Przejdź do głównej zawartości

Fingerfood - kuleczki mięsno - ryżowe.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Dziś chciałabym Wam zaproponować fajne kuleczki z farszem drobiowym.
Ten rodzaj jedzenia można śmiało zakwalifikować do tzw. fingerfood - doskonały na kęsa i przy użyciu rak :)).
Pomyślałam ze przepis fajny dla małych i dużych a do tego można wykorzystać np. rosół i mięso które nam zostało:).
Sam wywar mięsny można mieć wcześniej przygotowany w lodówce a na gotowe tylko zgrabnie przyrządzić te fajne kuleczki.
Mozecie podawać z przeróżnymi sosami i z surówkami.
Wersja dla dorosłych oczywiście może być nieco pikantniejsza.
A może przygotujecie je dla swoich małych milusińskich z okazji Dnia Dziecka :))
Jakakolwiek okazja i powód - warto przygotować.
Zapraszam.










Składniki : 



do wywaru : 


  • 1 mały kurczak 
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała kostka imbiru ( ok. 3 cm )
  • 4 listki ziela laurowego
  • 4 ziela angielskiego
  • ok. 1 litra wody 
  • 2 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku





dodatkowo : 


  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2 kubki ugotowanego ryżu
  • ok. 2 kubki panko mehl ( można zastąpić tarta bułką - polecam jednak jeszcze bardziej chrupiącą bułkę typu panko )
  • 3 jajka
  • odrobina parmezanu ( opcjonalnie )
  • sol i pieprz
  • opcjonalnie odrobina płatków chilli













Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania wywaru. 
Tak jak wspomniałam we wstępie można wykorzystać wcześniej przygotowany rosół i mocniej go doprawić lub przygotować z podanego tutaj sposobu świeży.
Kurczak myjemy i osuszamy.
Wrzucamy do dużego garnka.
Dokładamy do niego : marchewki ( porządnie umyte - nie obieram ) + cebule ( pozbawiam tylko wierzchu - resztę zostawiam w całości co daje lepszy aromat ) + seler ( myjemy i tniemy na nieco mniejsze części ) + imbir ( obrany ) + liście laurowe + ziele angielskie + ząbki czosnku ( obrane - w całości ) + odrobinę soli i pierzu = całość zalewamy woda tylko tak aby zakryć całość.
Tak przygotowany wywar włączamy na mały ogień i gotujemy wolno do miękkości mięsa. ( ok. 2 godziny ).
Gotowe mięso ( powinno być bardzo delikatne i miękkie aż odchodzić samo od kości ) = wyciągamy na talerz na bok do ostudzenia.
Resztę bulionu odcedzamy przez sitko - nie wyrzucamy wywaru- bulionu !
Gdy wszystko stygnie możemy w tym czasie ugotować ryz - możecie użyć dowolnego ulubionego gatunku. Studzimy.
Pietruszkę kroimy na drobno. Odkładamy.
Mięso obieramy i bardzo drobno siekamy = wrzucamy do dużej miski + ugotowany ryz + pietruszka = całość dokładnie mieszamy i teraz doprawiamy w razie do smaku. Jeśli chcemy bardziej pikantnie to możemy dodać chilli - w wersji dla dzieci pomijam.
Ponieważ masa tak pozostawiona byłaby zbyt sucha polewamy odrobina pozostawionego wywaru - nie za dużo = masa powinna być nieco luźniejsza.
Tak przygotowany farsz odkładamy do lodówki - na parę godzin.
Gdy będziemy gotowi do serwowania rozgrzewamy w garnku litr oleju do smażenia.
W miedzy czasie w miseczkach przygotowujemy : 1-wszej panko , w 2-giej roztrzepujemy jajka + sol + pieprz + odrobina parmezanu + odrobina chilli ( jeśli chcemy ).
Przygotowany farsz nabieramy po malej porcji, formujemy zgrabne kuleczki i kolejno obtaczamy w jajku i panko ( tartej bułce )= układamy na talerzu na bok.
Tak postępujemy aż do końca farszu.
Gdy olej osiągnie odpowiednia temperaturę smażymy nasze kuleczki w oleju - krótko z każdej strony na zloty kolor.
Odcedzamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy z dowolnymi sosami - u mnie sos barbecue, sos czosnkowy, sos jogurtowy.
Jako dodatek dowolne surówki czy mieszanki z salat przez Was ulubione.
Gotowe.
Smaczne, mega chrupiące a w środku z mięciutkim, aromatycznym farszem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...