Przejdź do głównej zawartości

Kuskus - czyli zdrowa i szybka przekąska.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie wiosna :)). Ukochane ptaszki wróciły i niezawodnie co rano pięknie budzą mnie śpiewem. Świat jakoś pojaśniał, a słoneczko daje energie i chęci do działania. I oby tak już zostało :)).
Czas zacząć wiosenne porządki :) - oczywiście nie tylko w szafach , domach , balkonach , ogrodach ale także w jedzeniu. Skoro wiosna, to czas najwyższy na lżejsze jedzenie, pyszne salaty i owoce. Po szarej zimie czas na kolory na naszych talerzach.
W związku z tym dziś super przekąska, którą można przygotować super szybko i podjadać w ciągu dnia.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 1 kubek kaszy typu kuskus
  • 2 kubki bulionu warzywnego
  • 2-4 pomidory
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 4 szt. szczypiorku świeżego
  • 1 duza garść pietruszki
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sol i pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii świeżej







Sposób przygotowania:



W misce wsypujemy nasz kuskus i zalewamy go wrzącym bulionem. Mieszamy sekundę i przykrywamy szczelnie folia spożywczą. Odstawiamy na ok. 5 - 10 minut. Kasza pochłonie cały wywar.
Pomidory myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Wrzucamy do dużej miski.
Ogórek myjemy, obieramy ze skory i pozbywamy się miąższu. Resztę kroimy w drobna kosteczkę i dorzucamy do pomidorów.
Szczypiorek kroimy drobno i także dorzucamy do reszty.
Pietruszkę umyta i osuszona drobno siekamy i dokładamy do reszty.
Nasz kuskus gdy jest już gotowy, widelcem mieszamy i dokładamy do miski z warzywami. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec doprawiamy całość do smaku pieprzem , sola , sokiem z cytryny i odrobina oliwy z oliwek. 
Na gotowo posypujemy świeżą bazylia.
Nasza przekąska smakuje co prawda od razu ale dobrze jest włożyć ja do lodówki na trochę aby jeszcze bardziej przeszły smaki. Bedzie jeszcze lepiej smakowała.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...