www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Testowałam ostatnio domowe sposoby na ricottę (a w zasadzie na wariacje domowego serka ) i ich zastosowanie jako dodatki do dan.
Stanowczo stwierdzam iż najbardziej przypadł mi do gustu ten najprostszy sposób.
Jest szybki i nie wymaga jak w innych przepisach np. gotowania , pasteryzowania itd.
Poświęcając kilka chwil macie super dodatki do np. dan z grilla.
Fajnie komponuje się z różnego rodzaju salatami czy świetny w kompozycji - gazpacho z buraka.
Koniecznie powinniście spróbować - jest pysznie!
Zapraszam.
Składniki :
na ricottę :
- 1 kg dobrego jogurtu greckiego
- opcjonalnie : łyżeczka soku z cytryny
na kuleczki ziołowe:
- polowa z przyrządzonego serka ricotta
- sol i pieprz świeżo zmielony
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- garść świeżej bazylii
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego oregano
- garść świeżej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
na marynowane kuleczki w oliwie:
- polowa z przygotowanego serka ricotta
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej pietruszki
- garść świeżego tymianku
- garść świeżych liści oregano
- łyżka suchego oregano
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania :
Podam Wam dziś dwa sposoby na zrobienie ( z aromatyzowanie ) ricotty. Mozecie od razu z przygotowanej ilości zrobić dwa sposoby dzieląc ricottę na dwie porcje lub możecie wybrać jedna z nich.
Mozecie także zastosować inne ulubione dodatki czy inne zioła które macie pod ręką.
Ważne jest tylko aby zioła były świeże - ale myślę ze o tej porze roku to nie problem i większość z nas ma swoja hodowle na balkonie :))
Zaczynamy od przygotowania serka.
Wybór dobrej jakości jogurtu greckiego gwarantuje Wam dobrej jakości efekt końcowy czyli serek ricotta.
Do dużej miski wrzucamy jogurt + sok z cytryny ( jeśli dodajemy ) = całość mieszamy na gładko.
Przygotowujemy sobie większe sitko i kładziemy je na miseczkę tak aby wszystko z niego miało możliwość swobodnego ściekania.
Potrzebujemy także duża gazę lub tak jak w moim przypadku możemy zastosować bawełnianą pieluchę.
Cały serek przekładamy na gazę na sitku.
Całość dobrze zawijamy, tworząc małą kule a koniec zamykamy np. gumka.
Tak przygotowany serek wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Po 3 dniach macie Wasza domowa odmianę serka - ricotty :))
Pozostaje przygotować dodatki i nasza ricottę z aromatyzować.
Serek wyciśnięty wyciągamy delikatnie z pieluchy ( gazy ) na talerzyk.
Dzielimy na pół.
Do jednej części wkładamy : drobno posiekany rozmaryn + bazylie + oregano + tymianek + pietruszkę + sol + zmielony pieprz + starty ząbek czosnku = całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sobie zamykany pojemniczek.
Przy pomocy łyżeczki lub np. malej gałki do lodów porcjujemy serek i w dłoniach rolujemy w zgrabne, male kuleczki.
Układamy obok siebie w naczyniu. Zamykamy i wkładamy na trochę do lodówki - przejdą smakiem i będą lepiej trzymały swoja formę.
Druga część ricotty będziemy marynować w oliwie i ta ricottę będziecie mogli mieć na dłużej.
Przygotowujemy sobie np. słoik lub zamykane naczynie ( w naczyniu będzie Wam łatwiej układać ).
Odłożony serek przyprawiamy sola i pieprzem.
Formujemy z niego takie same kuleczki jak w poprzedniej wersji.
Na dno naczynia układamy kilka ziół ( w całości ) i cały ząbek czosnku.
Układamy delikatnie nasze kuleczki ricotty i ponownie resztę ziół + czosnek + suszone oregano = całość zalewamy oliwa - tak aby całość marynowała się swobodnie w oliwie.
Zamykamy i do lodówki.
Najlepiej smakuje po kilku dniach ale może stać dłużej.
Przed samym podaniem dobrze jest wyjąć z lodówki jakąś godzinę wcześniej.
Gotowe.
Oby dwie wersje możecie podać jako dodatek do grilla, jako antipasti.
Mozecie tez połączyć je z różnego rodzaju salatami.
U mnie sprawdza się połączenie z burakiem - gazpacho z niego i te mega ziołowe serki - pychota :))
Na grzankach tez jest pysznie.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz