Przejdź do głównej zawartości

Curry z dynią.


















www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Jako ze czas na dynie i przetwory z niej, postaram się w najbliższych postach przedstawić Wam kolejne moje propozycje z nią związane.
O tej porze roku w mojej kuchni gości dynia i nie inaczej jest także tego roku.
Dynia to bardzo wdzięczne i przede wszystkim zdrowe warzywo. Z pestek które ususzycie możecie zrobi przekąski na zimowe wieczory przy tv - zawierają zdrowe pełnowartościowe tłuszcze roślinne.
A z samej dyni możecie przygotować np. muss który potem wykorzystacie na słodko i na słono do potraw na które będziecie tylko mieli ochotę.
U mnie na blogu znajdziecie z poprzednich lat propozycje na sernik z dyni czy tez muffiny lub bułeczki a także tarte z dyni czy sałatkę z pieczona dynia i pleśniakiem … troszkę tego w archiwum na pewno znajdziecie a gdyby mimo to było Wam mało to zapraszam do dalszego zaglądania i kolejnych propozycji.
Dziś proste i bardzo smaczne danie z dyni na obiad lub obiado - kolacje. 
Propozycja mojej odmiany indyjskiego curry tym razem z dynia, marchewką i ziemniakiem.
Bardzo sycące i rozgrzewające danie - pychotka na którą serdecznie zapraszam.












Składniki :



  • 1 mała dynia typu Hokkaido
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka sypkiego curry
  • 2 łyżeczki pasty curry ( u mnie Thai Green Curry - możecie użyć dowolnej, ulubionej - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka )
  • szczypta płatków chilli ( dla lubiących ostrzejszy smak w/g upodobań )
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 250 ml )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka świeżego imbiru ( 4 cm / 4 cm )
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sol i pierz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ( opcjonalnie - dostępne w marketach lub sklepach z kuchnia azjatycka ).














Sposób przygotowania : 






Dynie ( nie musicie obierać ze skóry ) myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę pozbawiając oczywiście niepotrzebnego miąższu. Odkładamy.
Pestki jeśli chcecie możecie ususzyć.
Ziemniaki + marchewki obieramy i kroimy także w większą kostke.Odkladamy.
Na dużej patelni lub w brytfance rozgrzewamy odrobinę oleju.
Wrzucamy dynie i marchew = smażymy chwilkę - do pierwszego zrumienienia.
Dorzucamy ziemniaki + przyprawę curry + pastę curry + chilli + sól i pieprz + drobno posiekany czosnek + drobno pokrojony imbir + drobno posiekany szczypiorek ( odrobinę odkładam na gotowo do posypania ) + przyprawę 5 smaków = całość dobrze mieszamy i smażymy jakieś 5 minut.
Zalewamy bulionem i gotujemy całość do miękkości warzyw.
Gdy warzywa osiągną etap al dente dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy dalej na wolnym ogniu do zredukowania płynów.
Na koniec w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sola i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub jeśli macie pasuje także kolendra.
Gotowe.
Smaczne, aromatyczne i sycące danie w sam raz na chłodniejsze już dni :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...