www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Wam zaproponować fajne kuleczki z farszem drobiowym.
Ten rodzaj jedzenia można śmiało zakwalifikować do tzw. fingerfood - doskonały na kęsa i przy użyciu rak :)).
Pomyślałam ze przepis fajny dla małych i dużych a do tego można wykorzystać np. rosół i mięso które nam zostało:).
Sam wywar mięsny można mieć wcześniej przygotowany w lodówce a na gotowe tylko zgrabnie przyrządzić te fajne kuleczki.
Mozecie podawać z przeróżnymi sosami i z surówkami.
Wersja dla dorosłych oczywiście może być nieco pikantniejsza.
A może przygotujecie je dla swoich małych milusińskich z okazji Dnia Dziecka :))
Jakakolwiek okazja i powód - warto przygotować.
Zapraszam.
Składniki :
do wywaru :
- 1 mały kurczak
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 gałązki selera naciowego
- mała kostka imbiru ( ok. 3 cm )
- 4 listki ziela laurowego
- 4 ziela angielskiego
- ok. 1 litra wody
- 2 ząbki czosnku
- sol i pieprz do smaku
dodatkowo :
- pęczek świeżej pietruszki
- 2 kubki ugotowanego ryżu
- ok. 2 kubki panko mehl ( można zastąpić tarta bułką - polecam jednak jeszcze bardziej chrupiącą bułkę typu panko )
- 3 jajka
- odrobina parmezanu ( opcjonalnie )
- sol i pieprz
- opcjonalnie odrobina płatków chilli
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania wywaru.
Tak jak wspomniałam we wstępie można wykorzystać wcześniej przygotowany rosół i mocniej go doprawić lub przygotować z podanego tutaj sposobu świeży.
Kurczak myjemy i osuszamy.
Wrzucamy do dużego garnka.
Dokładamy do niego : marchewki ( porządnie umyte - nie obieram ) + cebule ( pozbawiam tylko wierzchu - resztę zostawiam w całości co daje lepszy aromat ) + seler ( myjemy i tniemy na nieco mniejsze części ) + imbir ( obrany ) + liście laurowe + ziele angielskie + ząbki czosnku ( obrane - w całości ) + odrobinę soli i pierzu = całość zalewamy woda tylko tak aby zakryć całość.
Tak przygotowany wywar włączamy na mały ogień i gotujemy wolno do miękkości mięsa. ( ok. 2 godziny ).
Gotowe mięso ( powinno być bardzo delikatne i miękkie aż odchodzić samo od kości ) = wyciągamy na talerz na bok do ostudzenia.
Resztę bulionu odcedzamy przez sitko - nie wyrzucamy wywaru- bulionu !
Gdy wszystko stygnie możemy w tym czasie ugotować ryz - możecie użyć dowolnego ulubionego gatunku. Studzimy.
Pietruszkę kroimy na drobno. Odkładamy.
Mięso obieramy i bardzo drobno siekamy = wrzucamy do dużej miski + ugotowany ryz + pietruszka = całość dokładnie mieszamy i teraz doprawiamy w razie do smaku. Jeśli chcemy bardziej pikantnie to możemy dodać chilli - w wersji dla dzieci pomijam.
Ponieważ masa tak pozostawiona byłaby zbyt sucha polewamy odrobina pozostawionego wywaru - nie za dużo = masa powinna być nieco luźniejsza.
Tak przygotowany farsz odkładamy do lodówki - na parę godzin.
Gdy będziemy gotowi do serwowania rozgrzewamy w garnku litr oleju do smażenia.
W miedzy czasie w miseczkach przygotowujemy : 1-wszej panko , w 2-giej roztrzepujemy jajka + sol + pieprz + odrobina parmezanu + odrobina chilli ( jeśli chcemy ).
Przygotowany farsz nabieramy po malej porcji, formujemy zgrabne kuleczki i kolejno obtaczamy w jajku i panko ( tartej bułce )= układamy na talerzu na bok.
Tak postępujemy aż do końca farszu.
Gdy olej osiągnie odpowiednia temperaturę smażymy nasze kuleczki w oleju - krótko z każdej strony na zloty kolor.
Odcedzamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy z dowolnymi sosami - u mnie sos barbecue, sos czosnkowy, sos jogurtowy.
Jako dodatek dowolne surówki czy mieszanki z salat przez Was ulubione.
Gotowe.
Smaczne, mega chrupiące a w środku z mięciutkim, aromatycznym farszem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz