Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z borówkami i gruszka.






www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dzis odsłona szybkiego i pysznego ciasta.
Jest maślane i wilgotne a do tego puszyste.
Dodanie borówek amerykańskich i gruszki jeszcze bardziej podkreśliły walory i aromaty tego prostego ciasta.

Przed niektórymi z nas kolejny długi weekend, co niektórzy jeszcze maja przed sobą Dzień Mamy ( tutaj zależy od kraju w którym mieszkamy), a co nie którzy może po prostu spodziewają się gości i potrzebująca coś do kawy - jakikolwiek powód - każdy dobry aby spróbować tego pysznego ciasta.
Zapraszam serdecznie.











Składniki :





  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 3/4 kubka rozpuszczonego masła
  • 1/4 kubka oleju
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1/4 kubka wody
  • 1 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g suszonych borówek amerykańskich
  • 1 duża twarda gruszka
  • 2 garści płatków migdałów ( do posypania na gorze ciasta )










Sposób przygotowania :





Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę ( u mnie silikonowa okrągła typu tortownica ) smarujemy tłuszczem. Odkładamy.
Do mniejszej miski wsypujemy : make + sol + proszek do pieczenia = wszystko dokładnie mieszamy.
Borówki siekamy nożem jeśli są duże na mniejsze kawałki i dorzucamy do maki = mieszamy.
Gruszkę obieramy i ścieramy na wiórki = także dodajemy do maki i mieszamy. Odkładamy całość na sekundę na bok.
W dużej misce łączymy : roztopione masło + olej + cukier + wanilia + jajka + woda = całość mieszamy np. rózgą do ubijania białek.
Dokładamy wcześniej przygotowane suche składniki i całość mieszamy do połączenia - na jednolita masę.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy.
Na gore posypujemy płatki migdałów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Pod koniec sprawdzamy metoda suchego patyczka - czy środek jest dobrze upieczony.
Studzimy.
Mozna dodatkowo oprószyć delikatnie cukrem pudrem  - jeśli ktoś ma taka ochotę.
Gotowe.
Proste i bardzo smaczne ciasto, które po prostu warto przygotować.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.

















www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...