Przejdź do głównej zawartości

Jesienna tarta aromatyzowana jabłkiem, gruszką i wanilią.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Jesień w pełni a co za tym idzie piękne zbiory przepysznych i kolorowych jabłek. Teraz to najlepszy czas na placki, naleśniki, wypieki czy właśnie tarty i kruche ciasta z jabłkami.
Choć jabłka w dzisiejszych czasach właściwie mamy dostępne w sklepach cały rok to teraz smakują najlepiej i dlatego trzeba z tego korzystać.
Jeśli macie zaprzyjaźnione miejsce do zbiorów, sady lub  dobry sklep lub stragan  to korzystajcie i wypróbujcie tej pysznej i prostej tarty.
Koniecznie musicie spróbować - nie dość ze prosta to mega pyszna i w sam raz na chłodniejsze już niestety ale czasem jeszcze słoneczne popołudnie :).
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 


  • 8 jabłek
  • 1 gruszka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcz
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej




na ciasto : 


  • 300 g maki
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie odrobina przyprawy do piernika













Sposób przygotowania : 





Jabłka i gruszkę myjemy i osuszamy. Obieramy pozbawiając gniazdek nasiennych.
Przygotowujemy dużą miskę.
Ścieramy do niej skórkę z pomarańczy i cytryny = wyciskamy także soki.
Jabłka i gruszkę tniemy na mniejszą kostkę ( dowolną ) = dorzucamy do miski i mieszamy całość.
Doprawiamy wanilia + cynamonem + skrobią ziemniaczaną = mieszamy dokładnie i odkładamy na chwilkę na bok.
Na palniku w garnku doprowadzamy do wrzenia nasz cukier z odrobina wody ( jakieś 2 łyżki wody ). Gotujemy do momentu uzyskania złoto - brązowego koloru syropu. 
Gdy syrop ładnie się ze złoci dokładamy do niego masło = pamiętajmy ze to bardzo gorąca lawa.
Mieszamy całość tworząc tzw. toffi.
Zmniejszamy gaz na mały i dokładamy do naszego toffi przygotowane wcześniej jabłka = gotujemy całość mieszając ok. 2 - 3 minutki.
Odkładamy do miski do przestudzenia.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto.
Wszystkie składniki odmierzamy i wrzucamy do food procesora = miksujemy do czasu aż całość zacznie nam się ładnie łączyć w ciasto.
Przekładamy na blat = zagniatamy i formujemy w płaski dysk. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stop. C.
Formę do tartej smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części = jedna część - większa posłuży za spód a reszta za wykończenie góry.
Wałkiem rozwałkowujemy większą część na dość cienko - wielkość dopasowujemy do formy pamiętając aby ciasto wystarczyło także na brzegi.
Przekładamy do formy i wyrównujemy = brzegi - nadmiar wyrównujemy nożem.
Przelewamy na tak przygotowane ciasto naszą masę z jabłek i wyrównujemy.
Z pozostałej części ciasta możemy wycinać paseczki i dowolne formy lub w całości pokryć ciasto drugim płatem pamiętając o zrobieniu nacięć aby para mogła uciekać podczas pieczenia.
Całość ląduje w piecu na ok. 45 minut.
Ciasto powinno pięknie się ze złocić.
Studzimy i możemy serwować lekko ciepłe posypane delikatnie cukrem pudrem np, w towarzystwie waniliowych lodów lub bitej śmietany - co kto lubi :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...