Przejdź do głównej zawartości

Jesienna tarta aromatyzowana jabłkiem, gruszką i wanilią.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Jesień w pełni a co za tym idzie piękne zbiory przepysznych i kolorowych jabłek. Teraz to najlepszy czas na placki, naleśniki, wypieki czy właśnie tarty i kruche ciasta z jabłkami.
Choć jabłka w dzisiejszych czasach właściwie mamy dostępne w sklepach cały rok to teraz smakują najlepiej i dlatego trzeba z tego korzystać.
Jeśli macie zaprzyjaźnione miejsce do zbiorów, sady lub  dobry sklep lub stragan  to korzystajcie i wypróbujcie tej pysznej i prostej tarty.
Koniecznie musicie spróbować - nie dość ze prosta to mega pyszna i w sam raz na chłodniejsze już niestety ale czasem jeszcze słoneczne popołudnie :).
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 


  • 8 jabłek
  • 1 gruszka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcz
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej




na ciasto : 


  • 300 g maki
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie odrobina przyprawy do piernika













Sposób przygotowania : 





Jabłka i gruszkę myjemy i osuszamy. Obieramy pozbawiając gniazdek nasiennych.
Przygotowujemy dużą miskę.
Ścieramy do niej skórkę z pomarańczy i cytryny = wyciskamy także soki.
Jabłka i gruszkę tniemy na mniejszą kostkę ( dowolną ) = dorzucamy do miski i mieszamy całość.
Doprawiamy wanilia + cynamonem + skrobią ziemniaczaną = mieszamy dokładnie i odkładamy na chwilkę na bok.
Na palniku w garnku doprowadzamy do wrzenia nasz cukier z odrobina wody ( jakieś 2 łyżki wody ). Gotujemy do momentu uzyskania złoto - brązowego koloru syropu. 
Gdy syrop ładnie się ze złoci dokładamy do niego masło = pamiętajmy ze to bardzo gorąca lawa.
Mieszamy całość tworząc tzw. toffi.
Zmniejszamy gaz na mały i dokładamy do naszego toffi przygotowane wcześniej jabłka = gotujemy całość mieszając ok. 2 - 3 minutki.
Odkładamy do miski do przestudzenia.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto.
Wszystkie składniki odmierzamy i wrzucamy do food procesora = miksujemy do czasu aż całość zacznie nam się ładnie łączyć w ciasto.
Przekładamy na blat = zagniatamy i formujemy w płaski dysk. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Formę do tartej smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części = jedna część - większa posłuży za spód a reszta za wykończenie góry.
Wałkiem rozwałkowujemy większą część na dość cienko - wielkość dopasowujemy do formy pamiętając aby ciasto wystarczyło także na brzegi.
Przekładamy do formy i wyrównujemy = brzegi - nadmiar wyrównujemy nożem.
Przelewamy na tak przygotowane ciasto naszą masę z jabłek i wyrównujemy.
Z pozostałej części ciasta możemy wycinać paseczki i dowolne formy lub w całości pokryć ciasto drugim płatem pamiętając o zrobieniu nacięć aby para mogła uciekać podczas pieczenia.
Całość ląduje w piecu na ok. 45 minut.
Ciasto powinno pięknie się ze złocić.
Studzimy i możemy serwować lekko ciepłe posypane delikatnie cukrem pudrem np, w towarzystwie waniliowych lodów lub bitej śmietany - co kto lubi :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...