www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś coś z serii domowe pieczywo.
Bardzo fajne, zgrabne małe bułeczki z maki pszennej i żytniej – razowej.
Lekko chrupiąca skórka, a w środku mięciutki miąższ.
Doskonale sprawdza się na pyszne siadanie czy kolacje z rodzinką.
U mnie często także na prośbę dzieci pieczone na niedzielne siadanie i na drugie sniadanie dla dzieci do szkoły.
Bułeczki proste i przepis nie skomplikowany. Nie wymagają dużo pracy tylko trochę cierpliwości by dać im czas pięknie wyrosnąć. :)
Zapraszam do spróbowania.
Składniki :
- 300 g maki typu 1050
- 150 g maki zytniej - razowej
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka cukru
- 50 g miekkiego masla
- 20 g swiezych drozdzy
- 280 ml cieplego ( letniego ) mleka
Sposób przygotowania :
Z proporcji, które podaje wychodzi mi 16 mniejszych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie zrobić smiało większe bułeczki i tym samym mniejsza ilość.
Zaczynamy od drożdży.
Do kubeczka odlać trochę z letniego mleka + wykruszyć drożdże + odrobina cukru = całość wymieszać i odstawić na chwilkę, aby zaczyn zaczął pracować.
W między czasie do misy miksera przesiewamy obie maki + sol = mieszamy.
Dokładamy masło i mieszamy z hakiem do wyrabiania ciast na kruszonkę.
Dolewamy pozostałe mleko + cukier + zaczyn drożdżowy = całość wyrabiamy dość długo na sprężyste i jednolite ciasto (ok. 7 – 10 minut).
Wyrobione ciasto przekładamy na oprószona maka miskę i odkładamy pod przykryciem w cieple miejsce do wyrośnięcia – ok. 1-2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat i dzielimy na równe części (16 szt małe – 12 szt większe bułeczki).
Każda z części kulamy w rekach na zgrabna bułeczkę z gładka i jednolita góra.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i posypujemy lekko maka.
Nasze bułeczki układamy w lekkich odstępach od siebie i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrastania pod bawełniana ściereczka.
Nagrzewamy piekarnik na 200 stop. C.
Każda bułeczkę nacinamy delikatnie nożyczkami na gorze w tzw. krzyzyć (nie jest to konieczne).
Można także dodatkowo posmarować odrobina mleka – będzie jeszcze bardziej lśniąca i chrupiąca skórka.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Gotowe po popukaniu bułeczki wydadzą głuchy, tępy dźwięk.
Studzimy.
Proste, pachnące domowe pieczywo z dodatkami ktore wybierzecie :)
Polecam serdecznie i pozdrawiam gorąco.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz