Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z marchewki.







www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Zupa pełna zdrowych witamin  - tutaj przede wszystkim karoten  ( witamina A ) który zawdzięczamy marchewce.
To warzywo znane jest od tysięcy lat. Niby takie zwyczajne a bardzo dużo dobrego robi dla naszego organizmu.
Marchew zawiera dużo witamin - A , B1 , B2 , PP , K  - ma tez sporo wapnia , potasu , żelaza , miedzy , fosforu  i jodu.
Bardzo dobrze wpływa na prace naszego żołądka - ma tez zbawienny wpływ dla naszej skory.
A jeśli do tego dodamy ze jako pierwsze warzywo jest podawane małym dzieciom do diety to chyba najlepszy argument aby wykorzystywać marchewkę w naszych kuchniach.
Dlatego tez dziś proponuje Wam zrobić ten przepyszny krem z marchwi który mimo iż nie zawiera mięsa jest pełnowartościowym i pysznym posiłkiem.
Postanowiłam ze w tej wersji wykorzystam pasujący tutaj imbir, czosnek, seler i parę aromatycznych przypraw typu : gałka muszkatołowa , tymianek czy świeży rozmaryn.
Wyszło naprawdę pysznie i myślę ze Wam także bardzo zasmakuje.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.













Składniki : 




  • 1/2 pora
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka imbiru ( wielkość 2 orzechów włoskich )
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 kg marchwi
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mały kawałek korzenia selera
  • pęczek mały świeżej pietruszki
  • odrobina miodu ( ok. 1-2 łyżeczki )
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • opcjonalnie odrobina śmietany













Sposób przygotowania:



Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kostki.
Przygotowujemy duży garnek ( jeśli nie chcemy tak dużej porcji możecie przygotować z polowy podanej ilości składników ).
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno pokrojona cebulkę + czosnek + imbir = całość mieszamy i lekko podsmażamy.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Dokładamy przygotowane, pozostałe warzywa : marchew + seler naciowa + korzeń selera + por + pietruszka = całość doprawiamy odrobina soli  i pieprzem = mieszamy i zostawiamy chwilkę do zeszklenia.
Następnie doprawiamy całość : gałązką rozmarynu ( najlepiej w całości a pod koniec wyjąć ) + miód + tymianek + suszona mięta + gałka muszkatołowa + kminek + płatki chilli = całość mieszamy , przykrywamy wiekiem i zostawiamy na 2 minuty aby wszystko puściło soki.
Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem z warzyw i ponownie przykrywamy.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Na koniec blendujemy całość na kremowa konsystencje.
Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy gałką muszkatołową , pieprzem i sola.
Jeśli uważamy i lubimy doprawiamy dodatkowo odrobina śmietany.
Podajemy z pietruszka.
Gotowe.
Smaczna , prosta i bardzo aromatyczna zupa :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych