www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Rabarbar - dostawca dużej ilości witamin potrzebnych dla naszego organizmu tj. witamina A , C , E. Ponadto zawiera dużo potasu, sodu, żelaza, magnezu czy fosforu.
Bogaty w beta - karoten a do tego niskokaloryczny - ma 20 kcal na 100 gram ( coś dla liczących kalorie :)).
Jak twierdza naukowcy którzy padają działanie rabarbaru i jego wartości odżywcze - ma on działanie antyalergiczne , antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia.
Ale uwaga ! - jego zastosowanie w kuchni trwa tylko do końca czerwca - po tym czasie uwalnia się w nim bardzo duża ilość kwasu szczawiowego który jest szkodliwy dla organizmu - wypłukuje wapn.
Wiec póki jeszcze sezon trwa należy wykorzystać to warzywo w 100 procentach.
Rabarbar bardzo dobrze smakuje w kompotach , czy w ciastach, tartach i deserach ale również jest fajnym dodatkiem do sosów - dipów do mies.
U mnie dziś jako konfitura którą możecie przygotować raz i cieszyć się jej smakiem np. cały okres jesienno - zimowy.
Receptura babcina bez zbędnych zagęszczaczy , fiksów i całej niepotrzebnej chemii czyli mieszanie drewniana łyżką i dłuższe gotowanie.
Te konfitury u mnie wykorzystuje często do rogalików czy tart i ciast ale moje dzieci uwielbiają także na tostach do śniadania.
Spróbujcie sami bo naprawdę warto przygotować domowe i zdrowe konfitury.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 kg rabarbaru
- 3/4 kg cukru ( jeśli ktoś preferuje może dać 1 kg )
- 750 g mieszanki mrożonych jeżyn ( wybierzcie dobrej jakości )
- 2 łyżki extraktu z wanilii ( możecie zastąpić laska wanilii i pod koniec ja wyjąć )
Sposób przygotowania :
Z tej ilości u mnie przeważnie wychodzi 8 słoiczków ( takich od konfitur ).
Przygotowujemy sobie dużą miskę.
Rabarbar dokładnie myjemy i osuszamy.
Obieramy go ze skory ( niepotrzebnych włókien ) i kroimy na male kawałeczki - wrzucamy do miski i odstawiamy na chwilkę.
W dużym garnku wsypujemy ok. 250 gram z przygotowanego cukru i karmelizujemy.
Obserwujemy cały czas aby nie spalić.
Gdy nasz karmel będzie wyraźnie pachniał a kolorem przypominał toffi = wrzucamy do niego przygotowany rabarbar.
Całość mieszamy aż puści soki ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody ).
Gdy wszystko ładnie się łączy i zacznie gotować dodajemy pozostałe składniki : mrożone jeżyny + pozostały cukier + wanilie = mieszając do jakiś czas gotujemy na małym ogniu ok. 2 -3 godzin.
Po tym czasie nasze konfitury wyraźnie zgęstnieją ale nie są jeszcze gotowe.
Wyłączamy i pozostawiamy najlepiej na noc do całkowitego wystudzenia.
Ponownie wstawiamy nasza konfiturę i gotujemy ( teraz już prawie smażymy ) tym razem tylko do uzyskania zadowalającej przez nas konsystencji gęstej konfitury.
W miedzy czasie przegotowując słoiczki - wyparzamy i osuszamy.
Gotującą konfiturę przelewamy do słoiczków i bardzo dobrze zakręcamy - pamiętajmy przed zakręceniem dobrze oczyścić gore i zakrętkę ( to gwarantuje szczelność i dobra wytrzymałość ).
Tak przygotowane słoiczki układamy górą do dołu i zostawiamy najlepiej pod przykryciem ( bawełniany ręcznik ) aż do kompletnego ostudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Gotowe.
Smaczne , zdrowe i domowe konfitury :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz