Przejdź do głównej zawartości

Kuskus - czyli zdrowa i szybka przekąska.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie wiosna :)). Ukochane ptaszki wróciły i niezawodnie co rano pięknie budzą mnie śpiewem. Świat jakoś pojaśniał, a słoneczko daje energie i chęci do działania. I oby tak już zostało :)).
Czas zacząć wiosenne porządki :) - oczywiście nie tylko w szafach , domach , balkonach , ogrodach ale także w jedzeniu. Skoro wiosna, to czas najwyższy na lżejsze jedzenie, pyszne salaty i owoce. Po szarej zimie czas na kolory na naszych talerzach.
W związku z tym dziś super przekąska, którą można przygotować super szybko i podjadać w ciągu dnia.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 1 kubek kaszy typu kuskus
  • 2 kubki bulionu warzywnego
  • 2-4 pomidory
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 4 szt. szczypiorku świeżego
  • 1 duza garść pietruszki
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sol i pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii świeżej







Sposób przygotowania:



W misce wsypujemy nasz kuskus i zalewamy go wrzącym bulionem. Mieszamy sekundę i przykrywamy szczelnie folia spożywczą. Odstawiamy na ok. 5 - 10 minut. Kasza pochłonie cały wywar.
Pomidory myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Wrzucamy do dużej miski.
Ogórek myjemy, obieramy ze skory i pozbywamy się miąższu. Resztę kroimy w drobna kosteczkę i dorzucamy do pomidorów.
Szczypiorek kroimy drobno i także dorzucamy do reszty.
Pietruszkę umyta i osuszona drobno siekamy i dokładamy do reszty.
Nasz kuskus gdy jest już gotowy, widelcem mieszamy i dokładamy do miski z warzywami. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec doprawiamy całość do smaku pieprzem , sola , sokiem z cytryny i odrobina oliwy z oliwek. 
Na gotowo posypujemy świeżą bazylia.
Nasza przekąska smakuje co prawda od razu ale dobrze jest włożyć ja do lodówki na trochę aby jeszcze bardziej przeszły smaki. Bedzie jeszcze lepiej smakowała.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych