Przejdź do głównej zawartości

Cupcake-sy pomarańczowo - cytrynowe.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Popularne na całym świecie i bardzo lubiane. Mozna je przygotować na miliony smaków i sposobów.
Nikogo chyba nie muszę przekonywać ze są bardzo proste w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne.
Jako przekąska na drugie śniadanie dla dzieci czy deser, lub coś do kawy. A może skoro niebawem Walentynki to będziecie mieli ochotę przygotować je i pięknie udekorować dla kogoś w prezencie :).
Cokolwiek Was skusi naprawdę warto.
Zapraszam.










Składniki : 

  • 1/2 kubka cukru
  • 1/3 kubka brązowego cukru
  • 120 g masła miękkiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kubka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 kubka maślanki ( można zastąpić mlekiem ale polecam maślankę )
  • sok i skorka z pomarańczy
  • skorka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego









Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy sobie formy do cupcakesow - mafinek. Wykładamy je papierowymi papilotkami.
Jeśli nie mamy formy to możemy użyć samych papilotek rozłożonych na blaszce do pieczenia tylko powinny być nieco sztywniejsze ( lub wkładane podwójnie ) aby ciasto ładnie w nich utrzymało kształt.
Do misy robota kuchennego wrzucamy miękkie masło i oba cukry + cukier waniliowy = miksujemy na puszysta masę. 
Dokładamy jajka +maślankę + sok i skórkę z pomarańczy + polowe soku i skórkę z cytryny + cynamon = całość mieszamy.
Na koniec dodajemy suche składniki : make + sol + proszek do pieczenia = całość mieszamy do połączenia składników.
Za pomocą gałki do lodów lub np. jakieś łyżki - miarki, porcjujemy nasze foremki.
Wypełniamy je do 3/4 wysokości.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18 - 20 minut.
Studzimy na kratce i jeśli mamy ochotę dekorujemy według uznania :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...