Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki razowo - pszenne.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.




Dziś coś z serii domowe pieczywo.
Bardzo fajne, zgrabne małe bułeczki z maki pszennej i żytniej – razowej.
Lekko chrupiąca skórka, a w środku mięciutki miąższ.
Doskonale sprawdza się na pyszne siadanie czy kolacje z rodzinką.
U mnie często także na prośbę dzieci pieczone na niedzielne siadanie i na drugie sniadanie dla dzieci do szkoły.
Bułeczki proste i przepis nie skomplikowany. Nie wymagają dużo pracy tylko trochę cierpliwości by dać im czas pięknie wyrosnąć. :)
Zapraszam do spróbowania.










Składniki :




  •  300 g maki typu 1050
  •  150 g maki zytniej - razowej
  •  1 lyzeczka soli
  •  1 lyzeczka cukru
  •  50 g miekkiego masla
  •  20 g swiezych drozdzy
  •  280 ml cieplego ( letniego ) mleka











 Sposób przygotowania :




Z proporcji, które podaje wychodzi mi 16 mniejszych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie zrobić smiało większe bułeczki i tym samym mniejsza ilość.
Zaczynamy od drożdży.
Do kubeczka odlać trochę z letniego mleka + wykruszyć drożdże + odrobina cukru = całość wymieszać i odstawić na chwilkę, aby zaczyn zaczął pracować.
W między czasie do misy miksera przesiewamy obie maki + sol = mieszamy.
Dokładamy masło i mieszamy z hakiem do wyrabiania ciast na kruszonkę.
Dolewamy pozostałe mleko + cukier + zaczyn drożdżowy = całość wyrabiamy dość długo na sprężyste i jednolite ciasto (ok. 7 – 10 minut).
Wyrobione ciasto przekładamy na oprószona maka miskę i odkładamy pod przykryciem w cieple miejsce do wyrośnięcia – ok. 1-2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat i dzielimy na równe części (16 szt małe – 12 szt większe bułeczki).
Każda z części kulamy w rekach na zgrabna bułeczkę z gładka i jednolita góra.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i posypujemy lekko maka.
Nasze bułeczki układamy w lekkich odstępach od siebie i zostawiamy jeszcze jakieś 30 minut do ponownego wyrastania pod bawełniana ściereczka.
Nagrzewamy piekarnik na 200 stop. C.
Każda bułeczkę nacinamy delikatnie nożyczkami na gorze w tzw. krzyzyć (nie jest to konieczne).
Można także dodatkowo posmarować odrobina mleka – będzie jeszcze bardziej lśniąca i chrupiąca skórka.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Gotowe po popukaniu bułeczki wydadzą głuchy, tępy dźwięk.
Studzimy.
Proste, pachnące domowe pieczywo z dodatkami ktore wybierzecie :)
Polecam serdecznie i pozdrawiam gorąco.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...