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka ).














Sposób przygotowania : 






Dynie ( nie musicie obierać ze skóry ) myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę pozbawiając oczywiście niepotrzebnego miąższu. Odkładamy.
Pestki jeśli chcecie możecie ususzyć.
Ziemniaki + marchewki obieramy i kroimy także w większą kostke.Odkladamy.
Na dużej patelni lub w brytfance rozgrzewamy odrobinę oleju.
Wrzucamy dynie i marchew = smażymy chwilkę - do pierwszego zrumienienia.
Dorzucamy ziemniaki + przyprawę curry + pastę curry + chilli + sól i pieprz + drobno posiekany czosnek + drobno pokrojony imbir + drobno posiekany szczypiorek ( odrobinę odkładam na gotowo do posypania ) + przyprawę 5 smaków = całość dobrze mieszamy i smażymy jakieś 5 minut.
Zalewamy bulionem i gotujemy całość do miękkości warzyw.
Gdy warzywa osiągną etap al dente dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy dalej na wolnym ogniu do zredukowania płynów.
Na koniec w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sola i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub jeśli macie pasuje także kolendra.
Gotowe.
Smaczne, aromatyczne i sycące danie w sam raz na chłodniejsze już dni :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...