Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki razowo - pszenne.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.




Dziś coś z serii domowe pieczywo.
Bardzo fajne, zgrabne małe bułeczki z maki pszennej i żytniej – razowej.
Lekko chrupiąca skórka, a w środku mięciutki miąższ.
Doskonale sprawdza się na pyszne siadanie czy kolacje z rodzinką.
U mnie często także na prośbę dzieci pieczone na niedzielne siadanie i na drugie sniadanie dla dzieci do szkoły.
Bułeczki proste i przepis nie skomplikowany. Nie wymagają dużo pracy tylko trochę cierpliwości by dać im czas pięknie wyrosnąć. :)
Zapraszam do spróbowania.










Składniki :




  •  300 g maki typu 1050
  •  150 g maki zytniej - razowej
  •  1 lyzeczka soli
  •  1 lyzeczka cukru
  •  50 g miekkiego masla
  •  20 g swiezych drozdzy
  •  280 ml cieplego ( letniego ) mleka











 Sposób przygotowania :




Z proporcji, które podaje wychodzi mi 16 mniejszych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie zrobić smiało większe bułeczki i tym samym mniejsza ilość.
Zaczynamy od drożdży.
Do kubeczka odlać trochę z letniego mleka + wykruszyć drożdże + odrobina cukru = całość wymieszać i odstawić na chwilkę, aby zaczyn zaczął pracować.
W między czasie do misy miksera przesiewamy obie maki + sol = mieszamy.
Dokładamy masło i mieszamy z hakiem do wyrabiania ciast na kruszonkę.
Dolewamy pozostałe mleko + cukier + zaczyn drożdżowy = całość wyrabiamy dość długo na sprężyste i jednolite ciasto (ok. 7 – 10 minut).
Wyrobione ciasto przekładamy na oprószona maka miskę i odkładamy pod przykryciem w cieple miejsce do wyrośnięcia – ok. 1-2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat i dzielimy na równe części (16 szt małe – 12 szt większe bułeczki).
Każda z części kulamy w rekach na zgrabna bułeczkę z gładka i jednolita góra.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i posypujemy lekko maka.
Nasze bułeczki układamy w lekkich odstępach od siebie i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrastania pod bawełniana ściereczka.
Nagrzewamy piekarnik na 200 stop. C.
Każda bułeczkę nacinamy delikatnie nożyczkami na gorze w tzw. krzyzyć (nie jest to konieczne).
Można także dodatkowo posmarować odrobina mleka – będzie jeszcze bardziej lśniąca i chrupiąca skórka.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Gotowe po popukaniu bułeczki wydadzą głuchy, tępy dźwięk.
Studzimy.
Proste, pachnące domowe pieczywo z dodatkami ktore wybierzecie :)
Polecam serdecznie i pozdrawiam gorąco.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...