www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Skoro zapowiadałam ze będzie dynio-wo to słowa dotrzymuje.
Oto kolejna moja propozycja na pyszny chlebek a jeśli ktoś woli keks z dodatkiem dyni.
Postanowiłam jak zwykle poeksperymentować i dodałam dodatki które najbardziej w domku lubimy.
Znajdziecie tu miedzy innymi żurawinę, orzechy włoskie, uwielbiany przeze mnie cynamon czy tez odrobina musu jabłkowego, no i oczywiście mus z dyni.
Ten przepis jest tak pyszny ze u mnie muszę co najmniej podwoić porcje :).
Znika niesamowicie szybko i niesamowicie szybko się go robi.
Koniecznie polecam spróbowanie.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 1/2 kubka maki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 kubka musu z dyni
- 1 1/2 kubka cukru
- 1/2 kubka musu jabłkowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- 1 kubek suszonej żurawiny ( borówki amerykańskiej - opcjonalnie rodzynki )
- 1 kubek drobniej zmiksowanych orzechów włoskich ( można zastąpić np. laskowymi )
Sposób przygotowania :
Z podanych proporcji wyjdzie Wam jeden chlebek w keksówce ale jeśli macie ochotę i ekipkę zgłodniałą która lubi jeść to podwójcie porcje i zróbcie tak jak ja 2 chlebki :). Wtedy macie pewność ze na kawałek na pewno się załapiecie :)).
Puree z dyni oczywiście przygotowałam już wcześniej i spokojnie przechowuje w lodówce i wykorzystuje w miarę przepisów.
Możecie wybrać metodę gotowania dyni z odrobina wody - przepis podawałam już na blogu ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html ) - lub jeśli wolicie metodę piekarnikową.
U mnie ostatnio metoda piekarnikowa lepiej się sprawdza - tutaj wystarczy przekroić dynie na pół, wydrążyć miąższ i położyć na blaszce skóra do góry, piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stop. C.
Dynia jest gotowa gdy po wkuciu nóż wchodzi w nią jak w masło.
Reszta to kwestia zmiksowania i tu w przypadku Hokkaido zawsze robię to ze skórą a pozostałe dynie pozbawiam po prostu skóry. Przechowujecie spokojnie kilka dnia w szczelnym pojemniku w lodówce.
Metoda prosta i na pewno lepsza niż kupne, gotowe produkty.
I gdy już puree z dyni mamy, spokojnie możemy zabrać się za nasz pyszny chlebek.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C. - Zanim się nagrzeje będziecie gotowi :))
Orzechy siekamy nożem na drobniej - odstawiamy.
Foremkę keksówke natłuszczamy - odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dorzucamy : mus jabłkowy + wanilie + puree z dyni + cynamon + przyprawę do piernika = miksujemy.
Na koniec dokładamy suche składniki : mąka + sól + soda + proszek do pieczenia = miksujemy całość do połączenia.
Orzechy i żurawinę ( jeśli jest duża także można lekko pokroić ) dokładamy do całości na sam koniec i już tylko szpatułką całość łączymy.
Przekładamy przygotowane ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 60 minut.
Można sprawdzić środek patyczkiem.
Studzimy.
Gotowe.
Szybkie, proste i naprawdę bardzo smaczne ciasto które kiedy jak kiedy ale o tej porze roku smakuje przepysznie :).
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz