www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zupa pełna zdrowych witamin - tutaj przede wszystkim karoten ( witamina A ) który zawdzięczamy marchewce.
To warzywo znane jest od tysięcy lat. Niby takie zwyczajne a bardzo dużo dobrego robi dla naszego organizmu.
Marchew zawiera dużo witamin - A , B1 , B2 , PP , K - ma tez sporo wapnia , potasu , żelaza , miedzy , fosforu i jodu.
Bardzo dobrze wpływa na prace naszego żołądka - ma tez zbawienny wpływ dla naszej skory.
A jeśli do tego dodamy ze jako pierwsze warzywo jest podawane małym dzieciom do diety to chyba najlepszy argument aby wykorzystywać marchewkę w naszych kuchniach.
Dlatego tez dziś proponuje Wam zrobić ten przepyszny krem z marchwi który mimo iż nie zawiera mięsa jest pełnowartościowym i pysznym posiłkiem.
Postanowiłam ze w tej wersji wykorzystam pasujący tutaj imbir, czosnek, seler i parę aromatycznych przypraw typu : gałka muszkatołowa , tymianek czy świeży rozmaryn.
Wyszło naprawdę pysznie i myślę ze Wam także bardzo zasmakuje.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.
Składniki :
- 1/2 pora
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka imbiru ( wielkość 2 orzechów włoskich )
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 kg marchwi
- 2 korzenie pietruszki
- 2 gałązki selera naciowego
- mały kawałek korzenia selera
- pęczek mały świeżej pietruszki
- odrobina miodu ( ok. 1-2 łyżeczki )
- gałązka świeżego rozmarynu
- sol i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki tymianku
- odrobina startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- opcjonalnie odrobina śmietany
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kostki.
Przygotowujemy duży garnek ( jeśli nie chcemy tak dużej porcji możecie przygotować z polowy podanej ilości składników ).
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno pokrojona cebulkę + czosnek + imbir = całość mieszamy i lekko podsmażamy.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Dokładamy przygotowane, pozostałe warzywa : marchew + seler naciowa + korzeń selera + por + pietruszka = całość doprawiamy odrobina soli i pieprzem = mieszamy i zostawiamy chwilkę do zeszklenia.
Następnie doprawiamy całość : gałązką rozmarynu ( najlepiej w całości a pod koniec wyjąć ) + miód + tymianek + suszona mięta + gałka muszkatołowa + kminek + płatki chilli = całość mieszamy , przykrywamy wiekiem i zostawiamy na 2 minuty aby wszystko puściło soki.
Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem z warzyw i ponownie przykrywamy.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Na koniec blendujemy całość na kremowa konsystencje.
Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy gałką muszkatołową , pieprzem i sola.
Jeśli uważamy i lubimy doprawiamy dodatkowo odrobina śmietany.
Podajemy z pietruszka.
Gotowe.
Smaczna , prosta i bardzo aromatyczna zupa :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz