Przejdź do głównej zawartości

Domowa ricotta i ziołowe antipasti.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.


Testowałam ostatnio domowe sposoby na ricottę (a w zasadzie na wariacje domowego serka ) i ich zastosowanie jako dodatki do dan.
Stanowczo stwierdzam iż najbardziej przypadł mi do gustu ten najprostszy sposób. 
Jest szybki i nie wymaga jak w innych przepisach np. gotowania , pasteryzowania itd.
Poświęcając kilka chwil macie super dodatki do np. dan z grilla.
Fajnie komponuje się  z różnego rodzaju salatami czy świetny w kompozycji - gazpacho z buraka.
Koniecznie powinniście spróbować - jest pysznie!
Zapraszam.












Składniki :




na ricottę : 

  • 1 kg dobrego jogurtu greckiego
  • opcjonalnie : łyżeczka soku z cytryny





na kuleczki ziołowe:

  • polowa z przyrządzonego serka ricotta
  • sol i pieprz świeżo zmielony
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku




na marynowane kuleczki w oliwie:


  • polowa z przygotowanego serka ricotta
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżych liści oregano
  • łyżka suchego oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek















Sposób przygotowania : 




Podam Wam dziś dwa sposoby na zrobienie ( z aromatyzowanie ) ricotty. Mozecie od razu z przygotowanej ilości zrobić dwa sposoby dzieląc ricottę na dwie porcje lub możecie wybrać jedna z nich.
Mozecie także zastosować inne ulubione dodatki czy inne zioła które macie pod ręką.
Ważne jest tylko aby zioła były świeże - ale myślę ze o tej porze roku to nie problem i większość z nas ma swoja hodowle na balkonie :))
Zaczynamy od przygotowania serka.
Wybór dobrej jakości jogurtu greckiego gwarantuje Wam dobrej jakości efekt końcowy czyli serek ricotta.
Do dużej miski wrzucamy jogurt + sok z cytryny ( jeśli dodajemy ) = całość mieszamy na gładko.
Przygotowujemy sobie większe sitko i kładziemy je na miseczkę tak aby wszystko z niego miało możliwość swobodnego ściekania.
Potrzebujemy także duża gazę lub tak jak w moim przypadku możemy zastosować bawełnianą pieluchę.
Cały serek przekładamy na gazę na sitku.
Całość dobrze zawijamy, tworząc małą kule a koniec zamykamy np. gumka.
Tak przygotowany serek wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Po 3 dniach macie Wasza domowa odmianę serka - ricotty :))
Pozostaje przygotować dodatki i nasza ricottę z aromatyzować.
Serek wyciśnięty wyciągamy delikatnie z pieluchy ( gazy ) na talerzyk.
Dzielimy na pół.
Do jednej części wkładamy : drobno posiekany rozmaryn + bazylie + oregano + tymianek + pietruszkę + sol + zmielony pieprz + starty ząbek czosnku = całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sobie zamykany pojemniczek.
Przy pomocy łyżeczki lub np. malej gałki do lodów porcjujemy serek i w dłoniach rolujemy w zgrabne, male kuleczki.
Układamy obok siebie w naczyniu. Zamykamy i wkładamy na trochę do lodówki - przejdą smakiem i będą lepiej trzymały swoja formę.
Druga część ricotty będziemy marynować w oliwie i ta ricottę będziecie mogli mieć na dłużej.
Przygotowujemy sobie np. słoik lub zamykane naczynie ( w naczyniu będzie Wam łatwiej układać ).
Odłożony serek przyprawiamy sola i pieprzem.
Formujemy z niego takie same kuleczki jak w poprzedniej wersji.
Na dno naczynia układamy kilka ziół ( w całości ) i cały ząbek czosnku.
Układamy delikatnie nasze kuleczki ricotty i ponownie resztę ziół + czosnek + suszone oregano = całość zalewamy oliwa - tak aby całość marynowała się swobodnie w oliwie.
Zamykamy i do lodówki.
Najlepiej smakuje po kilku dniach ale może stać dłużej.
Przed samym podaniem dobrze jest wyjąć z lodówki jakąś godzinę wcześniej.
Gotowe.
Oby dwie wersje możecie podać jako dodatek do grilla, jako antipasti.
Mozecie tez połączyć je z  różnego rodzaju salatami.
U mnie sprawdza się połączenie z burakiem - gazpacho z niego i te mega ziołowe serki - pychota :))
Na grzankach tez jest pysznie.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...