Przejdź do głównej zawartości

Chlebek z dynią.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Skoro zapowiadałam ze będzie dynio-wo to słowa dotrzymuje.
Oto kolejna moja propozycja na pyszny chlebek a jeśli ktoś woli keks z dodatkiem dyni.
Postanowiłam jak zwykle poeksperymentować i dodałam dodatki które najbardziej w domku lubimy.
Znajdziecie tu miedzy innymi żurawinę, orzechy włoskie, uwielbiany przeze mnie cynamon czy tez odrobina musu jabłkowego, no i oczywiście mus z dyni.
Ten przepis jest tak pyszny ze u mnie muszę co najmniej podwoić porcje :).
Znika niesamowicie szybko i niesamowicie szybko się go robi.
Koniecznie polecam spróbowanie.
Zapraszam.











Składniki : 



  • 1 1/2 kubka maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kubka musu z dyni
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 kubek suszonej żurawiny ( borówki amerykańskiej - opcjonalnie rodzynki )
  • 1 kubek drobniej zmiksowanych orzechów włoskich ( można zastąpić np. laskowymi )










Sposób przygotowania : 





Z podanych proporcji wyjdzie Wam jeden chlebek w keksówce ale jeśli macie ochotę i ekipkę zgłodniałą która lubi jeść to podwójcie porcje i zróbcie tak jak ja 2 chlebki :). Wtedy macie pewność ze na kawałek na pewno się załapiecie :)).
Puree z dyni oczywiście przygotowałam już wcześniej i spokojnie przechowuje w lodówce i wykorzystuje w miarę przepisów.
Możecie wybrać metodę gotowania dyni z odrobina wody - przepis podawałam już na blogu ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html ) - lub jeśli wolicie metodę piekarnikową.
U mnie ostatnio metoda piekarnikowa lepiej się sprawdza - tutaj wystarczy przekroić dynie na pół, wydrążyć miąższ i położyć na blaszce skóra do góry, piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stop. C.
Dynia jest gotowa gdy po wkuciu nóż wchodzi w nią jak w masło.
Reszta to kwestia zmiksowania i tu w przypadku Hokkaido zawsze robię to ze skórą a pozostałe dynie pozbawiam po prostu skóry. Przechowujecie spokojnie kilka dnia w szczelnym pojemniku w lodówce.
Metoda prosta i na pewno lepsza niż kupne, gotowe produkty.
I gdy już puree z dyni mamy, spokojnie możemy zabrać się za nasz pyszny chlebek.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. - Zanim się nagrzeje będziecie gotowi :))
Orzechy siekamy nożem na drobniej - odstawiamy.
Foremkę keksówke natłuszczamy - odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dorzucamy : mus jabłkowy + wanilie + puree z dyni + cynamon + przyprawę do piernika = miksujemy.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąka + sól + soda + proszek do pieczenia = miksujemy całość do połączenia.
Orzechy i żurawinę ( jeśli jest duża także można lekko pokroić ) dokładamy do całości na sam koniec i już tylko szpatułką całość łączymy.
Przekładamy przygotowane ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 60 minut.
Można sprawdzić środek patyczkiem.
Studzimy.
Gotowe.
Szybkie, proste i naprawdę bardzo smaczne ciasto które kiedy jak kiedy ale o tej porze roku smakuje przepysznie :).
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...