Przejdź do głównej zawartości

Domowy chrupiący chlebek.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Chrupiąca skorka, delikatny aromatyczny miąższ i ten zapach .... czego więcej chcieć na pyszne śniadanie :).
Ten chlebek nie dość ze prosty - nie potrzeba stresować się zakwasem, to po prostu przepyszny. 
A skoro mamy weekend to chyba dobry czas na domowe pieczywo.
Spróbujcie sami a jestem pewna ze będzie gościć często na Waszych stolach.
Zapraszam.









Składniki : 

  • 2 kostki świeżych drożdży
  • ok. 600 ml cieplej wody
  • 1 łyżeczka cukru ( do zaczynu drożdżowego )
  • 2 łyżeczki maki ( do zaczynu drożdżowego )
  • 500 g maki typu 1050 lub 720
  • 500 g maki orkiszowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich ( opcjonalnie )
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu, maku i słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jasnego octu winnego ( można zastąpić octem )









Sposób przygotowania : 



Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnia woda + łyżeczka cukru + 2 łyżeczki maki = mieszamy całość i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy nasze obie maki + płatki + sol + oregano + zioła prowansalskie + ziarna = mieszamy całość.
Dolewamy do maki aktywne już drożdże + oliwę + ocet = mieszamy łyżką na elastyczne , gładkie ciasto.
Miskie przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie dwie foremki - keksowki. Smarujemy je najlepiej smalcem  i obsypujemy lekko tarta bułką. Odstawiamy.
Po tym czasie ponownie mieszamy i wykładamy ciasto na podsypana maka stolnice.
Zagniatamy lekko nasze ciasto i formujemy na dwa bochenki. Wielkość dopasowujemy do naszych foremek.
Przekładamy do foremek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 20 minut.
Powinny podwoić swoja objętość.
Piekarnik nastawiamy na 250 stop. C.
Nasze bochenki spryskujemy z góry woda i lekko możemy naciąć na gorze każdy z nich.
Wkładamy foremki do piekarnika i zmniejszamy od razu piekarnik na 230 stop. C.
Pieczemy 40 minut przykrywając z góry folio aluminiowa do pieczenia.
Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut do zrumienienia i dopieczenia.
Chlebki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych