Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z rabarbaru i dodatku jeżyn.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Rabarbar - dostawca dużej ilości witamin potrzebnych dla naszego organizmu tj. witamina A , C , E. Ponadto zawiera dużo potasu, sodu, żelaza, magnezu czy fosforu.
Bogaty w beta - karoten a do tego niskokaloryczny - ma 20 kcal na 100 gram ( coś dla liczących kalorie :)).
Jak twierdza naukowcy którzy padają działanie rabarbaru i jego wartości odżywcze  - ma on działanie antyalergiczne , antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.
Ale uwaga ! - jego zastosowanie w kuchni trwa tylko do końca czerwca - po tym czasie uwalnia się w nim bardzo duża ilość kwasu szczawiowego który jest szkodliwy dla organizmu - wypłukuje wapn.
Wiec póki jeszcze sezon trwa należy wykorzystać to warzywo w 100 procentach.

Rabarbar bardzo dobrze smakuje w kompotach , czy w ciastach, tartach i deserach ale również jest fajnym dodatkiem do sosów - dipów do mies.
U mnie dziś jako konfitura którą możecie przygotować raz i cieszyć się jej smakiem np. cały okres jesienno - zimowy.
Receptura babcina bez zbędnych zagęszczaczy , fiksów i całej niepotrzebnej chemii czyli mieszanie drewniana łyżką i dłuższe gotowanie.
Te konfitury u mnie wykorzystuje często do rogalików czy tart i ciast ale moje dzieci uwielbiają także na tostach do śniadania.
Spróbujcie sami bo naprawdę warto przygotować domowe i zdrowe konfitury.
Zapraszam.










Składniki : 



  • 2 kg rabarbaru
  • 3/4 kg cukru ( jeśli ktoś preferuje może dać 1 kg )
  • 750 g mieszanki mrożonych jeżyn ( wybierzcie dobrej jakości )
  • 2 łyżki extraktu z wanilii ( możecie zastąpić laska wanilii i pod koniec ja wyjąć )














Sposób przygotowania :



Z tej ilości u mnie przeważnie wychodzi 8 słoiczków ( takich od konfitur ).
Przygotowujemy sobie dużą miskę.
Rabarbar dokładnie myjemy i osuszamy.
Obieramy go ze skory ( niepotrzebnych włókien ) i kroimy na male kawałeczki - wrzucamy do miski i odstawiamy na chwilkę.
W dużym garnku wsypujemy ok. 250 gram z przygotowanego cukru i karmelizujemy.
Obserwujemy cały czas aby nie spalić.
Gdy nasz karmel będzie wyraźnie pachniał a kolorem przypominał toffi = wrzucamy do niego przygotowany rabarbar.
Całość mieszamy aż puści soki ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody ).
Gdy wszystko ładnie się łączy i zacznie gotować dodajemy pozostałe składniki : mrożone jeżyny + pozostały cukier + wanilie = mieszając do jakiś czas gotujemy na małym ogniu ok. 2 -3 godzin.
Po tym czasie nasze konfitury wyraźnie zgęstnieją ale nie są jeszcze gotowe.
Wyłączamy i pozostawiamy najlepiej na noc do całkowitego wystudzenia.
Ponownie wstawiamy nasza konfiturę i gotujemy ( teraz już prawie smażymy ) tym razem tylko do uzyskania zadowalającej przez nas konsystencji gęstej konfitury.
W miedzy czasie przegotowując słoiczki - wyparzamy i osuszamy.
Gotującą konfiturę przelewamy do słoiczków i bardzo dobrze zakręcamy - pamiętajmy przed zakręceniem dobrze oczyścić gore i zakrętkę ( to gwarantuje szczelność i dobra wytrzymałość ).
Tak przygotowane słoiczki układamy górą do dołu i zostawiamy najlepiej pod przykryciem ( bawełniany ręcznik ) aż do kompletnego ostudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Gotowe.
Smaczne , zdrowe i domowe konfitury :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 

















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...