Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z marchewki.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Zupa pełna zdrowych witamin  - tutaj przede wszystkim karoten  ( witamina A ) który zawdzięczamy marchewce.
To warzywo znane jest od tysięcy lat. Niby takie zwyczajne a bardzo dużo dobrego robi dla naszego organizmu.
Marchew zawiera dużo witamin - A , B1 , B2 , PP , K  - ma tez sporo wapnia , potasu , żelaza , miedzy , fosforu  i jodu.
Bardzo dobrze wpływa na prace naszego żołądka - ma tez zbawienny wpływ dla naszej skory.
A jeśli do tego dodamy ze jako pierwsze warzywo jest podawane małym dzieciom do diety to chyba najlepszy argument aby wykorzystywać marchewkę w naszych kuchniach.
Dlatego tez dziś proponuje Wam zrobić ten przepyszny krem z marchwi który mimo iż nie zawiera mięsa jest pełnowartościowym i pysznym posiłkiem.
Postanowiłam ze w tej wersji wykorzystam pasujący tutaj imbir, czosnek, seler i parę aromatycznych przypraw typu : gałka muszkatołowa , tymianek czy świeży rozmaryn.
Wyszło naprawdę pysznie i myślę ze Wam także bardzo zasmakuje.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.













Składniki : 




  • 1/2 pora
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka imbiru ( wielkość 2 orzechów włoskich )
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 kg marchwi
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mały kawałek korzenia selera
  • pęczek mały świeżej pietruszki
  • odrobina miodu ( ok. 1-2 łyżeczki )
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • opcjonalnie odrobina śmietany













Sposób przygotowania:



Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kostki.
Przygotowujemy duży garnek ( jeśli nie chcemy tak dużej porcji możecie przygotować z polowy podanej ilości składników ).
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno pokrojona cebulkę + czosnek + imbir = całość mieszamy i lekko podsmażamy.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Dokładamy przygotowane, pozostałe warzywa : marchew + seler naciowa + korzeń selera + por + pietruszka = całość doprawiamy odrobina soli  i pieprzem = mieszamy i zostawiamy chwilkę do zeszklenia.
Następnie doprawiamy całość : gałązką rozmarynu ( najlepiej w całości a pod koniec wyjąć ) + miód + tymianek + suszona mięta + gałka muszkatołowa + kminek + płatki chilli = całość mieszamy , przykrywamy wiekiem i zostawiamy na 2 minuty aby wszystko puściło soki.
Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem z warzyw i ponownie przykrywamy.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Na koniec blendujemy całość na kremowa konsystencje.
Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy gałką muszkatołową , pieprzem i sola.
Jeśli uważamy i lubimy doprawiamy dodatkowo odrobina śmietany.
Podajemy z pietruszka.
Gotowe.
Smaczna , prosta i bardzo aromatyczna zupa :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...