www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Chrupiąca skorka, delikatny aromatyczny miąższ i ten zapach .... czego więcej chcieć na pyszne śniadanie :).
Ten chlebek nie dość ze prosty - nie potrzeba stresować się zakwasem, to po prostu przepyszny.
A skoro mamy weekend to chyba dobry czas na domowe pieczywo.
Spróbujcie sami a jestem pewna ze będzie gościć często na Waszych stolach.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 kostki świeżych drożdży
- ok. 600 ml cieplej wody
- 1 łyżeczka cukru ( do zaczynu drożdżowego )
- 2 łyżeczki maki ( do zaczynu drożdżowego )
- 500 g maki typu 1050 lub 720
- 500 g maki orkiszowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich ( opcjonalnie )
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, maku i słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka jasnego octu winnego ( można zastąpić octem )
Sposób przygotowania :
Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnia woda + łyżeczka cukru + 2 łyżeczki maki = mieszamy całość i odstawiamy na ok. 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy nasze obie maki + płatki + sol + oregano + zioła prowansalskie + ziarna = mieszamy całość.
Dolewamy do maki aktywne już drożdże + oliwę + ocet = mieszamy łyżką na elastyczne , gładkie ciasto.
Miskie przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie dwie foremki - keksowki. Smarujemy je najlepiej smalcem i obsypujemy lekko tarta bułką. Odstawiamy.
Po tym czasie ponownie mieszamy i wykładamy ciasto na podsypana maka stolnice.
Zagniatamy lekko nasze ciasto i formujemy na dwa bochenki. Wielkość dopasowujemy do naszych foremek.
Przekładamy do foremek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 20 minut.
Powinny podwoić swoja objętość.
Piekarnik nastawiamy na 250 stop. C.
Nasze bochenki spryskujemy z góry woda i lekko możemy naciąć na gorze każdy z nich.
Wkładamy foremki do piekarnika i zmniejszamy od razu piekarnik na 230 stop. C.
Pieczemy 40 minut przykrywając z góry folio aluminiowa do pieczenia.
Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut do zrumienienia i dopieczenia.
Chlebki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz