Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe duszki.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.


Skoro za parę dni spodziewamy się nalotu duszków ;)) to trzeba by przygotować jakiś przepis dla małych nalotników :).
W tym roku postawiłam na zdrową odmianę muffin z orzechami i żurawiną a do tego przepyszne i mega zdrowe kulki ( praliny ) - przekąski które sprytnie ukrywają się pod każdym duszkiem.
Przepis w brew pozorom bardzo szybki i prosty a do tego naprawdę smaczny.
Zamiast kupnych słodyczy i dużej ilości cukierków myślę ze takie muffiny są fajnym rozwiązaniem.
A jeśli poszukujecie więcej inspiracji  i pomysłów - co by tu przygotować dla poskromnienia małych milusińskich w ten halloweenowy wieczór - na koniec postu podam parę wcześniejszych - z poprzednich lat propozycji.
Zapraszam.















Składniki : 



na Muffiny ( wychodzi u mnie 12 szt ): 


  • 1 1/2 kubka maki pszennej
  • 1 kubek płatków owsianych zwykłych
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek maślanki
  • 1 jajko
  • 1/4 kubka oleju
  • 1-2 marchewki potarte na wiórki
  • opcjonalnie garść posiekanych drobniej orzechów 
  • opcjonalnie garść żurawiny suszonej





na kulki - praliny : 



  • 1 pomarańcz ( skórka i sok )
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g zmiksowanych migdałów ( mączka z migdałów )
  • 2 łyżki syropu z winogron lub melasy lub syropu klonowego
  • 2 garści suszonych daktyli
  • 1/3 kubka kakao ( 3 łyżki kakao rozpuszczone w letnim mleku )
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion Chia ( opcjonalnie - jeśli macie jak najbardziej polecam )
  • 1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo : 


  • ok. 200 g masy białej cukrowej ( dostępna w dobrze wyposażonych marketach )
  • czarny barwnik spożywczy ( w marketach także dostępne zastępcze pisaki czy tubki z żelem a w domach nawet można zastąpić  np. makiem )












Sposób przygotowania :




Zaczynamy od przygotowania naszych pralin które robi się bardzo szybko i sprawnie.
Siekamy drobno daktyle suszone = wrzucamy do dużej miski.
Ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy wraz z sokiem do daktyli.
Dorzucamy: płatki owsiane + mąkę z migdałów + syrop lub melasę + kakao + rozpuszczone masło + sól + wiórki kokosowe + chia + cynamon = całość dobrze mieszamy łyżką.
Przy pomocy najlepiej gałki małej do lodów lub łyżeczki, porcjujemy i formujemy zgrabne kulki.
Układamy na talerz - plate i wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie zabieramy się za muffiny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami. Odkładamy.
W dużej misce łączymy suche składniki : mąka + płatki owsiane + proszek do pieczenia + starta marchewka + posiekane drobno orzechy + suszoną żurawinę ( jeśli jest dość duża można drobniej pokroić nożem ) = całość mieszamy i odkładamy na chwilkę na bok.
Do misy miksera wrzucamy : jajko + brązowy cukier = miksujemy.
Dokładamy : olej + maślankę = miksujemy.
Do mokrych składników w mikserze dodajemy suche składniki i całość mieszamy już tylko do połączenia.
Powstałe ciasto porcjujemy do foremek na muffiny.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 - 25 minut = do suchego patyczka.
Studzimy.
Teraz pozostaje nam wszystko ładnie połączyć w zgrabne duszki.
Oczywiście jeśli lubicie bardzo słodkie i chcecie jeszcze dodatkowo ubarwić, możecie część muffin udekorować dowolnym kremem i np. małymi figurkami.
U mnie (dzieci) raczej ze względów ze to na wynos wersja bez kremowa :).
Gdy muffiny będą już całkowicie ostudzone a nawet mogą być schodzone razem z pralinami w lodówce, łączymy je ze sobą.
Najlepiej pomoc sobie wykałaczki - wkładając jeden koniec w pralinę a drugi po środku każdej muffiny ( można tez użyć makaronu surowego typu spaghetti ).
Tak przygotowane odkładamy na bok i zabieramy się za rozwałkowanie masy cukrowej.
Musicie zmierzyć jakiej średnicy koło potrzebujecie aby pokryło Wam cała muffinę z pralina.
Przy pomocy dowolnego, okrągłego naczynia odpowiadającego tej średnicy wycinamy odpowiednią ilość krążków.
Każdego duszka - każdą muffinę pokrywamy płatem z masy cukrowej formując duszka.
Na koniec przy pomocy czarnego barwnika spożywczego zaznaczamy oczka.
Przygotowane dobrze jest ponownie schodzić w lodówce.
Tutaj jeśli chcecie możecie udekorować tak naprawdę dowolnie, a z pozostałych pralinek będzie pyszna przekąska do kawy czy herbaty :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





Kilka moich propozycji z poprzednich lat - zapraszam do zaglądania :) : 






www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych