Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka z migdałów.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Kruche, aromatyczne ciasteczka trochę przypominające włoskie cantuccini. Sa pyszne i bardzo proste do wykonania. 
Jeśli mamy ochotę na male co nieco -a w końcu każdy zasługuje na małą słodką nagrodę :) - to myślę dobry pomysł do spróbowania.
Zapraszam serdecznie.








Składniki : 

  • 150 gram uprażonych i posiekanych migdałów
  • 3/4 kubka zmielonych migdałów ( całkowicie na make )
  • 2 kubki maki pszennej
  • 1 kubek cukru zwykłego
  • 3/4 kubka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ( opcjonalnie )
  • ok 1/4 kubka wody
  • 2 jajka
  • skorka z pomarańczy
  • skorka z cytryny







Sposób przygotowania : 




Do misy robota kuchennego lub jeśli wybieramy metodę ręczną, do dużej miski wsypujemy : make + zmielone migdały + cukier + cukier brązowy + cynamon + gałkę muszkatołową + goździki + pieprz +sol + proszek do pieczenia + soda = całość mieszamy.
Dorzucamy mokre składniki : jajka + skorka z pomarańczy + skorka z cytryny + migdały posiekane + dolewamy po trochu wodę. Czasem nie potrzeba jej całej ilości.
Mieszamy całość i wyrabiamy. Konsystencja ma być gęsta i lekko kleista.
Na podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i jeszcze lekko zagniatamy.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Blaszkę przygotowujemy z papierem do pieczenia.
Nasze ciasto odrywając po kawałku rolujemy i formujemy w reku male ciasteczka - kulki i układamy na blaszce. Lekko je rozpłaszczamy.
Jeśli mamy ochotę możemy uformować je w dłuższe paski lub mniejsze kuleczki - tu już zależy decyzja tylko od Was.
Pieczemy ok 12 -14 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka stwardnieją i staną się chrupiące.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...