Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe duszki.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.


Skoro za parę dni spodziewamy się nalotu duszków ;)) to trzeba by przygotować jakiś przepis dla małych nalotników :).
W tym roku postawiłam na zdrową odmianę muffin z orzechami i żurawiną a do tego przepyszne i mega zdrowe kulki ( praliny ) - przekąski które sprytnie ukrywają się pod każdym duszkiem.
Przepis w brew pozorom bardzo szybki i prosty a do tego naprawdę smaczny.
Zamiast kupnych słodyczy i dużej ilości cukierków myślę ze takie muffiny są fajnym rozwiązaniem.
A jeśli poszukujecie więcej inspiracji  i pomysłów - co by tu przygotować dla poskromnienia małych milusińskich w ten halloweenowy wieczór - na koniec postu podam parę wcześniejszych - z poprzednich lat propozycji.
Zapraszam.















Składniki : 



na Muffiny ( wychodzi u mnie 12 szt ): 


  • 1 1/2 kubka maki pszennej
  • 1 kubek płatków owsianych zwykłych
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek maślanki
  • 1 jajko
  • 1/4 kubka oleju
  • 1-2 marchewki potarte na wiórki
  • opcjonalnie garść posiekanych drobniej orzechów 
  • opcjonalnie garść żurawiny suszonej





na kulki - praliny : 



  • 1 pomarańcz ( skórka i sok )
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g zmiksowanych migdałów ( mączka z migdałów )
  • 2 łyżki syropu z winogron lub melasy lub syropu klonowego
  • 2 garści suszonych daktyli
  • 1/3 kubka kakao ( 3 łyżki kakao rozpuszczone w letnim mleku )
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion Chia ( opcjonalnie - jeśli macie jak najbardziej polecam )
  • 1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo : 


  • ok. 200 g masy białej cukrowej ( dostępna w dobrze wyposażonych marketach )
  • czarny barwnik spożywczy ( w marketach także dostępne zastępcze pisaki czy tubki z żelem a w domach nawet można zastąpić  np. makiem )












Sposób przygotowania :




Zaczynamy od przygotowania naszych pralin które robi się bardzo szybko i sprawnie.
Siekamy drobno daktyle suszone = wrzucamy do dużej miski.
Ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy wraz z sokiem do daktyli.
Dorzucamy: płatki owsiane + mąkę z migdałów + syrop lub melasę + kakao + rozpuszczone masło + sól + wiórki kokosowe + chia + cynamon = całość dobrze mieszamy łyżką.
Przy pomocy najlepiej gałki małej do lodów lub łyżeczki, porcjujemy i formujemy zgrabne kulki.
Układamy na talerz - plate i wkładamy do lodówki.
W miedzy czasie zabieramy się za muffiny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami. Odkładamy.
W dużej misce łączymy suche składniki : mąka + płatki owsiane + proszek do pieczenia + starta marchewka + posiekane drobno orzechy + suszoną żurawinę ( jeśli jest dość duża można drobniej pokroić nożem ) = całość mieszamy i odkładamy na chwilkę na bok.
Do misy miksera wrzucamy : jajko + brązowy cukier = miksujemy.
Dokładamy : olej + maślankę = miksujemy.
Do mokrych składników w mikserze dodajemy suche składniki i całość mieszamy już tylko do połączenia.
Powstałe ciasto porcjujemy do foremek na muffiny.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 - 25 minut = do suchego patyczka.
Studzimy.
Teraz pozostaje nam wszystko ładnie połączyć w zgrabne duszki.
Oczywiście jeśli lubicie bardzo słodkie i chcecie jeszcze dodatkowo ubarwić, możecie część muffin udekorować dowolnym kremem i np. małymi figurkami.
U mnie (dzieci) raczej ze względów ze to na wynos wersja bez kremowa :).
Gdy muffiny będą już całkowicie ostudzone a nawet mogą być schodzone razem z pralinami w lodówce, łączymy je ze sobą.
Najlepiej pomoc sobie wykałaczki - wkładając jeden koniec w pralinę a drugi po środku każdej muffiny ( można tez użyć makaronu surowego typu spaghetti ).
Tak przygotowane odkładamy na bok i zabieramy się za rozwałkowanie masy cukrowej.
Musicie zmierzyć jakiej średnicy koło potrzebujecie aby pokryło Wam cała muffinę z pralina.
Przy pomocy dowolnego, okrągłego naczynia odpowiadającego tej średnicy wycinamy odpowiednią ilość krążków.
Każdego duszka - każdą muffinę pokrywamy płatem z masy cukrowej formując duszka.
Na koniec przy pomocy czarnego barwnika spożywczego zaznaczamy oczka.
Przygotowane dobrze jest ponownie schodzić w lodówce.
Tutaj jeśli chcecie możecie udekorować tak naprawdę dowolnie, a z pozostałych pralinek będzie pyszna przekąska do kawy czy herbaty :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





Kilka moich propozycji z poprzednich lat - zapraszam do zaglądania :) : 






www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...