Przejdź do głównej zawartości

Muffiny kawowo - czekoladowe z różą na Dzień Mamy.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Przed nami Dzień Mamy ( Muttertag , Mother´s Day ) czyli święto Wszystkich Mam. :)
W związku z tym mam dla Was pomysł na samodzielnie upieczony od serca prezent.
Mozecie zrobić te pychotki zamiast wielkiego tortu ( co w ogóle im nie ujmuje ) i podarować swoim mamom.
Jeżeli same jesteście mamusiami to takie muffiny możecie upiec dla swoich dzieci i rodzinki :).
Sa niezwykle smaczne i mega czekoladowe.
A jeśli do tego ktoś jest wielkim wielbicielem czekolady będzie zachwycony.
Do dekoracji  możecie użyć dowolnych perełek ozdobnych , ozdób dekoracyjnych z masy cukrowej lub marcepanowej albo możecie pominąć ten etap całkowicie.
U mnie dekoracje są z kolorowych perełek i małych różyczek które przygotowałam z opłatka ale jeśli nie będziecie mieli ochoty na dodatkowa zabawę z dekoracjami to i tak muffiny będą smakować mega :)).
Zapraszam.












Składniki : 




  • 1/3 kubka oleju
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cieplej wody
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 1 1/2 kubka maki
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki prawdziwego cacao
  • szczypta sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka extraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka





dodatkowo : 



 na granache ciemny : 

  • 300 g kuwertury ciemnej ( u mnie 200 g pełna + 100 g mleczna )
  • 200 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie odrobina ( 1-2 łyżki ) serka typu mascarpone




na granache jasny :



  • 300 g kuwertury jasnej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie odrobina serka typu mascarpone



  • jeśli chcemy dekorować będziemy potrzebować także odrobinę dowolnych perełek ozdobnych ( można tez użyć opłatków spożywczych czy nawet dekoracji z masy cukrowej lub masy marcepanowej - tutaj granica jest wasza wyobraźnia  :))










Sposób przygotowania :





Najlepiej zacząć kilka godzin wcześniej lub nawet dzień wcześniej wieczorem i przygotować sobie granache.
Odmierzamy potrzebna ilość ciemnej kuwertury i drobno ja siekamy = wrzucamy do miski. Odkładamy.
W miedzy czasie doprowadzamy do mocnego podgrzania ( nie zagotowujemy ! ) śmietanę = polewamy nią nasza przygotowana czekoladę i mieszamy tak długo aż całość połączy się w gęstą, czekoladowa, gładką masę.
Przykrywamy folia spożywczą ( dotykając folia czekolady) i odstawiamy.
Tak samo postępujemy z białą czekolada.
Drobno siekamy do miski i zalewamy podgrzana śmietaną = całość mieszamy do połączenia w gęstą,  jednolita masę.
Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy.
Granache zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Zabieramy się za muffiny.
Przygotowujemy sobie formę do muffin i wykładamy ja papilotkami.
U mnie z tej porcji wychodzi przeważnie 16 szt. wiec robię zawsze blaszkę na 12 szt + dodatkowo 4 pojedyncze foremki ( tutaj zależy od wielkości foremek ).
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
W miseczce podgrzewamy ciepłą wodę i wsypujemy nasza kawę espresso ( zwykła kawa rozpuszczalna raczej się nie nadaje - nie rozpuści się i nie da pożądanego efektu ) = całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia.
Do misy miksera wrzucamy : olej + jajka + cukier brązowy + wanilie = miksujemy chwilkę.
Dokładamy przestudzona kawę i dalej całość miksujemy.
W miseczce obok łączymy ze sobą suche składniki : make + sodę + proszek do pieczenia + sol + cacao = mieszamy całość dokładnie. Mozna także przesypać przez sitko.
Dorzucamy do misy miksera nasze suche składniki  + mleko = całość miksujemy do połączenia.
Masa będzie dość rzadka - taka ma być.
Przy pomocy dużej gałki do lodów - lub nawet możecie przelać sobie masę do dzbaneczka aby łatwiej porcjować - nakładamy w miarę równo porcje ciasta do foremek.
Całość wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 20 minut.
Pod koniec możemy sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.
Studzimy całkowicie.
Do dekoracji musimy teraz zmiksować nasz przygotowany wcześnie granache.
Jeśli podczas miksowania granache wyda Wam się zbyt gesty i chcielibyście aby krem był nieco lżejszy, możecie dodać odrobinę mascarpone.
Nie jest to jednak konieczne i moja rada jeśli będziecie transportować wasze muffiny, będą one bardziej stabilne bez dodatku mascarpone. (Tutaj musicie sami zdecydować i robić pod wyczucie.)
Podczas miksowania nasz granache mocno zmięknie wiec bez trudu możecie przełożyć go do szprycy lub rękawa cukierniczego z dużą końcówką ( np. gwiazdka ) i pięknie udekorować każdą mufinke takim kremem.
Jeśli do rękawa włożycie z jednej strony ciemny granache a z drogiej strony jasny granache, będziemy mieli dwu-kolorowe kremy.
Tak pięknie udekorowane muffiny możecie jeszcze dowolnie przyozdobić i gotowe.
Przechowujemy w lodowce ale wyciągamy nieco wcześniej do temperatury pokojowej.
Gotowe.
Mega smaczne i mega czekoladowe a do tego proste i na pewno trafia przez żołądki do serc osób którymi je obdarujecie :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com









                                       
                         




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych