Przejdź do głównej zawartości

Filet z sosem ananas-mango z dzikim ryżem i mini pak-choi.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


















Witam serdecznie.

Smaczne i szybkie danie obiadowe które polecam dziś gorąco :).
Po małej wizycie w sklepie azjatyckim szybko wiedziałam co ja i moja zgłodniała załoga na pewno polubimy.
Postawiłam na drób - filet, i przepyszny sos przepełniony aromatem bliskiego wschodu. 
Głównym natchnieniem były tutaj małe główki pak-choi które uwielbiam i są bardzo zdrowe.
Kombinacja wyszła mi pysznie i jeśli spróbujecie i zrobicie sami w domach jestem pewna ze i Wam zasmakuje.
Zapraszam.













Składniki : 



  • 1 kg filetu drobiowego
  • 1 opakowanie  mini pak-choi ( 500 g )
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 2 - 3 łyżek przyprawy 5 smaków ( dostaniecie w sklepach z żywnością azjatycka lub marketach dobrze wyposażonych ale możecie także zastąpić Waszą ulubioną mieszanką azjatycką )
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sos azjatycki ananas- mango 300 ml ( w sklepach z żywnością azjatycka lub marketach )
  • ok. 2 łyżki sosu słodko - kwaśnego 
  • odrobina  sosu - marynaty do kurczaka - u mnie Azjatycka Chicken Marinade.
  • 2 łyżeczki pasty Curry ( Green Pasta Curry )
  • skórka i sok z 1/2 limonki ( można zastąpić 1 żółtą cytryną )
  • kawałek korzenia imbiru ( ok 4 cm / 4 cm )
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 2 kubki dowolnego ryżu ( u mnie mieszanka dzikiego ryżu )
  • ok. 1/2 kubka wody - dodatkowo jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje
  • odrobina oleju do podsmażenia ( u mnie orzechowy ale możecie użyć dowolnego )












Sposób przygotowania : 




Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i tniemy na paseczki.
Przekładamy do naczynia i doprawiamy : przyprawą 5 smaków + papryką + sól i pieprz + odrobina oleju orzechowego ( możecie zastąpić dowolnym : roślinnym , sezamowym , oliwa z oliwek ) = mieszamy dokładnie całość i zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinkę.
W miedzy czasie myjemy i osuszamy pak-choi. Odkładamy.
W garnku możemy wstawić i gotować już ryż = tutaj najlepiej w/g instrukcji na opakowaniu - u mnie proporcje zawsze 1 kubek ryżu + 2 kubki wody.
Po ugotowaniu odsączamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy na złoto kawałki kurczaka - najlepiej porcjami aby kurczak ładnie i szybko nam się ze złocił a nie zaczął dusić.
Kawałki usmażone odstawiamy na chwilkę na talerz na bok.
Na patelni po kurczaku podsmażamy drobno posiekany czosnek + drobno posiekany imbir + drobno posiekany szczypiorek ( odrobinę zostawiamy na koniec do udekorowania ) = całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dolewamy do patelni: sos ananas - mango + sos słodko - kwaśny + marynata do kurczaka + curry pastę = mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Dorzucamy z powrotem usmażonego kurczaka + pokrojone w drobniejsze paski pak-choi = mieszamy całość i gotujemy jakieś 2 - 3 minutki.
Na koniec doprawiamy skórką i sokiem z limonki i posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli chcemy możemy od razu także dołożyć ryż ale możecie zaserwować go osobno.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...