Przejdź do głównej zawartości

Chlebek z dynią.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.

Skoro zapowiadałam ze będzie dynio-wo to słowa dotrzymuje.
Oto kolejna moja propozycja na pyszny chlebek a jeśli ktoś woli keks z dodatkiem dyni.
Postanowiłam jak zwykle poeksperymentować i dodałam dodatki które najbardziej w domku lubimy.
Znajdziecie tu miedzy innymi żurawinę, orzechy włoskie, uwielbiany przeze mnie cynamon czy tez odrobina musu jabłkowego, no i oczywiście mus z dyni.
Ten przepis jest tak pyszny ze u mnie muszę co najmniej podwoić porcje :).
Znika niesamowicie szybko i niesamowicie szybko się go robi.
Koniecznie polecam spróbowanie.
Zapraszam.











Składniki : 



  • 1 1/2 kubka maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 kubka musu z dyni
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 kubek suszonej żurawiny ( borówki amerykańskiej - opcjonalnie rodzynki )
  • 1 kubek drobniej zmiksowanych orzechów włoskich ( można zastąpić np. laskowymi )










Sposób przygotowania : 





Z podanych proporcji wyjdzie Wam jeden chlebek w keksówce ale jeśli macie ochotę i ekipkę zgłodniałą która lubi jeść to podwójcie porcje i zróbcie tak jak ja 2 chlebki :). Wtedy macie pewność ze na kawałek na pewno się załapiecie :)).
Puree z dyni oczywiście przygotowałam już wcześniej i spokojnie przechowuje w lodówce i wykorzystuje w miarę przepisów.
Możecie wybrać metodę gotowania dyni z odrobina wody - przepis podawałam już na blogu ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html ) - lub jeśli wolicie metodę piekarnikową.
U mnie ostatnio metoda piekarnikowa lepiej się sprawdza - tutaj wystarczy przekroić dynie na pół, wydrążyć miąższ i położyć na blaszce skóra do góry, piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stop. C.
Dynia jest gotowa gdy po wkuciu nóż wchodzi w nią jak w masło.
Reszta to kwestia zmiksowania i tu w przypadku Hokkaido zawsze robię to ze skórą a pozostałe dynie pozbawiam po prostu skóry. Przechowujecie spokojnie kilka dnia w szczelnym pojemniku w lodówce.
Metoda prosta i na pewno lepsza niż kupne, gotowe produkty.
I gdy już puree z dyni mamy, spokojnie możemy zabrać się za nasz pyszny chlebek.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. - Zanim się nagrzeje będziecie gotowi :))
Orzechy siekamy nożem na drobniej - odstawiamy.
Foremkę keksówke natłuszczamy - odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dorzucamy : mus jabłkowy + wanilie + puree z dyni + cynamon + przyprawę do piernika = miksujemy.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąka + sól + soda + proszek do pieczenia = miksujemy całość do połączenia.
Orzechy i żurawinę ( jeśli jest duża także można lekko pokroić ) dokładamy do całości na sam koniec i już tylko szpatułką całość łączymy.
Przekładamy przygotowane ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 60 minut.
Można sprawdzić środek patyczkiem.
Studzimy.
Gotowe.
Szybkie, proste i naprawdę bardzo smaczne ciasto które kiedy jak kiedy ale o tej porze roku smakuje przepysznie :).
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych