Przejdź do głównej zawartości

Curry z dynią.


















www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Jako ze czas na dynie i przetwory z niej, postaram się w najbliższych postach przedstawić Wam kolejne moje propozycje z nią związane.
O tej porze roku w mojej kuchni gości dynia i nie inaczej jest także tego roku.
Dynia to bardzo wdzięczne i przede wszystkim zdrowe warzywo. Z pestek które ususzycie możecie zrobi przekąski na zimowe wieczory przy tv - zawierają zdrowe pełnowartościowe tłuszcze roślinne.
A z samej dyni możecie przygotować np. muss który potem wykorzystacie na słodko i na słono do potraw na które będziecie tylko mieli ochotę.
U mnie na blogu znajdziecie z poprzednich lat propozycje na sernik z dyni czy tez muffiny lub bułeczki a także tarte z dyni czy sałatkę z pieczona dynia i pleśniakiem … troszkę tego w archiwum na pewno znajdziecie a gdyby mimo to było Wam mało to zapraszam do dalszego zaglądania i kolejnych propozycji.
Dziś proste i bardzo smaczne danie z dyni na obiad lub obiado - kolacje. 
Propozycja mojej odmiany indyjskiego curry tym razem z dynia, marchewką i ziemniakiem.
Bardzo sycące i rozgrzewające danie - pychotka na którą serdecznie zapraszam.












Składniki :



  • 1 mała dynia typu Hokkaido
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka sypkiego curry
  • 2 łyżeczki pasty curry ( u mnie Thai Green Curry - możecie użyć dowolnej, ulubionej - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka )
  • szczypta płatków chilli ( dla lubiących ostrzejszy smak w/g upodobań )
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 250 ml )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka świeżego imbiru ( 4 cm / 4 cm )
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sol i pierz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ( opcjonalnie - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka ).














Sposób przygotowania : 






Dynie ( nie musicie obierać ze skóry ) myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę pozbawiając oczywiście niepotrzebnego miąższu. Odkładamy.
Pestki jeśli chcecie możecie ususzyć.
Ziemniaki + marchewki obieramy i kroimy także w większą kostke.Odkladamy.
Na dużej patelni lub w brytfance rozgrzewamy odrobinę oleju.
Wrzucamy dynie i marchew = smażymy chwilkę - do pierwszego zrumienienia.
Dorzucamy ziemniaki + przyprawę curry + pastę curry + chilli + sól i pieprz + drobno posiekany czosnek + drobno pokrojony imbir + drobno posiekany szczypiorek ( odrobinę odkładam na gotowo do posypania ) + przyprawę 5 smaków = całość dobrze mieszamy i smażymy jakieś 5 minut.
Zalewamy bulionem i gotujemy całość do miękkości warzyw.
Gdy warzywa osiągną etap al dente dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy dalej na wolnym ogniu do zredukowania płynów.
Na koniec w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sola i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub jeśli macie pasuje także kolendra.
Gotowe.
Smaczne, aromatyczne i sycące danie w sam raz na chłodniejsze już dni :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych