Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z borówkami i gruszka.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dzis odsłona szybkiego i pysznego ciasta.
Jest maślane i wilgotne a do tego puszyste.
Dodanie borówek amerykańskich i gruszki jeszcze bardziej podkreśliły walory i aromaty tego prostego ciasta.

Przed niektórymi z nas kolejny długi weekend, co niektórzy jeszcze maja przed sobą Dzień Mamy ( tutaj zależy od kraju w którym mieszkamy), a co nie którzy może po prostu spodziewają się gości i potrzebująca coś do kawy - jakikolwiek powód - każdy dobry aby spróbować tego pysznego ciasta.
Zapraszam serdecznie.











Składniki :





  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 3/4 kubka rozpuszczonego masła
  • 1/4 kubka oleju
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1/4 kubka wody
  • 1 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g suszonych borówek amerykańskich
  • 1 duża twarda gruszka
  • 2 garści płatków migdałów ( do posypania na gorze ciasta )










Sposób przygotowania :





Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę ( u mnie silikonowa okrągła typu tortownica ) smarujemy tłuszczem. Odkładamy.
Do mniejszej miski wsypujemy : make + sol + proszek do pieczenia = wszystko dokładnie mieszamy.
Borówki siekamy nożem jeśli są duże na mniejsze kawałki i dorzucamy do maki = mieszamy.
Gruszkę obieramy i ścieramy na wiórki = także dodajemy do maki i mieszamy. Odkładamy całość na sekundę na bok.
W dużej misce łączymy : roztopione masło + olej + cukier + wanilia + jajka + woda = całość mieszamy np. rózgą do ubijania białek.
Dokładamy wcześniej przygotowane suche składniki i całość mieszamy do połączenia - na jednolita masę.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy.
Na gore posypujemy płatki migdałów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Pod koniec sprawdzamy metoda suchego patyczka - czy środek jest dobrze upieczony.
Studzimy.
Mozna dodatkowo oprószyć delikatnie cukrem pudrem  - jeśli ktoś ma taka ochotę.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne ciasto, które po prostu warto przygotować.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.

















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...