Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z borówkami i gruszka.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dzis odsłona szybkiego i pysznego ciasta.
Jest maślane i wilgotne a do tego puszyste.
Dodanie borówek amerykańskich i gruszki jeszcze bardziej podkreśliły walory i aromaty tego prostego ciasta.

Przed niektórymi z nas kolejny długi weekend, co niektórzy jeszcze maja przed sobą Dzień Mamy ( tutaj zależy od kraju w którym mieszkamy), a co nie którzy może po prostu spodziewają się gości i potrzebująca coś do kawy - jakikolwiek powód - każdy dobry aby spróbować tego pysznego ciasta.
Zapraszam serdecznie.











Składniki :





  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 3/4 kubka rozpuszczonego masła
  • 1/4 kubka oleju
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1/4 kubka wody
  • 1 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g suszonych borówek amerykańskich
  • 1 duża twarda gruszka
  • 2 garści płatków migdałów ( do posypania na gorze ciasta )










Sposób przygotowania :





Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę ( u mnie silikonowa okrągła typu tortownica ) smarujemy tłuszczem. Odkładamy.
Do mniejszej miski wsypujemy : make + sol + proszek do pieczenia = wszystko dokładnie mieszamy.
Borówki siekamy nożem jeśli są duże na mniejsze kawałki i dorzucamy do maki = mieszamy.
Gruszkę obieramy i ścieramy na wiórki = także dodajemy do maki i mieszamy. Odkładamy całość na sekundę na bok.
W dużej misce łączymy : roztopione masło + olej + cukier + wanilia + jajka + woda = całość mieszamy np. rózgą do ubijania białek.
Dokładamy wcześniej przygotowane suche składniki i całość mieszamy do połączenia - na jednolita masę.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy.
Na gore posypujemy płatki migdałów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Pod koniec sprawdzamy metoda suchego patyczka - czy środek jest dobrze upieczony.
Studzimy.
Mozna dodatkowo oprószyć delikatnie cukrem pudrem  - jeśli ktoś ma taka ochotę.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne ciasto, które po prostu warto przygotować.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.

















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...