www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Kruche, aromatyczne ciasteczka trochę przypominające włoskie cantuccini. Sa pyszne i bardzo proste do wykonania.
Jeśli mamy ochotę na male co nieco -a w końcu każdy zasługuje na małą słodką nagrodę :) - to myślę dobry pomysł do spróbowania.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 150 gram uprażonych i posiekanych migdałów
- 3/4 kubka zmielonych migdałów ( całkowicie na make )
- 2 kubki maki pszennej
- 1 kubek cukru zwykłego
- 3/4 kubka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ( opcjonalnie )
- ok 1/4 kubka wody
- 2 jajka
- skorka z pomarańczy
- skorka z cytryny
Sposób przygotowania :
Do misy robota kuchennego lub jeśli wybieramy metodę ręczną, do dużej miski wsypujemy : make + zmielone migdały + cukier + cukier brązowy + cynamon + gałkę muszkatołową + goździki + pieprz +sol + proszek do pieczenia + soda = całość mieszamy.
Dorzucamy mokre składniki : jajka + skorka z pomarańczy + skorka z cytryny + migdały posiekane + dolewamy po trochu wodę. Czasem nie potrzeba jej całej ilości.
Mieszamy całość i wyrabiamy. Konsystencja ma być gęsta i lekko kleista.
Na podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i jeszcze lekko zagniatamy.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Blaszkę przygotowujemy z papierem do pieczenia.
Nasze ciasto odrywając po kawałku rolujemy i formujemy w reku male ciasteczka - kulki i układamy na blaszce. Lekko je rozpłaszczamy.
Jeśli mamy ochotę możemy uformować je w dłuższe paski lub mniejsze kuleczki - tu już zależy decyzja tylko od Was.
Pieczemy ok 12 -14 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka stwardnieją i staną się chrupiące.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz