Przejdź do głównej zawartości

Domowa ricotta i ziołowe antipasti.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.


Testowałam ostatnio domowe sposoby na ricottę (a w zasadzie na wariacje domowego serka ) i ich zastosowanie jako dodatki do dan.
Stanowczo stwierdzam iż najbardziej przypadł mi do gustu ten najprostszy sposób. 
Jest szybki i nie wymaga jak w innych przepisach np. gotowania , pasteryzowania itd.
Poświęcając kilka chwil macie super dodatki do np. dan z grilla.
Fajnie komponuje się  z różnego rodzaju salatami czy świetny w kompozycji - gazpacho z buraka.
Koniecznie powinniście spróbować - jest pysznie!
Zapraszam.












Składniki :




na ricottę : 

  • 1 kg dobrego jogurtu greckiego
  • opcjonalnie : łyżeczka soku z cytryny





na kuleczki ziołowe:

  • polowa z przyrządzonego serka ricotta
  • sol i pieprz świeżo zmielony
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku




na marynowane kuleczki w oliwie:


  • polowa z przygotowanego serka ricotta
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżych liści oregano
  • łyżka suchego oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek















Sposób przygotowania : 




Podam Wam dziś dwa sposoby na zrobienie ( z aromatyzowanie ) ricotty. Mozecie od razu z przygotowanej ilości zrobić dwa sposoby dzieląc ricottę na dwie porcje lub możecie wybrać jedna z nich.
Mozecie także zastosować inne ulubione dodatki czy inne zioła które macie pod ręką.
Ważne jest tylko aby zioła były świeże - ale myślę ze o tej porze roku to nie problem i większość z nas ma swoja hodowle na balkonie :))
Zaczynamy od przygotowania serka.
Wybór dobrej jakości jogurtu greckiego gwarantuje Wam dobrej jakości efekt końcowy czyli serek ricotta.
Do dużej miski wrzucamy jogurt + sok z cytryny ( jeśli dodajemy ) = całość mieszamy na gładko.
Przygotowujemy sobie większe sitko i kładziemy je na miseczkę tak aby wszystko z niego miało możliwość swobodnego ściekania.
Potrzebujemy także duża gazę lub tak jak w moim przypadku możemy zastosować bawełnianą pieluchę.
Cały serek przekładamy na gazę na sitku.
Całość dobrze zawijamy, tworząc małą kule a koniec zamykamy np. gumka.
Tak przygotowany serek wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Po 3 dniach macie Wasza domowa odmianę serka - ricotty :))
Pozostaje przygotować dodatki i nasza ricottę z aromatyzować.
Serek wyciśnięty wyciągamy delikatnie z pieluchy ( gazy ) na talerzyk.
Dzielimy na pół.
Do jednej części wkładamy : drobno posiekany rozmaryn + bazylie + oregano + tymianek + pietruszkę + sol + zmielony pieprz + starty ząbek czosnku = całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sobie zamykany pojemniczek.
Przy pomocy łyżeczki lub np. malej gałki do lodów porcjujemy serek i w dłoniach rolujemy w zgrabne, male kuleczki.
Układamy obok siebie w naczyniu. Zamykamy i wkładamy na trochę do lodówki - przejdą smakiem i będą lepiej trzymały swoja formę.
Druga część ricotty będziemy marynować w oliwie i ta ricottę będziecie mogli mieć na dłużej.
Przygotowujemy sobie np. słoik lub zamykane naczynie ( w naczyniu będzie Wam łatwiej układać ).
Odłożony serek przyprawiamy sola i pieprzem.
Formujemy z niego takie same kuleczki jak w poprzedniej wersji.
Na dno naczynia układamy kilka ziół ( w całości ) i cały ząbek czosnku.
Układamy delikatnie nasze kuleczki ricotty i ponownie resztę ziół + czosnek + suszone oregano = całość zalewamy oliwa - tak aby całość marynowała się swobodnie w oliwie.
Zamykamy i do lodówki.
Najlepiej smakuje po kilku dniach ale może stać dłużej.
Przed samym podaniem dobrze jest wyjąć z lodówki jakąś godzinę wcześniej.
Gotowe.
Oby dwie wersje możecie podać jako dodatek do grilla, jako antipasti.
Mozecie tez połączyć je z  różnego rodzaju salatami.
U mnie sprawdza się połączenie z burakiem - gazpacho z niego i te mega ziołowe serki - pychota :))
Na grzankach tez jest pysznie.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...