Przejdź do głównej zawartości

Fingerfood - kuleczki mięsno - ryżowe.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dziś chciałabym Wam zaproponować fajne kuleczki z farszem drobiowym.
Ten rodzaj jedzenia można śmiało zakwalifikować do tzw. fingerfood - doskonały na kęsa i przy użyciu rak :)).
Pomyślałam ze przepis fajny dla małych i dużych a do tego można wykorzystać np. rosół i mięso które nam zostało:).
Sam wywar mięsny można mieć wcześniej przygotowany w lodówce a na gotowe tylko zgrabnie przyrządzić te fajne kuleczki.
Mozecie podawać z przeróżnymi sosami i z surówkami.
Wersja dla dorosłych oczywiście może być nieco pikantniejsza.
A może przygotujecie je dla swoich małych milusińskich z okazji Dnia Dziecka :))
Jakakolwiek okazja i powód - warto przygotować.
Zapraszam.










Składniki : 



do wywaru : 


  • 1 mały kurczak 
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała kostka imbiru ( ok. 3 cm )
  • 4 listki ziela laurowego
  • 4 ziela angielskiego
  • ok. 1 litra wody 
  • 2 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku





dodatkowo : 


  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2 kubki ugotowanego ryżu
  • ok. 2 kubki panko mehl ( można zastąpić tarta bułką - polecam jednak jeszcze bardziej chrupiącą bułkę typu panko )
  • 3 jajka
  • odrobina parmezanu ( opcjonalnie )
  • sol i pieprz
  • opcjonalnie odrobina płatków chilli













Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania wywaru. 
Tak jak wspomniałam we wstępie można wykorzystać wcześniej przygotowany rosół i mocniej go doprawić lub przygotować z podanego tutaj sposobu świeży.
Kurczak myjemy i osuszamy.
Wrzucamy do dużego garnka.
Dokładamy do niego : marchewki ( porządnie umyte - nie obieram ) + cebule ( pozbawiam tylko wierzchu - resztę zostawiam w całości co daje lepszy aromat ) + seler ( myjemy i tniemy na nieco mniejsze części ) + imbir ( obrany ) + liście laurowe + ziele angielskie + ząbki czosnku ( obrane - w całości ) + odrobinę soli i pierzu = całość zalewamy woda tylko tak aby zakryć całość.
Tak przygotowany wywar włączamy na mały ogień i gotujemy wolno do miękkości mięsa. ( ok. 2 godziny ).
Gotowe mięso ( powinno być bardzo delikatne i miękkie aż odchodzić samo od kości ) = wyciągamy na talerz na bok do ostudzenia.
Resztę bulionu odcedzamy przez sitko - nie wyrzucamy wywaru- bulionu !
Gdy wszystko stygnie możemy w tym czasie ugotować ryz - możecie użyć dowolnego ulubionego gatunku. Studzimy.
Pietruszkę kroimy na drobno. Odkładamy.
Mięso obieramy i bardzo drobno siekamy = wrzucamy do dużej miski + ugotowany ryz + pietruszka = całość dokładnie mieszamy i teraz doprawiamy w razie do smaku. Jeśli chcemy bardziej pikantnie to możemy dodać chilli - w wersji dla dzieci pomijam.
Ponieważ masa tak pozostawiona byłaby zbyt sucha polewamy odrobina pozostawionego wywaru - nie za dużo = masa powinna być nieco luźniejsza.
Tak przygotowany farsz odkładamy do lodówki - na parę godzin.
Gdy będziemy gotowi do serwowania rozgrzewamy w garnku litr oleju do smażenia.
W miedzy czasie w miseczkach przygotowujemy : 1-wszej panko , w 2-giej roztrzepujemy jajka + sol + pieprz + odrobina parmezanu + odrobina chilli ( jeśli chcemy ).
Przygotowany farsz nabieramy po malej porcji, formujemy zgrabne kuleczki i kolejno obtaczamy w jajku i panko ( tartej bułce )= układamy na talerzu na bok.
Tak postępujemy aż do końca farszu.
Gdy olej osiągnie odpowiednia temperaturę smażymy nasze kuleczki w oleju - krótko z każdej strony na zloty kolor.
Odcedzamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy z dowolnymi sosami - u mnie sos barbecue, sos czosnkowy, sos jogurtowy.
Jako dodatek dowolne surówki czy mieszanki z salat przez Was ulubione.
Gotowe.
Smaczne, mega chrupiące a w środku z mięciutkim, aromatycznym farszem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...