www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Smaczne i szybkie danie obiadowe które polecam dziś gorąco :).
Po małej wizycie w sklepie azjatyckim szybko wiedziałam co ja i moja zgłodniała załoga na pewno polubimy.
Postawiłam na drób - filet, i przepyszny sos przepełniony aromatem bliskiego wschodu.
Głównym natchnieniem były tutaj małe główki pak-choi które uwielbiam i są bardzo zdrowe.
Kombinacja wyszła mi pysznie i jeśli spróbujecie i zrobicie sami w domach jestem pewna ze i Wam zasmakuje.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 kg filetu drobiowego
- 1 opakowanie mini pak-choi ( 500 g )
- sól i pieprz do smaku
- ok. 2 - 3 łyżek przyprawy 5 smaków ( dostaniecie w sklepach z żywnością azjatycka lub marketach dobrze wyposażonych ale możecie także zastąpić Waszą ulubioną mieszanką azjatycką )
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sos azjatycki ananas- mango 300 ml ( w sklepach z żywnością azjatycka lub marketach )
- ok. 2 łyżki sosu słodko - kwaśnego
- odrobina sosu - marynaty do kurczaka - u mnie Azjatycka Chicken Marinade.
- 2 łyżeczki pasty Curry ( Green Pasta Curry )
- skórka i sok z 1/2 limonki ( można zastąpić 1 żółtą cytryną )
- kawałek korzenia imbiru ( ok 4 cm / 4 cm )
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- ok. 2 kubki dowolnego ryżu ( u mnie mieszanka dzikiego ryżu )
- ok. 1/2 kubka wody - dodatkowo jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje
- odrobina oleju do podsmażenia ( u mnie orzechowy ale możecie użyć dowolnego )
Sposób przygotowania :
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i tniemy na paseczki.
Przekładamy do naczynia i doprawiamy : przyprawą 5 smaków + papryką + sól i pieprz + odrobina oleju orzechowego ( możecie zastąpić dowolnym : roślinnym , sezamowym , oliwa z oliwek ) = mieszamy dokładnie całość i zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinkę.
W miedzy czasie myjemy i osuszamy pak-choi. Odkładamy.
W garnku możemy wstawić i gotować już ryż = tutaj najlepiej w/g instrukcji na opakowaniu - u mnie proporcje zawsze 1 kubek ryżu + 2 kubki wody.
Po ugotowaniu odsączamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy na złoto kawałki kurczaka - najlepiej porcjami aby kurczak ładnie i szybko nam się ze złocił a nie zaczął dusić.
Kawałki usmażone odstawiamy na chwilkę na talerz na bok.
Na patelni po kurczaku podsmażamy drobno posiekany czosnek + drobno posiekany imbir + drobno posiekany szczypiorek ( odrobinę zostawiamy na koniec do udekorowania ) = całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dolewamy do patelni: sos ananas - mango + sos słodko - kwaśny + marynata do kurczaka + curry pastę = mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Dorzucamy z powrotem usmażonego kurczaka + pokrojone w drobniejsze paski pak-choi = mieszamy całość i gotujemy jakieś 2 - 3 minutki.
Na koniec doprawiamy skórką i sokiem z limonki i posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli chcemy możemy od razu także dołożyć ryż ale możecie zaserwować go osobno.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz