www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Jesień w pełni a co za tym idzie piękne zbiory przepysznych i kolorowych jabłek. Teraz to najlepszy czas na placki, naleśniki, wypieki czy właśnie tarty i kruche ciasta z jabłkami.
Choć jabłka w dzisiejszych czasach właściwie mamy dostępne w sklepach cały rok to teraz smakują najlepiej i dlatego trzeba z tego korzystać.
Jeśli macie zaprzyjaźnione miejsce do zbiorów, sady lub dobry sklep lub stragan to korzystajcie i wypróbujcie tej pysznej i prostej tarty.
Koniecznie musicie spróbować - nie dość ze prosta to mega pyszna i w sam raz na chłodniejsze już niestety ale czasem jeszcze słoneczne popołudnie :).
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 8 jabłek
- 1 gruszka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcz
- 1 kubek cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki wanilii
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
na ciasto :
- 300 g maki
- 200 g zimnego masła
- 1/2 kubka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- szczypta soli
- opcjonalnie odrobina przyprawy do piernika
Sposób przygotowania :
Jabłka i gruszkę myjemy i osuszamy. Obieramy pozbawiając gniazdek nasiennych.
Przygotowujemy dużą miskę.
Ścieramy do niej skórkę z pomarańczy i cytryny = wyciskamy także soki.
Jabłka i gruszkę tniemy na mniejszą kostkę ( dowolną ) = dorzucamy do miski i mieszamy całość.
Doprawiamy wanilia + cynamonem + skrobią ziemniaczaną = mieszamy dokładnie i odkładamy na chwilkę na bok.
Na palniku w garnku doprowadzamy do wrzenia nasz cukier z odrobina wody ( jakieś 2 łyżki wody ). Gotujemy do momentu uzyskania złoto - brązowego koloru syropu.
Gdy syrop ładnie się ze złoci dokładamy do niego masło = pamiętajmy ze to bardzo gorąca lawa.
Mieszamy całość tworząc tzw. toffi.
Zmniejszamy gaz na mały i dokładamy do naszego toffi przygotowane wcześniej jabłka = gotujemy całość mieszając ok. 2 - 3 minutki.
Odkładamy do miski do przestudzenia.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto.
Wszystkie składniki odmierzamy i wrzucamy do food procesora = miksujemy do czasu aż całość zacznie nam się ładnie łączyć w ciasto.
Przekładamy na blat = zagniatamy i formujemy w płaski dysk. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Formę do tartej smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części = jedna część - większa posłuży za spód a reszta za wykończenie góry.
Wałkiem rozwałkowujemy większą część na dość cienko - wielkość dopasowujemy do formy pamiętając aby ciasto wystarczyło także na brzegi.
Przekładamy do formy i wyrównujemy = brzegi - nadmiar wyrównujemy nożem.
Przelewamy na tak przygotowane ciasto naszą masę z jabłek i wyrównujemy.
Z pozostałej części ciasta możemy wycinać paseczki i dowolne formy lub w całości pokryć ciasto drugim płatem pamiętając o zrobieniu nacięć aby para mogła uciekać podczas pieczenia.
Całość ląduje w piecu na ok. 45 minut.
Ciasto powinno pięknie się ze złocić.
Studzimy i możemy serwować lekko ciepłe posypane delikatnie cukrem pudrem np, w towarzystwie waniliowych lodów lub bitej śmietany - co kto lubi :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz