Przejdź do głównej zawartości

Zwyczajne ale najlepsze bo domowe - bułeczki.





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Dziś kolejna odsłona - propozycja na domowe pieczywo.
Te bułeczki znikają naprawdę szybciutko a do tego są proste w przygotowaniu. Mozecie przygotować je do pysznej kolacji a pozostałe będą jak znalazł na śniadanie lub np. dla dzieci do szkoły.
Jeśli lubicie bułki to zachęcam do upieczenia.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 400 gram maki pszennej zwykłej
  • 150 gram maki typu 1050
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 gram masła roztopionego
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • ok. 100 - 110 ml cieplej wody
  • 2 opakowania drożdży suchych









Sposób przygotowania.

Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast ( lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ręcznie ) wrzucamy : maki + sol + cukier + drożdże = mieszamy.
Dolewamy płynne składniki : masło + jajko + mleko = zaczynamy pomału wyrabiać ciasto. Dolewamy stopniowo wodę.
Wyrabiamy ( ok. 7 minut) na gładkie i jednolite ciasto. 
Miske z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 2 godziny.
Przygotowujemy sobie blaszkę z papierem do pieczenia. Oprószamy ja lekko maka.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i formujemy na kule. Dzielimy ja na 10 - 12 kawałków.
Każdy kawałek rolujemy na bułeczkę. Naciągając w rekach na gładko gore bułeczki, zawijamy pod spod brzegi.
Układamy bułeczki na przygotowanej blaszce i oprószamy lekko maka.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. 
Nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Kazda bułeczkę na sam koniec dzielimy tempa strona noża, tworząc tzw. przedziałek.
Jeśli chcemy aby były z góry bardziej chrupiące spryskujemy je woda.
Pieczemy 10 - 12 minut.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.







www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...