Przejdź do głównej zawartości

Chlebek z dynią.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Skoro zapowiadałam ze będzie dynio-wo to słowa dotrzymuje.
Oto kolejna moja propozycja na pyszny chlebek a jeśli ktoś woli keks z dodatkiem dyni.
Postanowiłam jak zwykle poeksperymentować i dodałam dodatki które najbardziej w domku lubimy.
Znajdziecie tu miedzy innymi żurawinę, orzechy włoskie, uwielbiany przeze mnie cynamon czy tez odrobina musu jabłkowego, no i oczywiście mus z dyni.
Ten przepis jest tak pyszny ze u mnie muszę co najmniej podwoić porcje :).
Znika niesamowicie szybko i niesamowicie szybko się go robi.
Koniecznie polecam spróbowanie.
Zapraszam.











Składniki : 



  • 1 1/2 kubka maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kubka musu z dyni
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 kubek suszonej żurawiny ( borówki amerykańskiej - opcjonalnie rodzynki )
  • 1 kubek drobniej zmiksowanych orzechów włoskich ( można zastąpić np. laskowymi )










Sposób przygotowania : 





Z podanych proporcji wyjdzie Wam jeden chlebek w keksówce ale jeśli macie ochotę i ekipkę zgłodniałą która lubi jeść to podwójcie porcje i zróbcie tak jak ja 2 chlebki :). Wtedy macie pewność ze na kawałek na pewno się załapiecie :)).
Puree z dyni oczywiście przygotowałam już wcześniej i spokojnie przechowuje w lodówce i wykorzystuje w miarę przepisów.
Możecie wybrać metodę gotowania dyni z odrobina wody - przepis podawałam już na blogu ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html ) - lub jeśli wolicie metodę piekarnikową.
U mnie ostatnio metoda piekarnikowa lepiej się sprawdza - tutaj wystarczy przekroić dynie na pół, wydrążyć miąższ i położyć na blaszce skóra do góry, piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stop. C.
Dynia jest gotowa gdy po wkuciu nóż wchodzi w nią jak w masło.
Reszta to kwestia zmiksowania i tu w przypadku Hokkaido zawsze robię to ze skórą a pozostałe dynie pozbawiam po prostu skóry. Przechowujecie spokojnie kilka dnia w szczelnym pojemniku w lodówce.
Metoda prosta i na pewno lepsza niż kupne, gotowe produkty.
I gdy już puree z dyni mamy, spokojnie możemy zabrać się za nasz pyszny chlebek.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. - Zanim się nagrzeje będziecie gotowi :))
Orzechy siekamy nożem na drobniej - odstawiamy.
Foremkę keksówke natłuszczamy - odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dorzucamy : mus jabłkowy + wanilie + puree z dyni + cynamon + przyprawę do piernika = miksujemy.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąka + sól + soda + proszek do pieczenia = miksujemy całość do połączenia.
Orzechy i żurawinę ( jeśli jest duża także można lekko pokroić ) dokładamy do całości na sam koniec i już tylko szpatułką całość łączymy.
Przekładamy przygotowane ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 60 minut.
Można sprawdzić środek patyczkiem.
Studzimy.
Gotowe.
Szybkie, proste i naprawdę bardzo smaczne ciasto które kiedy jak kiedy ale o tej porze roku smakuje przepysznie :).
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...