www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Jako ze czas na dynie i przetwory z niej, postaram się w najbliższych postach przedstawić Wam kolejne moje propozycje z nią związane.
O tej porze roku w mojej kuchni gości dynia i nie inaczej jest także tego roku.
Dynia to bardzo wdzięczne i przede wszystkim zdrowe warzywo. Z pestek które ususzycie możecie zrobi przekąski na zimowe wieczory przy tv - zawierają zdrowe pełnowartościowe tłuszcze roślinne.
A z samej dyni możecie przygotować np. muss który potem wykorzystacie na słodko i na słono do potraw na które będziecie tylko mieli ochotę.
U mnie na blogu znajdziecie z poprzednich lat propozycje na sernik z dyni czy tez muffiny lub bułeczki a także tarte z dyni czy sałatkę z pieczona dynia i pleśniakiem … troszkę tego w archiwum na pewno znajdziecie a gdyby mimo to było Wam mało to zapraszam do dalszego zaglądania i kolejnych propozycji.
Dziś proste i bardzo smaczne danie z dyni na obiad lub obiado - kolacje.
Propozycja mojej odmiany indyjskiego curry tym razem z dynia, marchewką i ziemniakiem.
Bardzo sycące i rozgrzewające danie - pychotka na którą serdecznie zapraszam.
Składniki :
- 1 mała dynia typu Hokkaido
- 2 duże ziemniaki
- 4 marchewki
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka sypkiego curry
- 2 łyżeczki pasty curry ( u mnie Thai Green Curry - możecie użyć dowolnej, ulubionej - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka )
- szczypta płatków chilli ( dla lubiących ostrzejszy smak w/g upodobań )
- 1 puszka mleczka kokosowego ( 250 ml )
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka świeżego imbiru ( 4 cm / 4 cm )
- 1 litr bulionu warzywnego
- sol i pierz do smaku
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ( opcjonalnie - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka ).
Sposób przygotowania :
Dynie ( nie musicie obierać ze skóry ) myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę pozbawiając oczywiście niepotrzebnego miąższu. Odkładamy.
Pestki jeśli chcecie możecie ususzyć.
Ziemniaki + marchewki obieramy i kroimy także w większą kostke.Odkladamy.
Na dużej patelni lub w brytfance rozgrzewamy odrobinę oleju.
Wrzucamy dynie i marchew = smażymy chwilkę - do pierwszego zrumienienia.
Dorzucamy ziemniaki + przyprawę curry + pastę curry + chilli + sól i pieprz + drobno posiekany czosnek + drobno pokrojony imbir + drobno posiekany szczypiorek ( odrobinę odkładam na gotowo do posypania ) + przyprawę 5 smaków = całość dobrze mieszamy i smażymy jakieś 5 minut.
Zalewamy bulionem i gotujemy całość do miękkości warzyw.
Gdy warzywa osiągną etap al dente dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy dalej na wolnym ogniu do zredukowania płynów.
Na koniec w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sola i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub jeśli macie pasuje także kolendra.
Gotowe.
Smaczne, aromatyczne i sycące danie w sam raz na chłodniejsze już dni :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz