www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś kolejna odsłona - propozycja na domowe pieczywo.
Te bułeczki znikają naprawdę szybciutko a do tego są proste w przygotowaniu. Mozecie przygotować je do pysznej kolacji a pozostałe będą jak znalazł na śniadanie lub np. dla dzieci do szkoły.
Jeśli lubicie bułki to zachęcam do upieczenia.
Zapraszam.
Składniki :
- 400 gram maki pszennej zwykłej
- 150 gram maki typu 1050
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 gram masła roztopionego
- 1 jajko
- 150 ml ciepłego mleka
- ok. 100 - 110 ml cieplej wody
- 2 opakowania drożdży suchych
Sposób przygotowania.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast ( lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ręcznie ) wrzucamy : maki + sol + cukier + drożdże = mieszamy.
Dolewamy płynne składniki : masło + jajko + mleko = zaczynamy pomału wyrabiać ciasto. Dolewamy stopniowo wodę.
Wyrabiamy ( ok. 7 minut) na gładkie i jednolite ciasto.
Miske z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 2 godziny.
Przygotowujemy sobie blaszkę z papierem do pieczenia. Oprószamy ja lekko maka.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i formujemy na kule. Dzielimy ja na 10 - 12 kawałków.
Każdy kawałek rolujemy na bułeczkę. Naciągając w rekach na gładko gore bułeczki, zawijamy pod spod brzegi.
Układamy bułeczki na przygotowanej blaszce i oprószamy lekko maka.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Kazda bułeczkę na sam koniec dzielimy tempa strona noża, tworząc tzw. przedziałek.
Jeśli chcemy aby były z góry bardziej chrupiące spryskujemy je woda.
Pieczemy 10 - 12 minut.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz