Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z rabarbaru i dodatku jeżyn.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Rabarbar - dostawca dużej ilości witamin potrzebnych dla naszego organizmu tj. witamina A , C , E. Ponadto zawiera dużo potasu, sodu, żelaza, magnezu czy fosforu.
Bogaty w beta - karoten a do tego niskokaloryczny - ma 20 kcal na 100 gram ( coś dla liczących kalorie :)).
Jak twierdza naukowcy którzy padają działanie rabarbaru i jego wartości odżywcze  - ma on działanie antyalergiczne , antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.
Ale uwaga ! - jego zastosowanie w kuchni trwa tylko do końca czerwca - po tym czasie uwalnia się w nim bardzo duża ilość kwasu szczawiowego który jest szkodliwy dla organizmu - wypłukuje wapn.
Wiec póki jeszcze sezon trwa należy wykorzystać to warzywo w 100 procentach.

Rabarbar bardzo dobrze smakuje w kompotach , czy w ciastach, tartach i deserach ale również jest fajnym dodatkiem do sosów - dipów do mies.
U mnie dziś jako konfitura którą możecie przygotować raz i cieszyć się jej smakiem np. cały okres jesienno - zimowy.
Receptura babcina bez zbędnych zagęszczaczy , fiksów i całej niepotrzebnej chemii czyli mieszanie drewniana łyżką i dłuższe gotowanie.
Te konfitury u mnie wykorzystuje często do rogalików czy tart i ciast ale moje dzieci uwielbiają także na tostach do śniadania.
Spróbujcie sami bo naprawdę warto przygotować domowe i zdrowe konfitury.
Zapraszam.










Składniki : 



  • 2 kg rabarbaru
  • 3/4 kg cukru ( jeśli ktoś preferuje może dać 1 kg )
  • 750 g mieszanki mrożonych jeżyn ( wybierzcie dobrej jakości )
  • 2 łyżki extraktu z wanilii ( możecie zastąpić laska wanilii i pod koniec ja wyjąć )














Sposób przygotowania :



Z tej ilości u mnie przeważnie wychodzi 8 słoiczków ( takich od konfitur ).
Przygotowujemy sobie dużą miskę.
Rabarbar dokładnie myjemy i osuszamy.
Obieramy go ze skory ( niepotrzebnych włókien ) i kroimy na male kawałeczki - wrzucamy do miski i odstawiamy na chwilkę.
W dużym garnku wsypujemy ok. 250 gram z przygotowanego cukru i karmelizujemy.
Obserwujemy cały czas aby nie spalić.
Gdy nasz karmel będzie wyraźnie pachniał a kolorem przypominał toffi = wrzucamy do niego przygotowany rabarbar.
Całość mieszamy aż puści soki ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody ).
Gdy wszystko ładnie się łączy i zacznie gotować dodajemy pozostałe składniki : mrożone jeżyny + pozostały cukier + wanilie = mieszając do jakiś czas gotujemy na małym ogniu ok. 2 -3 godzin.
Po tym czasie nasze konfitury wyraźnie zgęstnieją ale nie są jeszcze gotowe.
Wyłączamy i pozostawiamy najlepiej na noc do całkowitego wystudzenia.
Ponownie wstawiamy nasza konfiturę i gotujemy ( teraz już prawie smażymy ) tym razem tylko do uzyskania zadowalającej przez nas konsystencji gęstej konfitury.
W miedzy czasie przegotowując słoiczki - wyparzamy i osuszamy.
Gotującą konfiturę przelewamy do słoiczków i bardzo dobrze zakręcamy - pamiętajmy przed zakręceniem dobrze oczyścić gore i zakrętkę ( to gwarantuje szczelność i dobra wytrzymałość ).
Tak przygotowane słoiczki układamy górą do dołu i zostawiamy najlepiej pod przykryciem ( bawełniany ręcznik ) aż do kompletnego ostudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Gotowe.
Smaczne , zdrowe i domowe konfitury :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 

















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...