Przejdź do głównej zawartości

Domowy chrupiący chlebek.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Chrupiąca skorka, delikatny aromatyczny miąższ i ten zapach .... czego więcej chcieć na pyszne śniadanie :).
Ten chlebek nie dość ze prosty - nie potrzeba stresować się zakwasem, to po prostu przepyszny. 
A skoro mamy weekend to chyba dobry czas na domowe pieczywo.
Spróbujcie sami a jestem pewna ze będzie gościć często na Waszych stolach.
Zapraszam.









Składniki : 

  • 2 kostki świeżych drożdży
  • ok. 600 ml cieplej wody
  • 1 łyżeczka cukru ( do zaczynu drożdżowego )
  • 2 łyżeczki maki ( do zaczynu drożdżowego )
  • 500 g maki typu 1050 lub 720
  • 500 g maki orkiszowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich ( opcjonalnie )
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu, maku i słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jasnego octu winnego ( można zastąpić octem )









Sposób przygotowania : 



Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnia woda + łyżeczka cukru + 2 łyżeczki maki = mieszamy całość i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy nasze obie maki + płatki + sol + oregano + zioła prowansalskie + ziarna = mieszamy całość.
Dolewamy do maki aktywne już drożdże + oliwę + ocet = mieszamy łyżką na elastyczne , gładkie ciasto.
Miskie przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie dwie foremki - keksowki. Smarujemy je najlepiej smalcem  i obsypujemy lekko tarta bułką. Odstawiamy.
Po tym czasie ponownie mieszamy i wykładamy ciasto na podsypana maka stolnice.
Zagniatamy lekko nasze ciasto i formujemy na dwa bochenki. Wielkość dopasowujemy do naszych foremek.
Przekładamy do foremek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 20 minut.
Powinny podwoić swoja objętość.
Piekarnik nastawiamy na 250 stop. C.
Nasze bochenki spryskujemy z góry woda i lekko możemy naciąć na gorze każdy z nich.
Wkładamy foremki do piekarnika i zmniejszamy od razu piekarnik na 230 stop. C.
Pieczemy 40 minut przykrywając z góry folio aluminiowa do pieczenia.
Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut do zrumienienia i dopieczenia.
Chlebki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...