Przejdź do głównej zawartości

Jesienna tarta aromatyzowana jabłkiem, gruszką i wanilią.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Jesień w pełni a co za tym idzie piękne zbiory przepysznych i kolorowych jabłek. Teraz to najlepszy czas na placki, naleśniki, wypieki czy właśnie tarty i kruche ciasta z jabłkami.
Choć jabłka w dzisiejszych czasach właściwie mamy dostępne w sklepach cały rok to teraz smakują najlepiej i dlatego trzeba z tego korzystać.
Jeśli macie zaprzyjaźnione miejsce do zbiorów, sady lub  dobry sklep lub stragan  to korzystajcie i wypróbujcie tej pysznej i prostej tarty.
Koniecznie musicie spróbować - nie dość ze prosta to mega pyszna i w sam raz na chłodniejsze już niestety ale czasem jeszcze słoneczne popołudnie :).
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 


  • 8 jabłek
  • 1 gruszka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcz
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej




na ciasto : 


  • 300 g maki
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie odrobina przyprawy do piernika













Sposób przygotowania : 





Jabłka i gruszkę myjemy i osuszamy. Obieramy pozbawiając gniazdek nasiennych.
Przygotowujemy dużą miskę.
Ścieramy do niej skórkę z pomarańczy i cytryny = wyciskamy także soki.
Jabłka i gruszkę tniemy na mniejszą kostkę ( dowolną ) = dorzucamy do miski i mieszamy całość.
Doprawiamy wanilia + cynamonem + skrobią ziemniaczaną = mieszamy dokładnie i odkładamy na chwilkę na bok.
Na palniku w garnku doprowadzamy do wrzenia nasz cukier z odrobina wody ( jakieś 2 łyżki wody ). Gotujemy do momentu uzyskania złoto - brązowego koloru syropu. 
Gdy syrop ładnie się ze złoci dokładamy do niego masło = pamiętajmy ze to bardzo gorąca lawa.
Mieszamy całość tworząc tzw. toffi.
Zmniejszamy gaz na mały i dokładamy do naszego toffi przygotowane wcześniej jabłka = gotujemy całość mieszając ok. 2 - 3 minutki.
Odkładamy do miski do przestudzenia.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto.
Wszystkie składniki odmierzamy i wrzucamy do food procesora = miksujemy do czasu aż całość zacznie nam się ładnie łączyć w ciasto.
Przekładamy na blat = zagniatamy i formujemy w płaski dysk. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Formę do tartej smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części = jedna część - większa posłuży za spód a reszta za wykończenie góry.
Wałkiem rozwałkowujemy większą część na dość cienko - wielkość dopasowujemy do formy pamiętając aby ciasto wystarczyło także na brzegi.
Przekładamy do formy i wyrównujemy = brzegi - nadmiar wyrównujemy nożem.
Przelewamy na tak przygotowane ciasto naszą masę z jabłek i wyrównujemy.
Z pozostałej części ciasta możemy wycinać paseczki i dowolne formy lub w całości pokryć ciasto drugim płatem pamiętając o zrobieniu nacięć aby para mogła uciekać podczas pieczenia.
Całość ląduje w piecu na ok. 45 minut.
Ciasto powinno pięknie się ze złocić.
Studzimy i możemy serwować lekko ciepłe posypane delikatnie cukrem pudrem np, w towarzystwie waniliowych lodów lub bitej śmietany - co kto lubi :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych