Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe duszki.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.


Skoro za parę dni spodziewamy się nalotu duszków ;)) to trzeba by przygotować jakiś przepis dla małych nalotników :).
W tym roku postawiłam na zdrową odmianę muffin z orzechami i żurawiną a do tego przepyszne i mega zdrowe kulki ( praliny ) - przekąski które sprytnie ukrywają się pod każdym duszkiem.
Przepis w brew pozorom bardzo szybki i prosty a do tego naprawdę smaczny.
Zamiast kupnych słodyczy i dużej ilości cukierków myślę ze takie muffiny są fajnym rozwiązaniem.
A jeśli poszukujecie więcej inspiracji  i pomysłów - co by tu przygotować dla poskromnienia małych milusińskich w ten halloweenowy wieczór - na koniec postu podam parę wcześniejszych - z poprzednich lat propozycji.
Zapraszam.















Składniki : 



na Muffiny ( wychodzi u mnie 12 szt ): 


  • 1 1/2 kubka maki pszennej
  • 1 kubek płatków owsianych zwykłych
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek maślanki
  • 1 jajko
  • 1/4 kubka oleju
  • 1-2 marchewki potarte na wiórki
  • opcjonalnie garść posiekanych drobniej orzechów 
  • opcjonalnie garść żurawiny suszonej





na kulki - praliny : 



  • 1 pomarańcz ( skórka i sok )
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g zmiksowanych migdałów ( mączka z migdałów )
  • 2 łyżki syropu z winogron lub melasy lub syropu klonowego
  • 2 garści suszonych daktyli
  • 1/3 kubka kakao ( 3 łyżki kakao rozpuszczone w letnim mleku )
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion Chia ( opcjonalnie - jeśli macie jak najbardziej polecam )
  • 1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo : 


  • ok. 200 g masy białej cukrowej ( dostępna w dobrze wyposażonych marketach )
  • czarny barwnik spożywczy ( w marketach także dostępne zastępcze pisaki czy tubki z żelem a w domach nawet można zastąpić  np. makiem )












Sposób przygotowania :




Zaczynamy od przygotowania naszych pralin które robi się bardzo szybko i sprawnie.
Siekamy drobno daktyle suszone = wrzucamy do dużej miski.
Ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy wraz z sokiem do daktyli.
Dorzucamy: płatki owsiane + mąkę z migdałów + syrop lub melasę + kakao + rozpuszczone masło + sól + wiórki kokosowe + chia + cynamon = całość dobrze mieszamy łyżką.
Przy pomocy najlepiej gałki małej do lodów lub łyżeczki, porcjujemy i formujemy zgrabne kulki.
Układamy na talerz - plate i wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie zabieramy się za muffiny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami. Odkładamy.
W dużej misce łączymy suche składniki : mąka + płatki owsiane + proszek do pieczenia + starta marchewka + posiekane drobno orzechy + suszoną żurawinę ( jeśli jest dość duża można drobniej pokroić nożem ) = całość mieszamy i odkładamy na chwilkę na bok.
Do misy miksera wrzucamy : jajko + brązowy cukier = miksujemy.
Dokładamy : olej + maślankę = miksujemy.
Do mokrych składników w mikserze dodajemy suche składniki i całość mieszamy już tylko do połączenia.
Powstałe ciasto porcjujemy do foremek na muffiny.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 - 25 minut = do suchego patyczka.
Studzimy.
Teraz pozostaje nam wszystko ładnie połączyć w zgrabne duszki.
Oczywiście jeśli lubicie bardzo słodkie i chcecie jeszcze dodatkowo ubarwić, możecie część muffin udekorować dowolnym kremem i np. małymi figurkami.
U mnie (dzieci) raczej ze względów ze to na wynos wersja bez kremowa :).
Gdy muffiny będą już całkowicie ostudzone a nawet mogą być schodzone razem z pralinami w lodówce, łączymy je ze sobą.
Najlepiej pomoc sobie wykałaczki - wkładając jeden koniec w pralinę a drugi po środku każdej muffiny ( można tez użyć makaronu surowego typu spaghetti ).
Tak przygotowane odkładamy na bok i zabieramy się za rozwałkowanie masy cukrowej.
Musicie zmierzyć jakiej średnicy koło potrzebujecie aby pokryło Wam cała muffinę z pralina.
Przy pomocy dowolnego, okrągłego naczynia odpowiadającego tej średnicy wycinamy odpowiednią ilość krążków.
Każdego duszka - każdą muffinę pokrywamy płatem z masy cukrowej formując duszka.
Na koniec przy pomocy czarnego barwnika spożywczego zaznaczamy oczka.
Przygotowane dobrze jest ponownie schodzić w lodówce.
Tutaj jeśli chcecie możecie udekorować tak naprawdę dowolnie, a z pozostałych pralinek będzie pyszna przekąska do kawy czy herbaty :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





Kilka moich propozycji z poprzednich lat - zapraszam do zaglądania :) : 






www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...